Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Senzácie v New Yorku! Tínedžeri vyradili Tsitsipasa aj obhajkyňu Osakovú

Osemnásťročný španielsky tenista Carlos Alcaraz sa postaral o najväčšiu senzáciu na tohtoročnom US Open.

03.09.2021 22:45 , aktualizované: 04.09.2021 09:02
Carlos Alcaraz Foto: ,
Carlos Alcaraz sa teší zo skalpu Stefanosa Tsitsipasa.
debata (42)

V 3. kole dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji roka vyradil tretieho nasadeného Gréka Stefanosa Tsitsipasa po vyše štvorhodinovej päťsetovej dráme 6:3, 4:6, 7:6 (2), 0:6, 7:6 (5).

Alcaraz začal ako z partesu, vďaka odvážnej hre s množstvom víťazných úderov si vybudoval náskok 4:0 a prvý set sa stal jeho korisťou. V druhom dejstve nevyužil vedenie 3:0, no v treťom slávil úspech v tajbrejku.

Carlos Alcaraz Čítajte viac Nadalov nástupca potrestal kritizovaného šatniara. Uslzená Osaková avizuje pauzu

Vo štvrtom inkasoval od finalistu Roland Garros „kanára“, pred rozhodujúcim sa však dokázal zmobilizovať a v tajbrejku premenil po víťaznom forhende v poradí tretí mečbal.

Španiel, ktorého mnohí odborníci pasujú za nástupcu Rafaela Nadala, je najmladší osemfinalista dvojhry na US Open od roku 1989.

Vtedy medzi elitnú šestnástku postúpili Američania Pete Sampras a Michael Chang.

"Víťazstvo nad Stefanosom a postup do osemfinále US Open pre mňa veľa znamenajú. Odohral som najlepší zápas v kariére a získal najcennejší skalp.

Splnil sa mi sen," uviedol pre akreditované médiá dojatý Alcaraz, ktorý postúpil do grandslamového osemfinále pri 10. štarte na podujatí veľkej štvorky.

Po US Open bude prvýkrát v kariére figurovať v elitnej svetovej päťdesiatke.

Päťsetová bitka rozhodla aj o vypadnutí piateho nasadeného Rubľova. Favorit duelu sa síce ujal vedenia po prvom sete, no Tiafoe mu vo ôsmej hre nasledujúceho zobral podanie a vyhral 6:3.

Ďalšie dejstvo dospelo až do tajbrejku, dvadsaťtriročný Američan v ňom prehrával 5:6, no Rubľov stratil dve podania po sebe a nakoniec prehral 6:8.

Ruský tenista v ďalšom sete premenil za stavu 5:4 prvý setbal, ale v rozhodujúcom sa mu vôbec nedarilo, dvakrát stratil podanie a prehral 1:6. Zápas na štadióne Arthura Ashea trval 3:45 h.

Tiafoe tak konečne uspel v päťsetovej dráme vo Flushing Meadows, v roku 2016 podľahol Johnovi Isnerovi, o rok neskôr Rogerovi Federerovi a v roku 2019 prehral v piatich setoch s Alexandrom Zverevom. Proti Rubľovovi však uspel a druhýkrát po sebe sa prebojoval do osemfinále turnaja.

V ňom sa stretne s dvanástym nasadeným Kanaďanom Felixom Augerom-Aliassimeom, ktorý potreboval na triumf nad osemnástym Španielom Robertom Bautistom Agutom taktiež päť setov a necelé štyri hodiny a zdolal ho 6:3, 6:4, 4:6, 3:6 a 6:3.

Súperom Alcaraza bude nemecký tenista Peter Gojowczyk.

V 3. kole v dueli dvoch kvalifikantov zdolal Švajčiara Henriho Laaksonena 3:6, 6:3, 6:1, 6:4.

Pre 32-ročného Mníchovčana je to životný úspech na podujatí veľkej štvorky.

Suverénne ide ďalej druhý nasadený Rus Daniil Medvedev, newyorský finalista z roku 2019 zvíťazil nad španielskym antukárom Pablom Andujarom 6:0, 6:4, 6:3.

Jeho osemfinálovým súperom bude Brit Daniel Evans, ktorý vyradil Austrálčana Alexeia Popyriného v piatich setoch 4:6, 3:6, 6:3, 6:4, 7:6 (1).

Muži – dvojhra – 3. kolo:
Frances Tiafoe (USA) – Andrej Rubľov (Rus.-5) 4:6, 6:3, 7:6 (6), 4:6, 6:1, Botic van de Zandschulp (Hol.) – Facundo Bagnis (Arg.) 3:6, 6:0, 6:2, 6:2, Felix Auger-Aliassime (Kan.-12) – Roberto Bautista Agut (Šp.-18) 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3, Carlos Alcaraz (Šp.) – Stefanos Tsitsipas (Gr.-3) 6:3, 4:6, 7:6 (2), 0:6, 7:6 (5), Daniel Evans (V. Brit.-24) – Alexei Popyrin (Austr.) 4:6, 3:6, 6:3, 6:4, 7:6 (1), Daniil Medvedev (Rus.-2) – Pablo Andujar (Šp.) 6:0, 6:4, 6:3, Peter Gojowczyk (Nem.) – Henri Laaksonen (Švajč.) 3:6, 6:3, 6:1, 6:4.

Osaková uvažuje o ďalšej pauze

Obhajkyňa trofeje Naomi Osaková vypadla v 3. kole dvojhry. Tretia nasadená hráčka podľahla v sobotu kanadskej tínedžerke Leylah Fernandezovej v troch setoch 7:5, 6:7 (2) a 4:6.

Štvornásobná grandslamová víťazka Osaková po prehre so slzami v očiach povedala, že uvažuje, že si dá opäť pauzu od tenisu.

„V poslednej dobe sa cítim tak, že keď vyhrám, nie som šťastná, je to skôr úľava. A keď prehrám, som veľmi smutná. Myslím, že to nie je normálne,“ citovala ju agentúra AP.

„Úprimne nevieme, kedy bude hrať svoj ďalší zápas. Myslím, že si dám na nejaký čas pauzu,“ uviedla na pozápasovej tlačovej konferencii. Následne si nasadila rúško, postavila sa a odišla.

Dvadsaťtriročná tenistka si dala prestávku aj po tom, čo sa pred 2. kolo odhlásila z Roland Garros. Následne vynechala aj Wimbledon.

Problémy mala už v zápase, keď po strate bodu hodila raketu o zem a bola zjavne vyvedená z rovnováhy.

Duel mala pritom dobre rozohraný. Úvodný set vyhrala 7:5, keď premenila hneď prvý setbal a v druhom podávala za stavu 6:5 na víťazstvo. Stratila však servis, osemnásťročná Kanaďanka vyhrala v tajbrejku 7:2 a v treťom dejstve dokonala senzačný triumf, keď v desiatom geme predviedla čistú hru.

„Tesne pred zápasom som vedela, že dokážem vyhrať. Nesústredila som sa na Naomi, ale iba sama na seba a na to, čo musím urobiť,“ uviedla Fernandezová, ktorá sa ešte nikdy nedostala tak ďaleko na Grand Slame.

Rumunská tenistka Simona Halepová ako nasadená dvanástka vyradila devätnástku „pavúka“ Kazašku Jelenu Rybakinovú po takmer dvaapolhodinovej trojsetovej bitke 7:6 (11), 4:6, 6:3.

V dueli o postup do štvrťfinále nastúpi proti piatej nasadenej Ukrajinke Jeline Svitolinovej, ktorá zdolala Rusku Dariu Kasatkinovú 6:4, 6:2.

Prvé dejstvo zápasu medzi Halepovou a Rybakinovou bolo ako na hojdačke. Rumunka v ňom prehrávala 0:3 i 3:5, no napokon si vynútila tajbrejk, v ktorom mala za stavu 6:2 k dispozícii štyri setbaly.

Rybakinová ich však odvrátila a tajbrejková koncovka priniesla veľkú drámu s množstvom strhujúcich výmen. Halepová napokon za stavu 12:11 po dvojchybe Rybakinovej využila siedmy setbal.

Aj v druhom dejstve viedla Kazaška 3:0 a mala dva brejky k dobru. Halepová síce otočila na 4:3, no záver setu patril Rybakinovej, ktorá sa po lekárskom ošetrení postupne dostala do dobrého tempa.

V deviatom geme zobrala súperke servis a v desiatej hre sa zaskvela tromi esami. V treťom sete však Rybakinová odišla kondične, mala problémy s pohybom po dvorci, čo Halepová využila.

Bývalá svetová jednotka bola naposledy v New Yorku medzi elitnou šestnástkou v roku 2016.

"Z postupu do osemfinále mám veľkú radosť. Vedela som, že to bude ťažký zápas. S Jelenou som už v minulosti odohrala vyše trojhodinový maratón. Je to hráčka, ktorá sa neustále snaží dostávať súperku pod tlak.

Druhý set som nezvládla podľa predstáv, chýbal mi potrebný pokoj. V treťom som sa však dokázala opäť nakopnúť. Hrať pred newyorským publikom je skvelý pocit, diváci nám na turnajoch veľmi chýbali," uviedla Halepová v prvom pozápasovom interview.

Do osemfinále postúpila aj deviata nasadená Španielka Garbine Muguruzová Blancová. Rodáčka z Venezuely zdolala v atraktívnom súboji vlaňajšiu finalistku a turnajovú osemnástku Bielorusku Victoriu Azarenkovú 6:4, 3:6, 6:3.

Garbine Muguruzová Blancová po postupe do... Foto: SITA/AP, Seth Wenig
Garbine Muguruzová Blancová Garbine Muguruzová Blancová po postupe do osemfinále US Open.

V zápase plnom razantných výmen od základnej čiary bol kľúčový šiesty gem tretieho setu, v ktorom Muguruzová Blancová prelomila Azarenkovej podanie.

"Očakávala som náročný zápas a to sa aj potvrdilo. Dôležité bolo, že po druhom sete som nespanikárila. Nebola som na seba naštvaná a dokázala som potlačiť negatívne emócie. Dúfala som, že v treťom dejstve príde nejaká šanca a využila som ju.

Fanúšikovia na štadióne Arthura Ashea boli skvelí, vytvorili výbornú atmosféru," povedala dvojnásobná grandslamová šampiónka v rozhovore s bývalým švédskym tenistom Matsom Wilanderom.

USA šport tenis US Open muži dvojhra 2. kolo Čítajte viac Drzý fanúšik testoval Djokovičove nervy. Kvitová vyradila Plíškovú

V osemfinále ju čaká ôsma nasadená Češka Barbora Krejčíková, víťazka Roland Garros si poradila s Ruskou Kamillou Rachimovovou 6:4, 6:2.

Ženy – dvojhra – 3. kolo:
Angelique Kerberová (Nem.-16) – Sloane Stephensová (USA) 5:7, 6:2, 6:3, Elise Mertensová (Belg.-15) – Ons Jabeurová (Tun.-20) 6:3, 7:5, Arina Sobolenková (Biel-2) – Danielle Collinsová (USA-26) 6:3, 6:3, Jelina Svitolinová (Ukr,–5) – Daria Kasatkinová (Rus.) 6:4, 6:2, Barbora Krejčíková (ČR-8) – Kamilla Rachimovová (Rus.) 6:4, 6:2, Garbine Muguruzová Blancová (Šp.-9) – Victoria Azarenková (Biel.-18) 6:4, 3:6, 6:2, Simona Halepová (Rum.-12) – Jelena Rybakinová (Kaz.-19) 7:6 (11), 4:6, 6:3

42 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Daniil Medvedev #Stefanos Tsitsipas #Carlos Alcaraz