Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prepáč, Novak, ale nemôžeš mať všetko. Steffi zostáva jediná

Pár hodín pred začiatkom sa na Twitteri ozval hviezdny slovinský basketbalista Luka Dončič. Aj on sa chcel ísť pozrieť na veľký tenisový zápas. "Hej, @olympiáda, ako sa môžeme dostať na toto semifinále? Prosím, pomôžte," hľadal odozvu basketbalista Dallasu Mavericks.

30.07.2021 13:56
Novak Djokovič Foto: ,
Alexander Zverev a Novak Djokovič po skvelom semifinálovom zápase na olympiáde v Tokiu.
debata (12)

Či sa tam napokon dostal, nevedno, na sociálnej sieti o tom neinformoval. Avšak ak sa v Tokiu dodržiavajú pravidlá, duel mohol sledovať len prostredníctvom televízie. V Tokiu! Ale zápas to bol veľkolepý!

Novak Djokovič ho odštartoval vo veľkom štýle, prvý set vyhral nad Alexandrom Zverevom 6:1 a v tom druhom mal brejk k dobru. Všetci ho v tej chvíli videli už vo finále.

Bol ako stena…

Stačilo však pár minút a zosypala sa. K slovu sa dostal Nemec s ruskými koreňmi. Zverev hral ako z najlepšie napísanej tenisovej učebnice. Z ďalších jedenástich gemov vyhral až 10. Dvadsaťná­sobnému šampiónovi nedal šancu.

Ozaj, pamätá si niekto, kedy Srb naposledy prehral desať z jedenástich gemov? Muselo to byť veľmi dávno.

„Misia Golden Slam sa skončila predčasne. Djokovič prehral v semifinále. Je to už tretie semifinále, ktoré Novak prehral na olympiáde vo dvojhre. Zdá sa, že vytvára naňho tlak, s ktorým si nevie rady,“ napísal na sociálnej sieti Twitter Sašo Ozmo, srbský novinár, ktorý v Tokiu sleduje počínanie svetovej jednotky.

Novak Djokovič Čítajte viac Zbohom, Zlatý Slam. Djokovičov sen zmaril po veľkom obrate Zverev

Rodák z Belehradu mal šancu zaútočiť na tzv. Golden Slam, čo znamená štyri triumfy na grandslamových podujatiach v jednej sezóne a víťazstvo na OH. Tri podmienky už Djokovič splnil.

Ovládol turnaje v Melbourne, v Paríži a v Londýne. A keďže v Tokiu zlato za dvojhru nedostane (stále ho môže mať za miešanú štvorhru), získať môže už iba kalendárny grandslam. Golden Slam v minulosti získala iba Steffi Grafová, mala vtedy iba 19 rokov.

Ale späť do Tokia. Nebolo to len o tom, že by Djokovič hral zle, aj keď známky fyzickej únavy na ňom boli badať. Bolo to predovšetkým o skvele hrajúcom Zverevovi. 24-ročný rodák z Hamburgu to na betónovom povrchu vie. Napokon, vlani sa dostal do finále US Open, na začiatku aktuálnej sezóny hral zasa v semifinále Australian Open.

„Povedal by som, že od druhého setu udieral do loptičky ako Stan Wawrinka v roku 2015. Nebolo to len o Djokovičovom poklese. Je to skľúčujúce, ale poďme si aspoň pre kalendárny grandslam,“ napísal na sociálnej sieti jeden z fanúšikov Novaka Djokoviča. Štyri grandslamy v jednom ročníku vyhral kedysi iba Austrálčan Rod Laver – tri z nich sa však hrali na tráve.

Mimochodom, zdolať Djokoviča, ktorý vedie 1:0 na sety, sa zdalo byť prakticky nemožné. Keď má navrch, zvyčajne svoj výkon ešte stupňuje.

Výkrik Novaka Djokoviča v semifinále OH proti... Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
Novak Djokovič Výkrik Novaka Djokoviča v semifinále OH proti Alexandrovi Zverevovi.

„V minulosti som použil hashtag #DjokovicBlownLead (Djokovič prepásol vedenie) a domnieval som sa, že ho veľa rokov nebudem potrebovať,“ pripomenul tenisový expert Juan José Vallejo s tým, že piatková prehra so Zverevom môže byť preňho rovnako boľavá, ako strata vedenia 2:0 na sety s Jürgenom Melzerom vo štvrťfinále Roland Garros 2010.

A teraz jedna štatistika, ktorá vyráža dych. Djokovič ťahal pred dnešným duelom šnúru 68 triumfov v zápasoch, v ktorých viedol 1:0 na sety. Ukončil ju v najnevhodnejšej chvíli.

Srb však uznal, že Zverev hral priam božsky. Pri sieti ho niekoľko sekúnd objímal a srdečne gratuloval. A že toto víťazstvo pre Zvereva znamenalo veľa, svedčali nasledujúce zábery. Vysoký Nemec neudržal emócie a na kurte sa rozplakal.

„Pri sieti som Novakovi povedal, že je najlepší športovec zo všetkých, že som si istý, že bude vlastniť rekord v počte grandslamových trofejí a víťazstiev na turnajoch Masters. Viem, že chcel vyhrať aj Golden Slam, je mi to ľúto, ale nemôžete mať všetko,“ povedal novinárom po zápase.

Vo finále vyzve Rusa Karena Chačanova, Djokovič zabojuje o bronz so Španielom Pablom Carrenom Bustom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Tokio 2020 #Alexander Zverev