Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Si najlepší v histórii, počul Djokovič od šampióna. Prečo je to tak?

Bez kalendárneho grandslamu. S bolestivou prehrou. Výnimočná tohtoročná séria Novaka Djokoviča sa skončila.

13.09.2021 15:22
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič gratuluje Daniilovi Medvedevovi k titulu na US Open.
debata (9)

Po Australian Open, Roland Garros a Wimbledone mal na dosah aj víťazstvo na US Open, ale do cesty sa mu postavil Daniil Medvedev. Rus po famóznom výkone premohol svetovú jednotku trikrát 6:4.

Čo hovoria čísla

Bol to jeden z najočakávanejších duelov v dejinách tenisu. Srbský velikán mohol ovládnuť všetky najväčšie podujatia v jednej sezóne. Zároveň získať 21. grandslamo­vý titul.

Nezvládol však obrovský tlak, chýbala mu šťava a na opačnej strane stál súper pripravený na všetko.

Novak Djokovič Čítajte viac Rozmlátil raketu, plakal už v zápase. Pozrite si, ako sa rozplynul Djokovičov sen

„Jednoducho potvrdil, že nie je Superman, ale iba človek,“ glosoval Djokoviča Pat Cash, niekdajší skvelý hráč.

Takmer nič mu nevychádzalo, robil nevynútené chyby, nepomohol si prvým podaním a z letargie ho neprebralo ani fantastické publikum, ktoré sa nezvyčajne postavilo na jeho stranu.

„Hoci som nevyhral, som najšťastnejší človek na svete. Vďaka vám,“ povedal pohnutým hlasom.

Bol to večer Daniila Medvedeva. Svetovej dvojky. Slávnejšieho súpera k ničomu nepustil.

„Ospravedlňujem sa fanúšikom aj Novakovi. Všetci dobre vieme, o čo tu dnes išlo,“ vyhlásil na úvod slávnostného príhovoru. „Ešte som to nikomu nikdy nepovedal, ale pre mňa si najlepším hráčom všetkých čias,“ dodal.

Vravieť o niekom, že je najlepší, keď kruto prehrá, je zvláštne. No dajme emócie i osobné sympatie bokom, nechajme hovoriť čísla.

Uplynulých desať rokov je Djokovičova dominancia ohromujúca. Od sezóny 2011 vyhral 18 grandslamov, 31 podujatí Masters, štyrikrát záverečný Turnaj majstrov a na čele svetového rebríčka trávi 325. týždeň v kariére.

Na druhej strane Roger Federer s Rafaelom Nadalom za ten čas získali spolu 15 grandslamov, 28 Masters, štyri ATP finals a renkingu dominovali 132 týždňov.

Daniil Medvedev Čítajte viac Mŕtva ryba a darček k výročiu. Ruský hrdina vysvetlil netradičné gesto

Ešte stále chcete Medvedevovi oponovať? Minimálne o poslednej dekáde by sme nemali hovoriť ako o ére veľkej trojky, ale ako o vláde Novaka Djokoviča.

Ako pravý Rus

Napriek prehre s 25-ročným Rusom je jeho sezóna ohromujúca. Na Australian Open zdolal vo finále Medvedeva, ktorý práve ťahal šnúru 20 víťazných zápasov. Na Roland Garros dvakrát zvrátil nepriaznivý stav z 0:2 na sety – ako prvý hráč v histórii.

Navyše, dobyl to, čo sa zdalo byť nedobytné – Nadalovo prašné teritórium v priamom súboji. O dva týždne ovládol aj Wimbledon.

Vo finále prevalcoval Taliana Berettinniho, ktorý predtým vyhral jedenásť zápasov v rade na tráve.

Daniil Medvedev vyfúkol Novakovi Djokovičovi titul Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Daniil Medvedev s trofejou z US Open.

„Zvyklo sa hovoriť, že zdolať Nadala v Paríži je najväčšia výzva tenistu. Ale pokoriť Djokoviča, ktorý naháňa nesmrteľnosť, je hádam ešte niečo ťažšie,“ povedal pred newyorským finále Simon Cambers, dopisovateľ The Guardian, ESPN a N. Y. Times.

To je to, čo sa v nedeľu Medvedevovi podarilo. Vstúpil do dejín. Ani nie preto, že vyhral prvý grandslam, ale preto, že zabránil Djokovičovi získať kalendárny Grand Slam.

Bol poslednou prekážkou. Najťažšou. V tej chvíli neprekonateľnou. „Najbližších pár dní budem oslavovať. A my Rusi vieme ako na to,“ smial sa.

Mimochodom, iba 82 hráčov vyzvalo Djokoviča ako svetovú jednotku viac ako raz. A iba jeden z nich má proti nemu pozitívnu bilanciu. Medvedev! Vedie 4:2.

Emma Raducanuová Čítajte viac Hurikán Emma. Po US Open si chcela kúpiť nové slúchadlá, má šek na 2,5 milióna

Pre Rusa, ktorý je samá ruka, samá noha a nad ktorého herným štýlom by nejeden tréner zdvihol obočie, to bolo už tretie grandslamové finále.

Jeho krajina čakala na veľký titul od sezóny 2005, keď v Melbourne vyhral Marat Safin. Federer mal v tom čase iba štyri veľké trofeje, Ema Raducanuová dva roky, Medvedev osem, Andre Agassi bol stále v top 10 a Pluto sme ešte považovali za planétu.

Najlepší na betóne

Medvedev po dlhých rokoch premohol niektorého z velikánov v priamom finálovom grandslamovom súboji.

Znamená to vari, že dominancia tria nesmrteľných sa pomaly končí? Niečo na tom možno bude.

O Moskovčanovi dnes môžeme smelo povedať, že je aktuálne najlepším hráčom na betónovom povrchu.

Daniil Medvedev Čítajte viac Ďalší zázrak! Medvedev vo finále vyprášil Djokoviča 3:0 na sety

Ani antuka už nemusí byť Nadalovou nedobytnou pevnosťou. Španiel cez víkend zverejnil fotografiu s barlami, raketu nechytí niekoľko týždňov. A v budúcej sezóne bude mať už 36 rokov. Federer na najvyššie méty už zrejme nemá.

Naháňačka za 21. grandslamovým titulom pokračuje ďalej. Aj po prehratej bitke zostáva Djokovič naďalej veľkým favoritom.

Uvidíme sa v Melbourne…

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Daniil Medvedev