Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Haló, tu je John. Polášek si Peersa presadil napriek pochybám

Po mesiaci prípravy. Na prvom spoločnom grandslame. Jeden veľký úspech.

10.09.2021 11:30
US Open Tennis Foto: ,
Filip Polášek (vpravo) a John Peers.
debata (1)

Slovenský tenista Filip Polášek má za sebou ďalší pekný výsledok. Z US Open odišiel s nálepkou semifinalista. V New Yorku navyše potvrdil, že medzi absolútnu deblovú špičku patrí aj bez Chorváta Ivana Dodiga. Tentoraz sa zaskvel spolu s Johnom Peersom.

Vo štvrtok boli blízko k veľkému finále. Slovensko – austrálsky pár tesne prehral s dvojicou Jamie Murray, Bruno Soares 3:6, 6:3, 4:6.

S dobrým pocitom

Bol to mimoriadne vyrovnaný duel. Najmä v 2. sete bol rodák zo Zvolena suverénne najlepším hráčom na kurte. Skvele podával, výborne returnoval a na sieti bezchybne smečoval pod najrôznejšími uhlami.

„Odchádzam s dobrým pocitom, no aj tak škoda toho zápasu. Rozhodlo pár lôpt, niekoľko chybičiek v závere – mohlo z toho byť ešte niečo krajšie ako semifinále,“ povedal Pravde tesne po zápase 36-ročný tenista.

S Peersom nepricestovali do New Yorku v pozícii favoritov. Pred posledným grandslamom v sezóne prehrali tri zo štyroch zápasov a ich forma bola otázna. Preto na otázku, či by semifinále pred začiatkom podujatia vzal, bola celkom jednoznačná odpoveď.

„Určite. Naše výsledky predtým neboli najlepšie. Až na US Open sme chytili potrebné sebavedomie. Môže to byť začiatok našej úspešnej spolupráce. Semifinále grandslamu je skvelé a hádam naň nadviažeme ešte väčšími triumfami,“ dodal hráč, ktorý sa medzi štyrmi najlepšími pármi na štyroch najväčších turnajoch ocitol už štvrtýkrát v kariére.

Filip Polášek (vľavo) a John Peers počas... Foto: AL BELLO / Getty images / Profimedia
filip polášek, john peers Filip Polášek (vľavo) a John Peers počas semifinále US Open s Jamiem Murraym a Brunom Soaresom.

Nečakaný koniec

Spolupráca Poláška s Peersom má čerstvý dátum. Vopred plánovaná nebola. Upiekli ju spolu po Wimbledone. Slovenský deblista predtým tvoril pár s Chorvátom Dodigom a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa na tom malo niečo zmeniť. Najmä po tom, ako zvíťazili na februárovom Australian Open.

„Bolo to nečakané. Ivan nám v Londýne oznámil, že ďalej to už pozitívne nevidí a nechce pokračovať v spolupráci. Nechápali sme to, s Filipom predsa vyhrali v Melbourne a hrali fakt dobre. A keď potom prehrali, tak vždy so silnými súpermi, ktorí to nakoniec dotiahli ďaleko. Navyše, ani jeden z nich nebol úplne fit, netrénovali na sto percent a tak sa ani nedalo očakávať, že budú neustále vyhrávať,“ prezradil z New Yorku Poláškov tréner Leoš Friedl, bývalý výborný deblista.

„Na Ivanovi však už bolo dlhší čas vidieť, že sa niečo deje. Aj keď nás to zaskočilo, nakoniec sme si povedali, že to, čo dokázali, je neskutočné a nech si teda ide každý svojou cestou,“ podotýka 44-ročný Čech.

Polášek s Dodigom si v Londýne sľúbili, že ak by im to postavenie v rebríčku ATP umožnilo, zahrajú si ešte spolu na záverečnom podujatí v sezóne – na Turnaji majstrov.

Poláškov tím situáciu v metropole Veľkej Británie už neriešil, odletel domov a nechal si dva-tri dni, aby jednak vstrebal, čo sa udialo a porozmýšľal, ako ďalej. Napokon, hľadať si nového deblového partnera uprostred sezóny nie je jednoduché.

Peers napísal správu

Slovenský tenista je však vysoko cenený artikel v deblovom svete. O ponuky by akiste nemal núdzu. Keď si s Friedlom sadli, aby prebrali ďalšie možnosti, ozval sa Peers.

Skúsený hráč vo štvorhre, grandslamový šampión z Australian Open 2017. „Pochopiteľne, to, že Filip a Ivan spolu skončili, sa ihneď roznieslo. Také veci sa dlho v tajnosti neudržia. Pre Poláška to bolo navyše akési vyslobodenie, nemusel žiadať o spoluprácu niekoho v páre a rozbíjať fungujúci tím,“ vysvetľuje Friedl.

Zľava: Leoš Friedl, Filip Polášek, Ivan Dodig a... Foto: Archív Leoša Friedla
Leoš Friedl Zľava: Leoš Friedl, Filip Polášek, Ivan Dodig a Pavel Šmela.

Partnerstvom s Peersom nebol spočiatku nadšený. Jeho deblové videnie mu navrávalo, že by to nemuselo fungovať. „Filip si to však presadil. Lebo on tam videl veci, ktoré by fungovať mohli. A ukázalo sa, že mal pravdu. Klobúk dole. Síce to trošku trvalo, ale nakoniec si to sadlo,“ teší sa tréner, ktorý si kedysi s Poláškom zahral aj na jednej strane kurtu.

Slovensko-austrálsky pár má podľa neho obrovskú zbraň v servise. Podanie oboch hráčov je nadštandardné a keď im to tam padá, súperi im ho len ťažko vezmú.

Aké však majú slabé stránky? „John by mohol mať trošku lepší return a Filip voleje. Ale vidíte, v New Yorku im šlo všetko,“ vysvetľuje.

Poláškova pozícia sa vraj oproti spolupráci s Dodigom mierne zmenila. Chorvát mal excelentný return. „Stačilo, aby Filip získal na príjme jeden bod a Ivan sa postaral o ďalšie tri. Teraz sa to otočilo. Tie body teraz musí robiť skôr Polášek. Na druhej strane – Peers má zasa ešte lepšie podanie,“ opisuje Friedl.

O mesiac v Indian Wells

Ten, kto sledoval newyorské semifinále v priamom prenose, videl, že to bol z Poláškovej strany emocionálne iný prejav ako keď hral s Dodigom. Predtým na kurte „žil“, parťáka neustále povzbudzoval, zatínal päste a hecoval. Po Peersovom boku to bolo akési komornejšie.

„Ivan to potreboval. Nemal v sebe emócie a potreboval ich od partnera. Ak by ich nedostal, postupne by zvädol. Teraz to nie je potrebné, Filip aj John si vlastné emočné nabudenie dokážu ustrážiť,“ naznačuje kouč.

Ani fakt, že obaja tenisti žijú na opačnom konci zemegule, vraj nebude problém. Polášek s Dodigom si zvykli zatrénovať aj v Bratislave, niečo podobné by sa mohlo podariť aj s austrálskym tenistom. Ten kvôli pandemickým pravidlám žije dlhodobo v Londýne, ak by sa chcel vrátiť domov do Melbourne, musel by absolvovať dvojtýždňovú karanténu.

Dvojica sa už na začiatku spolupráce dohodla na tom, že to potiahne minimálne do konca sezóny. Platilo by to aj v prípade, že by sa im nedarilo. Teraz sa však môže situácia zmeniť, ukázalo sa, že tím má potenciál.

„Funguje nám to dobre. Máme veľa spoločného, našli sme si cestu. Verím, že sa to bude zlepšovať,“ potvrdzuje aj Polášek.

Najbližšie sa spolu predstavia na turnaji v Indian Wells začiatkom októbra.

Víťazmi Ram so Salisburym

V mužskej štvorhre na tenisovom grandslamovom turnaji US Open triumfoval americko-britský pár Rajeev Ram, Joe Salisbury.

Nasadené štvorky zdolali britsko-brazílske duo Jamie Murray, Bruno Soares, teda premožiteľov austrálsko-slovenskej dvojice John Peers, Filip Polášek, v troch setoch 3:6, 6:2, 6:2.

Víťazi získali druhý spoločný titul na turnajoch veľkej štvorky, uspeli aj pred rokom na Australian Open. Vo finále boli aj tento rok taktiež v Austrálii.

***muži – štvorhra – finále: Rajeev Ram, Joe Salisbury (USA/V. Brit.-4) – Jamie Murray, Bruno Soares (V. Brit./Braz.-7) 3:6, 6:2, 6:2


SÚŤAŽ: Vyhrajte lístky na zápas Slovan - Lincoln

slovan futbal

Na futbalistov Slovana čaká druhý domáci zápas v Konferenčnej lige. Vyhrajte lístky a buďte pri tom naživo.

Po prehre v domácom stretnutí s FC Kodaň a cennej remíze na ihrisku PAOK-u Solún si slovenský majster zmeria sily s gibraltárskym Lincolnom Red Imps.

Duel sa na Tehelnom poli uskutoční vo štvrtok 21. októbra o 21.00. Ak belasí zvíťazia, priblížia sa k postupu zo skupiny.

Ak chcete vidieť priamo z tribúny, či sa im to podarí, zapojte sa do našej súťaže a odpovedzte na jednoduchú otázku. 4 z vás získajú po dve vstupenky na zápas Slovan vs. Lincoln. V hre sú 2× 2 vstupenky na A tribúnu a 2× 2 vstupenky na B tribúnu.

Súťažná otázka:

Koľko bodov dosiaľ nazbierali futbalisti Slovana v Konferenčnej li­ge?

  1. ani jeden
  2. jeden
  3. tri

Odpoveď zašlite formou SMS na číslo 6667 v tvare: Pravda (medzera) správna odpoveď A, B alebo C (medzera) vaše meno a priezvisko. Súťaž končí v nedeľu 19. októbra o 23:59. Lístky pre výhercov budú k dispozícii na recepcii vydavateľstva OUR MEDIA SR na Trnavskej ceste 39/A v Bratislave. Výhercu budeme kontaktovať telefonicky a jeho meno zverejníme v tejto súťaži. Cena spätnej SMS je 1,00 € s DPH. Službu technicky zabezpečuje A SMS, s. r. o.

Súťaž bola ukončená. Výhercov budeme kontaktovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open 2021