Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič prehral prvý set 1:6, potom dvadsiatnika sfúkol. V osmičke dve Češky

Srbský tenista Novak Djokovič postúpil do štvrťfinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open.

07.09.2021 08:21 , aktualizované: 10:13
USA Tenis US Open muži dvojhra osemfinále Foto: ,
Novak Djokovič podáva ruku Jensonvi Brooksbymu po osemfinále US Open.
debata (51)

V pondelkovom osemfinále zdolal v pozícii nasadenej jednotky domáceho Američana Jensona Brooksbyho 1:6, 6:3, 6:2, 6:2. Zápas trval 2:58 h.

Djokovič sa vo Flushing Meadows usiluje o zisk rekordného 21. titulu z podujatí veľkej štvorky.

Zároveň sa môže stať po vyše polstoročí prvým tenistom, ktorý v jednej sezóne vyhrá všetky štyri grandslamové turnaje. V roku 1969 sa to podarilo legendárnemu Austrálčanovi Rodovi Laverovi.

Djokovič nebol v prvom sete vo svojej koži. Dvakrát stratil vlastný servis a dokázal uhrať jediný gem. Od druhého dejstva sa však obraz hry radikálne zmenil.

Srb zlepšil podanie i údery vo výmenách a ovládol dianie na kurte. Problém mal iba v „maratónskej“ piatej hre, keď si prehral vlastné podanie, no následne uspel pri servise súpera a udržal si výhodu brejku.

Botic Van De Zandschulp Čítajte viac Vyradí aj ruskú hviezdu? Štvrťfinále US Open si zahrá tretíkrát kvalifikant

Dvadsaťročný Američan získal v ďalších troch setoch dokopy iba sedem gemov, napriek tomu dosiahol postupom do osemfinále najlepší výsledok na grandslamoch.

„Ešte o ňom budeme veľa počuť. Má zbrane na to, aby si presadil svoju hru. Má trochu neortodoxný štýl, riadi sa pocitmi. Veľa však premýšľa a vie ako získať body,“ pochválil Djokovič svojho amerického súpera.

„Veril som si, že ho môžem zdolať svojou hrou. Mám dosť sebavedomia na to, aby som raz mohol zvíťaziť nad kýmkoľvek,“ reagoval Brooksby.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jenson Brooksby (@jenson_brooksby)

V semifinále sa 34-ročný Srb stretne s Talianom Matteom Berrettinim, obaja tenisti tento rok nastúpili vo finále turnaja vo Wimbledone. Talian sa v tomto roku dostal na každom grandslame aspoň do štvrťfinále, čo okrem Djokoviča nikto nedokázal.

Prvé štvrťfinále bez Američanov

Pondelok na US Open bol čierny deň Američanov. Okrem Brooksbyho v osemfinále skončili svoju púť aj Reilly Opelka a Shelby Rogersová.

Domáci tenista, resp. tenistka budú chýbať v osmičke najlepších vôbec prvýkrát v histórii majstrovstiev USA v tenise, ktorá sa datuje od roku 1880.

Nemec Alexander Zverev zdolal trinástku „pavúka“ Taliana Jannika Sinnera 6:4, 6:4, 7:6 (7). V dueli o semifinále nastúpi proti Juhoafričanovi Lloydovi Harrisovi, ktorý zvíťazil nad spomínaným Opelkom 6:7 (6), 8:4, 6:1, 6:3.

Zverev v prvých dvoch setoch raz zobral Sinnerovi podanie a pri vlastnom servise bol stopercentný, keď dokázal odvrátiť všetky brejkbaly.

Vlaňajší newyorský finalista vedel v dôležitých momentoch súpera zatlačiť, jeho veľkými zbraňami boli forhend i bekhend po čiare.

V treťom dejstve Sinner otočil z 2:4 na 5:4, v dvanástom geme však nevyužil dva setbaly, v tajbrejku ďalšie tri a v koncovke napokon slávil úspech Zverev.

Reilly Opelka Čítajte viac Pokuta za ružovú tašku? Američan zaplatí tisíce, jeho krajan pobavil reakciou

"Zápas so Sinnerom mal od začiatku do konca veľmi vysokú úroveň. Pri brejkbaloch súpera som ukázal mentálnu odolnosť. Počas duelu som odohral na podaní jediný slabší gem.

Myslím si, že dnes som si víťazstvo zaslúžil. Počkám si na štvrťfinálového súpera. Pre mňa by bolo ideálne, keby Opelka s Harrrisom odohrali päť tajbrejkov," uviedol v prvom rozhovore olympijský víťaz vo dvojhre z OH 2020 v Tokiu, ktorý natiahol víťaznú sériu na 15 zápasov.

Muži – dvojhra – osemfinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) – Jenson Brooksby (USA) 1:6, 6:3, 6:2, 6:2, Matteo Berrettini (Tal.-6) – Oscar Otte (Nem.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:2, Lloyd Harris (JAR) – Reilly Opelka (USA-22) 6:7 (6), 6:4, 6:1, 6:3, Alexander Zverev (Nem.-4) – Jannik Sinner (Tal.-13) 6:4, 6:4, 7:6 (7)

Japonsko OH2020 SR Tenis muži štvorhra 1.kolo Klein Polášek Čítajte viac Obrat slovensko-austrálskeho dua. Polášek si na US Open vyrovnal maximum

Plíšková je vo štvrťfinále

Švajčiarska tenistka so slovenskými koreňmi Belinda Bencicová sa prebojovala do štvrťfinále ženskej dvojhry.

V osemfinále vyradila ako nasadená jedenástka sedmičku „pavúka“ Poľku Igu Swiatekovú 7:6 (12), 6:3. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti Britke Emme Raducanuovej, ktorá zdolala domácu Američanku Shelby Rogersovú hladko 6:2, 6:1.

Sloane Stephensová tenis Čítajte viac Nájdem ťa a dolámem ti nohy. Stephensová zverejnila nechutné odkazy

Bencicovej vyšiel úvod zápasu so Swiatekovou, keď hneď v úvodnom geme prelomila podanie vlaňajšej šampiónky Roland Garros a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0.

Za stavu 5:4 išla podávať na víťazstvo v sete, no po dvojchybe prišla o servis a rozhodnutie padlo až v tajbrejku. Ten priniesol veľkú drámu.

Bencicová prehrávala 2:5, no otočila nepriaznivý vývoj a v koncovke napokon slávila úspech. Prvý set trval 84 minút. V druhom dejstve Švajčiarka rýchlo odskočila Poľke na 4:1 a zabezpečila si postup medzi elitnú osmičku.

"V prvom sete to bolo veľmi vyrovnané, tajbrejk je aj o šťastí. V druhom dejstve som sa už cítila uvoľnene. Ďakujem fanúšikom za podporu, atmosféra bola výborná.

Som rada, že som súperke odplatila hladkú finálovú prehru z finále turnaja WTA v Adelaide a že som to zvládla v dvoch setoch.

V ženskom tenise je každý zápas iný, v uplynulých mesiacoch som veľmi zlepšila svoju hru," uviedla v prvom pozápasovom rozhovore olympijská víťazka vo dvojhre z OH 2020 v Tokiu.

Do štvrťfinále sa prebojovala aj štvrtá nasadená Karolína Plíšková, ktorá zdolala štrnástku pavúka Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú 7:5, 6:4.

Česko má v najlepšej osmičke druhú hráčku, dostala sa do nej aj Barbora Krejčíková.

V boji o postup do semifinále sa Plíšková stretne s Grékyňou Mariou Sakkariovou. Tá otočila nepriaznivý priebeh proti šiestej nasadenej Kanaďanke Biance Andreescuovej a za 3:30 h zvíťazila 6:7 (2), 7:6 (6), 6:3.

Ak by sa jej podarilo prejsť cez Plíškovú, vyrovnala by vlastné grandslamové maximum, ktoré dosiahla v tomto roku postupom do semifinále Roland Garros.

Ženy – dvojhra – osemfinále:

Maria Sakkariová (Gr.-17) – Bianca Andreescuová (Kan.-6) 6:7 (2), 7:6 (6), 6:3, Karolína Plíšková (ČR-4) – Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-14) 7:5, 6:4, Emma Raducanuová (V. Brit.) – Shelby Rogersová (USA) 6:2, 6:1, Belinda Bencicová (Švajč.-11) – Iga Swiateková (Poľ.-7) 7:6 (12), 6:3

Štvrťfinálové dvojice na US Open 2021:

Dvojhra mužov:
Novak Djokovič (Srb-1) – Matteo Berrettini (Tal.-6)
Alexander Zverev (Nem.-4) – Lloyd Harris (JAR)
Félix Auger-Aliassime (Kan.-12) – Carlos Alcaraz (Šp.)
Botic van de Zandschulp (Hol.) – Daniil Medvedev (Rus.-2)

Dvojhra žien:
Emma Raducanová (V. Brit.) – Belinda Bencicová (Švaj.-11)
Karolína Plíšková (ČR-4) – Maria Sakkariová (Gréc.-17)
Jelina Svitolinová (Ukr.-5) – Leylah Fernandezová (Kan.)
Barbora Krejčíková (ČR-8) – Arina Sobolenková (Biel.-2)

51 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Novak Djokovič #Jenson Brooksby