Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rekordy mu vezmú, stopu nezmažú. Pán štyridsiatnik nezabúda

O jeho rekordoch sme si roky mysleli, že zostanú neprekonané. O jeho úderoch aj dnes vieme, že sú nenapodobiteľné.

08.08.2021 10:32
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer.
debata (1)

Tenista Roger Federer, jedna z najväčších postáv športovej histórie, dnes oslavuje 40. narodeniny.

S dvadsiatkou grandslamových titulov, mnohými nevšednými zápismi, stovkami miliónov dolárov a obdivovateľov, zostáva človekom pevne s obomi nohami na zemi.

Štyri jazyky

René Stauffer, švajčiarsky novinár a autor Federerovej biografie o najslávnejšom krajanovi raz povedal, že keď niekoho stretne, nikdy viac nezabudne. Je ľudský, človečina z neho srší na sto honov.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

"Zoznámil som sa s ním, keď mal iba 18 rokov. Opýtal sa ma, či si s ním nezatrénujem. Napokon sme do toho spolu búchali celý týždeň. Napriek tomu, že bol iba junior, bola to skvelá príprava.

Vytvorilo sa medzi nami puto a keď bol na ceste medzi elitnú desiatku, často sme spolu trénovali. Potom som ho 15 rokov nevidel," rozhovoril sa v relácii TV Pravda Fair Play Ján Krošlák, niekdajší slovenský tenista.

„Neskôr som s dvomi juniormi pricestoval na US Open a stretol som ho na chodbe. Pýtal som sa sám seba, či si ma ešte bude pamätať. Bolo to neskutočné, keď ma zbadal, zastavil sa a srdečne sa so mnou dvadsať minút rozprával. Mal stovky miliónov, desiatky ľudí okolo seba, ale nezabudol. Dojalo ma to,“ dodal.

Taký je Roger Federer, hviezda na kurte, ale v prvom rade skvelý človek.

Na tlačových konferenciách to s ním spravidla nie je festival vtipov a kvalitného humoru. Sú chvíle, keď je z neho cítiť, že by radšej robil aj niečo iné ako do zunovania odpovedal na opakujúce sa otázky.

tenis, Tokio Čítajte viac Čo robí Čech v slovenskom drese? Djokovič si zo mňa robí žarty

Toto je však ďalšia vzácna vlastnosť tenisového jubilanta – k všetkému sa stavia maximálne zodpovedne, narába s tým, akoby to bola najzaujímavejšia a najdôležitejšia vec na svete.

A odpovedá na želanie: po anglicky, francúzsky, nemecky. Údajne skvele rozpráva aj po taliansky…

Unavený a chorý

Že jeho štyridsiatka sa nezadržateľne blíži, mu okolie tento rok pripomínalo prakticky na dennej báze. Na tenisovom okruhu strávil 75 percent života – na mieste, kde dosiahol tak veľa.

„Nemôžem uveriť, že mám už 39,“ vravel nedávno.

"Štyridsať, to je akoby môj život uplynul v kolotoči ATP. Užil som si veľa chvíľ, pravda, prišli aj ťažšie. Bol som unavený. Zranený. Chorý.

Cítim však, akoby som bol včera iba juniorom. Nezniem náhodou ako osemdesiatnik, ktorý sa myšlienkami vracia do detstva ako najkrajšej časti svojho života," zasmial sa, keď bilancoval.

V kariére toho pred sebou veľa už nemá. Je pravdepodobné, že ďalší veľký grandslam už nevyhrá. História si bude pamätať viaceré jeho rekordy, väčšinu tých veľkých mu však vyfúknu celoživotní rivali – Rafael Nadal a Novak Djokovič. Ale pri všetkej úcte k nim: najväčším tenisovým influencerom zostane aj tak Federer.

Belinda Bencicová Čítajte viac Slováci mi často píšu, že som aj ich. Kúsok môjho zlata patrí vám

Profesionálnu kariéru odštartoval v roku 1998 a odvtedy takmer nepretržite figuruje v najlepšej desiatke rebríčka ATP. Medzi októbrom 2002 a 2016 v nej nechýbal ani týždeň.

Svetovou jednotkou bol dokopy 310 týždňov. Až do marca tohto roka šlo o absolútny rekord. Prekonal ho až Djokovič.

Federer pripúšťa, že jeho kariéra sa definitívne blíži ku koncu. Žiadny termín si zatiaľ nestanovil, či sa však aj o rok ukáže na wimbledonskej tráve, zatiaľ nepotvrdil. Napokon, v tejto sezóne odohral iba trinásť zápasov a je otázne, či pridá ďalšie.

Keď v roku 2019 v Londýne nešťastne prehral s Djokovičom, pýtali sa ho na koniec opäť.

„To je vec, o ktorej sa neustále rozprávam s manželkou. O deťoch, o tom, či sú na mojich tenisových cestách všetci šťastní. Je oukej, zbaliť sa a ísť na šesť, sedem týždňov z domu? Chceme to robiť aj naďalej?“ zamýšľal sa Bazilejčan.

A sme doma. Za všetkým hľadaj ženu. Aj za Federerovým veľkým príbehom.

Po slovensky, prosím

V apríli 2009 sa oženil s dlhoročnou priateľkou Miroslavou Vavrinecovou – rodáčkou z Bojníc, s ktorou má štyri deti. V júli 2009 sa im narodili dcéry – dvojčatá – Myla Rose a Charlene Riva a v máji 2014 prišli na svet chlapci – dvojčatá – Leo a Lenny.

Mirka má, rovnako ako Belinda Bencicová alebo Martina Hingisová, silné slovenské korene. Dedičstvo predkov údajne prenáša na svoje slávne deti. Na kurtoch, kde Roger trénuje, vraj často znie slovenčina. A čítajú sa slovenské rozprávky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Roger Federer (@rogerfederer)

Potvrdila to aj Lucia Allárová – bývalá slovenská reprezentantka v synchronizovanom plávaní, ktorá má prominentné deti často na starosti.

„Vždy sa ich na začiatku opýtam, v akom jazyku sa budeme rozprávať. Zakaždým dostanem rovnakú odpoveď – po slovensky,“ dodala Allárová.

Federerova manželka, ktorá pravidelne cestuje po turnajoch, vraj mala veľký vplyv aj na Rogerovu kariéru. Budúcu veľkú hviezdu spoznala v roku 2000 na olympiáde v Sydney.

„Ak sa budeme baviť o tenise, potom musím priznať, že výrazne ovplyvnila môj hráčky charakter. Bola profesionálkou o niečo skôr ako ja, mala viac skúseností, vedela, čo je tvrdá práca a ja som sa od nej mohol učiť,“ povedal rodák z Bazileja.

„Pomohla mi dospieť. Vždy tu bola pre mňa, s ňou je život jednoduchší. Či som prehral alebo vyhral, dodávala mi veľa sebavedomia,“ do­dal.

Federer je značka, za ktorou nestojí len on sám.

Bude zmrzlina?

Dnes oslavuje štyridsať! Ani sa tomu veriť nechce, nieto ešte sa s tým zmieriť. Buďme však radi, tlieskajme, lebo dlhé roky sme videli génia v akcii. Hotového maestra.

Roger Federer. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Roger Federer Roger Federer.

„So symetriou Rudolfa Nurejeva. Hladkosťou hodvábu. Atletizmom, ktorý je ťažké opísať. Federer má schopnosť meniť smer ako raketa,“ napísal pri príležitosti veľkého jubilea portál 10sballs.com.

Torta to bude akiste veľká. Možno v tvare jeho „rolexiek“, Mercedesu alebo rakety Wilson, s ktorými spojil svoje meno. A možno to bude len superveľká čokoláda od Lindtu s logom Uniqlo. Určite ich bude veľa a oslavovať sa bude niekoľko dní.

Zasvätenci vravia, že torta byť nemusí. Tenisový elegán má vraj najradšej zmrzlinu. Takže štyridsať veľkých kopčekov?

Všetko najlepšie, Roger!

1 debata chyba