Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mala ťažký priebeh, ale s očkovaním odporúča čakať. Hviezda ide proti prúdu

V polovici júna Johanna Kontová ovládla tenisový turnaj v anglickom Nottinghame a mohla byť jednou z favoritiek Wimbledonu.

12.08.2021 09:34
Johanna Kontová Foto: ,
Johanna Kontová.
debata (18)

Lenže z najslávnejšieho turnaja na tráve sa musela odhlásiť, lebo jeden z členov jej tímu sa nakazil koronavírusom. Neskôr sa bývalá svetová štvorka sama nakazila a musela poslať odhlášku aj z olympijského turnaja v Tokiu. A podľa vlastných slov nemala úplne ľahký priebeh ochorenia COVID-19.

„Mala som širokú škálu symptómov. Určite najhoršia choroba, akou som si prešla za veľmi dlhý čas. Do nemocnice sme so snúbencom nemuseli, ale boli sme reálne chorí,“ uviedla tridsaťročná Britka, rodáčka z austrálskeho Sydney. Kontová spočiatku veľmi ťažko znášala neúčasť na Wimbledone, kde v roku 2017 postúpila až do semifinále. Ako dvadsiata siedma nasadená tam mala vysoké ambície. A rovnako sa tešila, že bude súčasťou britského tímu na OH v Tokiu.

"Trhalo mi to srdce, bolo to pre mňa veľmi náročné. Považujem však sama seba za pozitívneho a šťastného človeka s pragmatickými postojmi. A snažím sa to praktizovať vo svojom živote. Preto som využila to pozitívne, čo mám v sebe.

Na konci dňa som sa pozrela na svoj život a zistila, že čoskoro bude všetko v poriadku. Načerpala som energiu zo svojho vnútra a tešila som sa, kedy budem môcť znova začať trénovať a hrať," zamyslela sa skúsená hráčka, ktorá má za sebou aj semifinálové účasti na Australian Open 2016 a Roland Garros 2019.

Johanna Kontová. Foto: SITA/AP, Andrew Brownbill
Johanna Kontová Johanna Kontová.

Podľa jej slov jej trvalo dva a pol týždňa, kým sa mohla vrátiť k tréningu. „Spočiatku som si dávala pozor na každý krok, kontrolovala činnosť srdca aj pľúc. Keď som zistila, že je to v poriadku, postupne som pridávala v záťaži,“ podotkla.

Na otázku, či náročnejší priebeh ochorenia neprikladá aj tomu, že nebola zaočkovaná, odpovedala: „Vo všeobecnosti nie som proti očkovaniu, ale zároveň nie som tá, ktorá by to odporúčala hneď teraz. Vidím to tak, že treba ešte chvíľu počkať a získať širší obraz o tom, čo sa deje vo svete. Potom sa sama rozhodnem.“

Po dvoch mesiacoch sa Kontová konečne objavila na turnaji hlavného ženského okruhu a v Montreale mala na úvod uľahčenú pozíciu. Jej súperka Číňanka Čang Šuaj odstúpila za stavu 6:4, 2:5 pre zranenie ľavej nohy. V 2. kole už mala proti sebe oveľa vážnejšiu súperku, svetovú päťku a bronzovú medailistku z OH 2020 Ukrajinku Jelinu Svitolinovú. A 41. hráčka rebríčka WTA slávila nečakané trojsetové víťazstvo 3:6, 6:3, 6:2.

Šampiónku z Montrealu z roku 2017 mala predtým proti Kontovej bezchybnú bilanciu 5:0. „Veľmi dôležité víťazstvo proti hráčke, ktorá je pre mňa asi najťažšia na celej ženskej Tour. Nebol to perfektný zápas z mojej strane ani od súperky. Ja som však našla riešenia drobných situácií v správnom čase,“ komentovala Kontová.

V súboji o postup do štvrťfinále bude Kontovej súperkou 17-ročná Američank Coco Gauffová. Turnajová pätnástka nemala veľa prácu s Ruskou Anastasiou Potapovovou. Za stavu 5:0 v prvom sete jej vzdala pre zranenie.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Johanna Kontová