Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo robí Čech v slovenskom drese? Djokovič si zo mňa robí žarty

Filip Polášek a Lukáš Klein prehrali v 2. kole olympijského turnaja s americkou dvojicou Austin Krajicek, Tennys Sandgren 7:6 (2), 2:6, 5:10. Z tribúny všetko sledoval Poláškov tréner Leoš Friedl (44). Bývalý český deblista mal na OH premiéru. "Tokio je zážitok na celý život, ale trošku som si tu pripadal ako v pionierskom tábore," vraví.

27.07.2021 15:40
tenis, Tokio Foto: ,
Tenisový areál v Tokiu.
debata

Spočiatku to vyzeralo s postupom Poláška a Kleina nádejne…

Veru, celý prvý set bol z hľadiska kvality a taktiky priam dokonalý. To, čo sme si naplánovali, vyšlo. Na začiatku druhého dejstva si Filip prehral podanie a od tej chvíle to Američania nakopli. Pri ich servise jednoducho nebol priestor na brejk. Doslova narástli. Ako Američania – keď vedú, ťažko sa proti nim hrá.

Kde sa lámal zápas?

Supertajbrejk je o každej lopte, chalani v ňom viedli 3:1, Sandgren však zahral rámom neskutočný kiks, ktorý – nanešťastie – padol do kurtu. Smola. Mohlo to byť inak.

Polášek prehral v druhom sete dve vlastné podania. Hneval sa na seba?

Niekedy je lepšie hladko prehrať set a potom vletieť do rozhodujúceho supertajbrejku. Žiaľ, rozhodlo pár momentov. Američania boli výborní, ale to je každý pár, ktorý sa v Tokiu prebojoval aspoň do 2. kola. Krajicek je rovnako ako Polášek deblovým špecialistom, no aj Sandgren je veľmi šikovný.

Boli Američania silnejším súperom ako v 1. kole hviezdni Rusi Medvedev – Karacev?

Minimálne deblovejší. Navyše, jeden bol pravák a druhý ľavák a to je pri returne nepríjemná kombinácia. Raz sa to točí od vášho tela, potom naopak. Rusi sú skvelí vo dvojhre, ale skúsenejšie páry s detailnou taktikou by ich mali zdolávať.

Sadli si Polášek s Kleinom na kurte?

Určite. Ak by niekedy k tomu malo dôjsť a Slovensko by hľadalo vynikajúcu deblovú dvojicu v Davisovom pohári, potom sa núka táto alternatíva. Obaja skvele podávajú, ak Klein naberie skúsenosti a doučí sa niektoré deblové prvky, môže to byť vynikajúci pár. Už počas tréningu pred olympiádou potvrdil, že mu to ide. S hviezdnymi Kolumbijčanmi Cabalom a Farahom prehrali až v tajbrejku.

Počas ich zápasu vyradila vaša krajanka Markéta Vondroušová domácu Naomi Osakovú. Sledovali ste to?

A nielen cez mobil, bol som priamo v hale, keďže štvorhru pre dážď na dve hodiny prerušili. Osaková bola totálne mimo. V druhom sete síce viedla, ale potom, keď odvrátila dva mečbaly, začala hrať úplné nezmysly. Akoby vôbec neuvažovala nad taktikou. Netuším, s čím má to dievča problém. Asi sama so sebou. V každom prípade, tlak na ňu je enormný, zapaľovala oheň a ak by doma vyhrala zlato, bola by nesmrteľná. Nezvládla to.

Naomi Osaková Čítajte viac Mám odstup, je taká odlišná. Osakovej (ne)japonský pôvod je veľké bremeno

Ale Vondroušová bola odvážna…

To áno, ale v mojich očiach Osaková vôbec neuvažovala. Ak sa trikrát nerozbehne proti bekhendovému kraťasu, ktorý je najlepší Vondroušovej úder, tak to znamená, že je nepripravená.

Videli ste aj iné duely?

Mohol som sledovať len tenis, ale nechcel som sa príliš dlho zdržiavať na dvorcoch. Iné športy sú zakázané. Dokonca ani v televízii som ich nemal kde sledovať. Škoda, je to smutné. Keď sa už usporiadatelia rozhodli nevpustiť na štadióny divákov, mali to dovoliť aspoň športovcom. Je to postavené na hlavu, veď v olympijskej dedine sa aj tak všetci stretávame a stojíme v dlhých radoch na jedlo. Premiešavajú sa tu tisíce ľudí. Mohli tu mať lepšiu atmosféru.

Akú hodnotu má pre tenistov olympijský turnaj?

Pre Novaka Djokoviča obrovskú. Ak ovládne Tokio a potom aj New York, dosiahne Golden Slam a to sa podarilo len Stefi Graffovej. To by bol masaker. A ostatní? Olympiáda je pre nich asi iba doplnkom, dôležitejšie sú grandslamy.

Dá sa tamojšie zázemie vôbec porovnať s veľkou grandslamovou štvorkou?

Určite nie.

Boli ste predtým niekedy na olympiáde?

Nie, v Česku sme vždy mali aspoň jeden lepší pár, bol som maximálne prvý náhradník. Tokio je moja trénerská premiéra. Je tu skvele, prekáža mi len, že som Čech a nemôžem ísť trebárs fandiť našim basketbalistom proti Spojeným štátom. Alebo takú šprintérsku stovku – to by som si určite rád pozrel. Olympiáda predsa má byť o tom, že sa všetci kamarátime a zoznamujeme. Trošku si pripadám ako v pionierskom tábore. Večer sa stretávame a pri stole hráme rôzne hry. Toto covidové obdobie uzavrelo športovcov do akýchsi národných bublín.

Chytilo vás vôbec niečo za srdce?

Akože by som mal zimomriavky? To asi nie. Je však zaujímavé sledovať športovcov v posilňovni, niekto je malý a chudý, iný zasa veľký a s ramenami, ale chýba mu vypracovaný spodok. Každý tu vyzerá inak. Keď niekoho stretnem, ihneď premýšľam, aký šport asi robí. Zmes kultúr, ktorá tu vznikla, je fascinujúca.

Okolo Novaka Djokoviča sa vraj strhlo veľké šialenstvo, každý sa s ním chce fotiť. Registrujete to?

Poznáme sa, odkedy začal trénovať s Mariánom Vajdom. Dokonca sme spolu v Madride hrali v debli. Keď sa stretneme, vždy mi povie: čau, parťák. Vidím, ako ho tu v Tokiu zastavujú ľudia, keď robil šnúru s belgickými gymnastkami v posilňovni, cvičil som hneď vedľa. Všetci mu tlieskali. Ľudia sú z neho paf. Pravda, my ho poznáme, je pre nás niečo ako bratranec, neprežívame to toľko. V utorok sa za nami zastavil a zakopal si s nami do lopty. S toľkou popularitou to však nemá jednoduché.

Dokázali by sa aj Federer s Nadalom takto odviazať?

Záujem o spoločné fotografie by bol asi podobný. Rafa je uzavretejší, neverím, že by len tak pribehol medzi druhých a začal hrať s nimi futbal. Novak je v tomto absolútne uvoľnený. Robil si zo mňa žarty a pýtal sa, čo robí Čech v slovenskom drese.

Momentka z lanského Australian Open. Leoš...
IMG-20210223-WA0000 Momentka z lanského Australian Open. Leoš Friedl dozerá na podanie Filipa Poláška.

Aj vy si veziete domov nejaké vzácne selfie?

S džudistom Lukášom Krpálkom pochádzame z Jihlavy a tak sme si spravili fotografiu a poslali ju nášmu spoločnému známemu. Odfotil som sa aj s ďalším – v úvodzovkách – Slovákom. S golfistom Rorym Sabbatinim. Na prvý pohľad vyzerá veľmi nepríjemne, ale je to fakt borec. Veľmi podarený chlapík, s ktorým som si vymenil aj telefónne číslo.

Pred pár mesiacmi ste nám poslali Poláškov golfový odpal, ktorý skončil kdesi v kríkoch. Dohodnete mu lekciu?

(smiech) Dobrý nápad, dnes pri večeri to určite spískame. Samozrejme, ak bude mať čas, lebo je to veľký zberateľ odznakov. Zo slovenského tímu ich má najviac. Na papieriku má zoznam všetkých krajín a keď sa dostane k odznaku, ihneď si škrtá. Typický golfista, stále si niečo značí do notesu. Aj Noro Gombos ich má dosť, ja som ich vymenil asi sedemdesiat.

Tešíte sa už domov?

Ale áno. Mal som na výber – buď bude medaila, alebo svadba. V sobotu sa mi žení synovec a tak to stihnem. Navyše, v Česku pobudnem týždeň, potom opäť poletím za Filipom do Toronta.

Keď sa vás deti opýtajú, ako bolo v Tokiu, bude to pozitívna odpoveď?

Určite. Napriek všetkým obmedzeniam to je zážitok na celý život. Ak by som ponuku odmietol, mrzelo by ma to. Toto len tak nezažijete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Tokio 2020 #Lukáš Klein #Leoš Friedl