Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rozmlátil raketu, plakal už v zápase. Pozrite si, ako sa rozplynul Djokovičov sen

V tejto sezóne ovládol Australian Open, Roland Garros a Wimbledon, na US Open však stroskotal vo finále. Novakovi Djokovičovi sa v nedeľu nepodarilo získať ako tretiemu tenistovi v histórii kalendárny Grand Slam.

13.09.2021 07:05 , aktualizované: 09:29
debata (52)
Daniil Medvedev vyfúkol Novakovi Djokovičovi titul Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Daniil Medvedev s trofejou z US Open.

Srbská svetová jednotka prehrala s Daniilom Medvedevom trikrát 4:6. Rus si vybojoval prvú trofej na turnaji veľkej štvorky.

Djokovičovej prehre sa prizeral aj legendárny Austrálčan Rod Laver, ktorý všetky grandslamové turnaji vyhral v rokoch 1962 a 1969. Okrem neho sa to koncom 30. rokov podarilo Američanovi Donovi Budgeovi.

Srb sa nevyhol v zápase z jeho strany neobvyklým chybám, nedarilo sa mu pri prvom podaní, pri bekhende či dlhších výmenách. Kazil aj pri nábehoch na sieť.

V druhom sete frustrovane rozlámal raketu, za čo dostal napomenutie:

Keď už tušil, že mu 21. trofej uniká a tento rok sa neosamostatní na čele grandslamových triumfov pred Rogerom Federerom a Rafaelom Nadalom, začal plakať s uterákom na hlave.

Aj keď Djokovič je často vnímaný ako menej populárny u fanúšikov v porovnaní so spomínanými rivalmi, v New Yorku sa dočkal vrúcnej podpory z hľadiska.

Daniil Medvedev Čítajte viac Ďalší zázrak! Medvedev vo finále vyprášil Djokoviča 3:0 na sety

"Dotkli ste sa mojej duše, nikdy som sa takto v New Yorku necítil.

Mám vás rád, ďakujem za podporu a všetko, čo ste pre mňa dnes večer urobili. Mám vás rád a čoskoro sa uvidíme," povedal zverenec Marián Vajdu a Gorana Ivaniševiča.

Slzy sa na jeho tvári objavili aj pri ďakovnom príhovore. Mimochodom, do finále US Open sa dostal po deviaty raz, posledný krok v ňom zvládol len trikrát.

"Som rád, že sa to skončilo, pretože to boli psychicky náročné týždne. Príprava na tento turnaj bola naozaj ťažká.

Bolo jednoducho veľa všetkého, s čím som sa počas posledných týždňov musel psychicky a emocionálne vyrovnať.

Nedokázal som urobiť posledný krok, no ak sa pozriete na celkový obraz, musím byť s týmto rokom veľmi spokojný," pokračoval.

Dodal, že v tenisovej knihe sa strany obracajú rýchlo.

„A ja som sa naučil vracať sa po takýchto bolestivých prehrách. Stále milujem tento šport a na kurte sa cítim dobre. Ak mi nebude chýbať motivácia, budem sa ho držať,“ vyhlásil a vystrúhal poklonu súperovi:

„Dannil, odohral si fantastický zápas, úžasný turnaj. Ak si teraz niekto zaslúži grandslamovú trofej, si to ty.“

Zdalo sa, že Medvedev naznačil svojmu tímu na tribúne, aby sa miernil v oslavách. Podľa médií to mohlo byť z úcty k srbskej hrajúcej legende.

"V prvom rade by som sa chcel ospravedlniť vám ako publiku i Novakovi, pretože všetci vieme, o čo dnes išlo.

To, čo si dosiahol počas celej svojej kariéry… Nikdy predtým som to nepovedal, ale si najlepší tenista v histórii," adresoval Djokovičovi aj tribúnam Medvedev.

Ziskom grandslamovej trofeje napodobnil krajanov Jevgenija Kafeľnikova (Roland Garros 1996, Australian Open 1999) a Marata Safina (US Open 2000, Australian Open 2005).

Laver sa poklonil Medvedevovi a povzbudil Djokoviča

Finálovému zápasu sa prizeral aj 83-ročný Laver, ktorého mohol Djokovič napodobniť.

„Úžasný výkon, Daniil Medvedev! Vyhrať prvý grandslamový turnaj je vždy výnimočné, ale ty si to dokázal proti jednému z najväčších šampiónov histórie. A to sa ráta ešte viac. Nevešaj však hlavu, Novak. Poľovačka pokračuje, želám ti všetko dobré,“ napísal Rod Laver na twitteri.

Rod Laver na US Open. Foto: SITA/AP, Seth Wenig
Rod Laver Rod Laver na US Open.

Gratulácie Medvedevovi k veľkému skalpu Djokoviča a zisku prvého GS titulu sa sypali zo všetkých strán.

Šampión US Open 2009 Juan Martín Del Potro napísal na adresu nového šampióna New Yorku: "Gratulácia, Daniil Medvedev! Absolútne zaslúžené.

Zrejme sa slovami nedá vyjadriť, ako sa teraz cítiš. Stavím sa však, že si teraz najšťastnejší človek na svete," napísal 32-ročný Argentínčan, ktorý chystá návrat na okruh ATP.

Aj víťaza US Open z roku 2003 Andyho Roddicka uchvátil výkon Medvedeva.

"Medvedev zvolil bezchybnú stratégiu vo finále. Djokovičovi nedal dýchať a zaslúžil si vyhrať.

Ak vezmeme do úvahy, aký fenomenálny bol Novak v tomto roku a vlastne je už 15 rokov na mužskom okruhu, dosiahol Medvedev obrovský úspech. Gratulujem obom. Bola zábava sa na to pozerať," napísal 39-ročný Američan na twitteri.

Bývalý wimbledonský šampión Pat Cash priznal, že rátal s triumfom Medvedeva nad Djokovičom už vo finále tohtoročného Australian Open.

Daniil Medvedev po víťaznej loptičke. Foto: SITA/AP, Elise Amendola
Daniil Medvedev Daniil Medvedev po víťaznej loptičke.

V Melbourne však skúsenejší a ostrieľanejší Srb vyhral hladko 3:0 na sety. Po siedmich mesiacoch v New Yorku sa karta obrátila.

"Medvedev, klobúk dolu! Je to výborný hráč na všetkých povrch, ale tvrdý povrch v New Yorku mu vyhovuje asi najviac. Bez pochýb bol tento rok najlepší hráč na turnaji.

Za celý čas jeden prehratý set a vo finále presvedčivý triumf nad Djokovičom," komentoval Cash, ktorý triumfoval na londýnskej tráve v roku 1987.

(SITA)

52 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Novak Djokovič #Daniil Medvedev