Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na dne, zodpovedný za smrť priateľa. Federer otvoril Pandorinu skrinku

Je stelesnením tenisového džentlmenstva. Najvyššej kvality na kurtoch. Hrajúcou legendou. Lenže v roku 2002 bol Roger Federer vo veľkých problémoch.

28.08.2021 11:37
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer.
debata (11)

Prvého augusta tohto roka dostal švajčiarsky tenista SMS správu od trénera Petra Lundgrena. Šokovala ho. Neveril jej, bol z nej mimo.

V tom čase boli spoločne na turnaji v Toronte a švédsky kouč svojmu zverencovi oznámil, že zomrel Peter Carter.

Práve Lundgren v roku 2000 nahradil Cartera v roli osobného trénera Federera. Rodák z Bazileja si však s bývalým koučom udržiaval skvelé vzťahy.

V osudnom roku 2002 sa Carter vybral na dovolenku do juhoafrického národného parku Kruger. Zorganizovať ho pomohla Federerova rodina.

Roger Federer Čítajte viac Rekordy mu vezmú, stopu nezmažú. Pán štyridsiatnik nezabúda

Medové týždne Cartera a jeho manželky Silvie sa však skončili tragickou smrťou. Tenisový odborník sedel na zadnom sedadle džípu, ktorý sa zrútil z mosta. Federera to vzalo.

„Roger Peterovi sám odporučil, aby do Južnej Afriky cestoval,“ napísal vo Federerovej biografii jej autor Christopher Clarey.

Na neskoršieho velikána tenisových kurtov doľahol obrovský smútok.

„Pocit viny ho zranil úplne najviac,“ potvrdil v spomínanej knihe vtedajší kouč švajčiarskej reprezentácie Sven Groeneveld.

Federerov kouč Lundgren oznámil zverencovi nešťastnú správu netradičnou formou. Bol však v meste, inak to nešlo. Keď sa vrátil na hotelovú izbu, prišiel za ním Federer…

„Len neprítomne civel. Bolo to pre nás veľmi ťažké. Bol som úplne prázdny. Ja som stratil veľkého kamaráta a Roger bývalého kouča. Bola to prvá ťažká chvíľa na našej spoločnej ceste,“ poznamenal Lundgren.

Roger Federer Čítajte viac Ďalšia rana pre Federera. Odpísal sezónu, návrat v nedohľadne

Dva týždne po turnaji v Toronte sa Federer vrátil do rodnej krajiny, aby sa so svojim priateľom rozlúčil.

„Bol úplne na dne. Videli ste to na ňom. Nevedel zastaviť slzy. Pohreb trval hodinu a pol a Roger ho celý preplakal,“ doplnil Federerov vtedajší partner zo štvorhry Yves Allegro.

Pády človeka naučia viac, ako triumfy. A podľa Allegra bola táto tragédia jedným z kľúčových momentov v kariére legendárneho tenistu.

"Po smrti Cartera sa z neho stal chlap. Predtým mu išlo všetko hladko, teraz sa musel pozbierať po tvrdej rane.

Vyhrával turnaje, zarábal peniaze, bol vo svetovej stovke, mal šťastný vzťah s Mirkou. Všetko šliapalo ako hodinky. A zrazu stratil jedného z najdôležitejších ľudí v živote," zamysle sa Allegro.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Peter Lundgren #Peter Carter