Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iba na vlastné riziko. Vezmite Djokovičovi set, on vám vezme dušu

Je v semifinále. Už iba dve víťazstvá od kalendárneho Grand Slamu.

09.09.2021 14:22
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (7)

Preženieme, ak povieme, že by to bol jeden z najväčších športových úspechov v dejinách?

Hádam ani nie.

Novak Djokovič preskočil na US Open piatu prekážku. Taliana Mattea Berrettiniho zdolal 5:7, 6:2, 6:2, 6:3.

„Hej, Twitter. Povedz, čo potrebuje Berrettini na to, aby zdolal Djokoviča?“ táto otázka sa pred zápasom objavila v statuse na sociálnej sieti oficiálneho konta podujatia. „Nepotrebuje nič. Také zbrane nemá,“ znela odpoveď jedného z fanúšikov, ktorá mala najviac pozitívnych ohlasov.

Bolo to presne tak. Djokovič hral od druhého setu tenis ako z inej planéty. Napokon, v druhom, treťom a štvrtom dejstve urobil dovedna desať nevynútených chýb.

novak djokovič Čítajte viac Mrazivé déjà vu? Djokovič takmer zostrelil zberača

Zberateľ duší

Keď sa pred zápasom našlo zopár odvážlivcov, ktorí tvrdili, že Berrettini v súčasnej forme na 20-násobného grandslamového šampióna má, tak zápas dal jasnú odpoveď. A priznal to aj Talian. „Je úplne jedno, ako dobre práve hrám, lebo on je i tak v tej chvíli lepší. Aj preto je zrejme najlepším hráčom všetkých čias,“ vystrúhal poklonu 25-ročný Riman.

Azda najlepšie vystihol dianie na hlavnom newyorskom dvorci Gill Gross, komentátor stanice US Open Radio.

„Berrettini na vrchole fyzických síl a zápasovej intenzity je prekážka, ktorú by som neprial ani najväčšiemu nepriateľovi. Hrať proti Novakovi v priemernej forme tri hodiny a viac je pomalá a bolestivá smrť, ktorú by som neprial najväčšiemu nepriateľovi. Cítite ten rozdiel?“ opýtal sa.

Djokovič na US Open nepripomína žiadny športiak, ktorý vystrelí a už ho niet. Je skôr ako valec, ktorý sa rozbieha pomaly a potom je mu už všetko jedno. Napokon, v posledných troch zápasoch vždy prehral prvý set. Proti Japoncovi Nišikorimu, Američanovi Brooksbymu a inak tomu nebolo ani s Berrettinim.

„Zobrať Djokovičovi prvý set? Pokojne. Ale na vlastné riziko,“ smial sa na sociálnej sieti jeden z fanúšikov. Dalo by sa povedať, že jedinou cestou, ako vyradiť Srba z grandslamového turnaja, je hrať proti nemu zápas iba na jeden set.

„Novak vás najprv pripraví o nohy a potom aj o dušu,“ pridal sa Andy Roddick, víťaz US Open 2003. Svoj status akiste myslel ako kompliment a pochopil ho aj Djokovič, ale na kurte sa predsa len ohradil.

„Ďakujem Andymu za poklonu, ale pravdivá je len prvá časť, druhá nie. Dušu nikomu neberiem. Každý máme svoju nádhernú dušu a ja si každého vážim,“ odpovedal a získal si tým aj americké publikum, ktoré je k nemu zväčša kritické. Roddick sa však nedal a vo štvrtok si ešte raz v statuse rypol: „Zberateľ duší!“

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Tokijská prehra

Mimochodom, Djokovič sa po zápase proti Berrettinimu môže pochváliť ďalšou zaujímavou štatistikou, v ktorej od včerajška dominuje. Proti hráčom top 10 dosiahol 224. víťazstvo v kariére. Roger Federer má o jeden triumf menej. V reči čísel: Djokovičova bilancia proti elite je 224–101, Švajčiarova 223–123. Rafael Nadal má popri 178 víťazstvách 99 prehier.

Súboj veľkej trojky tak pomaly začína byť už iba o sympatiách, lebo v matematickom zmysle má Srb navrch takmer v každom smere. Po US Open sa môže odpútať aj v počte grandslamov. Dnes majú všetci traja po dvadsať vavrínov.

Semifinálové duely sú na programe v piatok v noci. V tom atraktívnejšom vyzve Djokovič Alexandra Zvereva, v druhom Rus Daniil Medvedev kanadského mladíka Felixa Augera Aliassima.

„Som pripravený aj na päť setov, na päť hodín na kurte, na čokoľvek, čo si bude zápas vyžadovať,“ vravel srbský velikán po štvrťfinále na tlačovej konferencii. Oproti nemu síce sedeli novinári, ale ten, kto vie čítať medzi riadkami, pochopil. Djokovič nehovoril k zástupcom médií, ale k Zverevovi.

Ak chce pomýšľať na kalendárny Grand Slam, musí sa popasovať ešte s dvomi prekážkami. V súčasnosti najťažšími. Azda to môžeme povedať aj napriek absencii Rogera Federera s Rafaelom Nadalom, lebo Zverev a druhý pravdepodobný finalista – Daniil Medvedev – sú na betónovom povrchu absolútnou svetovou špičkou.

Navyše, vysoký Nemec má dôvod, aby sa pred duelom so svetovou jednotkou netriasol. Zdolal ju nedávno – v semifinále olympijského podujatia v Tokiu. Tam síce Djokovič vyhral prvý set, ale potom na kurte už zostal iba Zverev, ktorý turnaj pod piatimi kruhmi o deň neskôr ovládol. Navyše, Zverev neprehral už viac ako dva mesiace – presne šestnásť zápasov.

Novak Djokovič Čítajte viac Západná tlač nasadila Djokovičovi masku darebáka. Ako kedysi Lendlovi

Blízko i ďaleko

Ich vzájomná zápasová bilancia je na strane rodáka z Belehradu. Z deviatich duelov vyhral šesť. Na grandslamovom turnaji však proti sebe nastúpili iba raz. Djokovič zvládol tohtoročné štvrťfinále na Australian Open v štyroch setoch – 6:7, 6:2, 6:4, 7:6. Podľa stávkových kancelárií je zverenec Mariána Vajdu favoritom aj tentoraz, na jeho víťazstvo vypísali kurz 1,44.

Na Zvereva 2,96.

„Som poriadne nabudený. Čím väčšia výzva, tým viac slávy prináša,“ teší sa Djokovič na zápas. Čaká ho dosiaľ najťažšia prekážka na turnaji – olympijský víťaz v úžasnej forme.

Kalendárny Grand Slam je blízko. Ale stále ďaleko.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #US Open 2021