Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Djokovič koketuje s ľuďmi, ktorí spôsobili genocídu

Srbská tenisová hviezda Novak Djokovič je opäť predmetom kritiky. Tentoraz to nemá nič spoločné s tenisom. 35-ročný Belehradčan si po nedávnom US Open, v ktorom prehral vo finále s Daniilom Medvedevom, odskočil na svadbu.

22.09.2021 06:10
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (85)

Tam vznikla jeho spoločná fotografia s bývalým veliteľom notoricky známej polovojenskej jednotky Drinskí vlci, ktorá sa zúčastnila na genocíde proti Bosniakom v Srebrenici.

Zábery zverejnené v nedeľu na Twitteri ukazujú, že Djokovič sedel pri stole vedľa Milana Joloviča, bývalého veliteľa, ktorý má prezývku „Legenda“. Mnoho Srbov oslavuje Joloviča ako záchrancu života odsúdeného vojnového zločinca Ratka Mladiča počas vojny v Bosne na začiatku 90. rokov minulého storočia.

Zábery Djokoviča neskôr zverejnili aj miestne médiá.

V roku 2017 súd OSN uznal Mladiča, bývalého bosnianskosrbského generála, vinným z genocídy a vojnových zločinov v Bosne a odsúdil ho na doživotie.

Drinskí vlci boli vojenskou jednotkou armády Republiky srbskej, ktorá sa zúčastnila na masovom zabíjaní Bosniakov v Srebrenici, ktoré medzinárodné súdy neskôr označili za genocídu.

Počas nedávnej návštevy Bosny Djokoviča tiež videli spievať na svadbe s bosnianskym srbským predsedom Miloradom Dodikom, známym popieračom genocídy, ktorý sa pravidelne zasadzuje za odtrhnutie bosnianskosrbského subjektu Republiky srbskej od Bosny.

Situáciu na Twitteri glosoval aj srbský politológ Jasmin Mujanovič. Podľa neho Djokovič pravdepodobne nepríde v dôsledku svojho spájania s kontroverznými osobnosťami o žiadne sponzorské zmluvy.

„Popieranie bosnianskej genocídy a spájanie s tými, ktorí sa na nej podieľali, vám prinesie skôr Nobelove ceny, než sociálny ostrakizmus,“ napísal Mujanovič.

„Pre tých, ktorí počítajú, 0 je tiež to, koľko sponzorov Novak stratil za pózovanie so značkou alkoholu pomenovanou po nacistickom spolupracovníkovi z 2. svetovej vojny Dražovi Mihailovičovi.“

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič