Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poláškov parťák je introvert. Žiadať o publicitu a selfie mi je cudzie

O olympiádu bojovať nemusel. Účasť v Tokiu mu ponúkol deblový špecialista Filip Polášek. Tenista Lukáš Klein (23) čoskoro zažije niekoľko premiér - prvýkrát si zahrá na olympiáde, nikdy predtým nebol ani v Japonsku a vo štvorhre ešte nevyzval žiadny elitný pár. "Je to však otvorená záležitosť. V debli sa dá vyhrať nad kýmkoľvek," vraví rodák zo Spiša.

15.07.2021 16:39
Lukáš Klein Foto: ,
Lukáš Klein.
debata (2)

Na rozhovor sme vás museli prehovárať. Znamená to, že vás iné, ako olympijské myšlienky, rozptyľujú?

Určite nie. Je to preto, že povahou som skôr introvert a nevyhľadávam publicitu. Rozhovory ma neotravujú, ani nerozptyľujú, len mi akosi nesedia.

Mali ste vari nepríjemnú skúsenosť?

To nie. Som len uzavretejší typ.

Od kariéry profesionálneho tenistu však ťažko oddelíte mediálne povinnosti…

(úsmev) Áno, uvedomujem si to. Toto všetko k tomu patrí. No nikdy to nebude tak, že sám budem hľadať príležitosť, ako sa zviditeľniť.

Koľko hodín denne trávite s Filipom Poláškom na kurte?

Dve. Pripravovať sme sa začali začiatkom týždňa. Tenis je šport, kde človek neustále trénuje, ide len o to, aby sme si na seba zvykli. Cez víkend odletíme do Tokia, tam si vyskúšame aj tréningové zápasy.

Koľko času si vyžiada, aby vám to na kurte spolu poriadne sadlo?

Z tohto pohľadu bude dôležitejší až nasledujúci týždeň v Japonsku, kde si to vyskúšame aj proti iným dvojiciam. Zatiaľ nič dohodnuté nemáme. Pravdou však je, že sme sa nestretli prvýkrát, tušíme, čo môžeme jeden od druhého čakať. V Davisovom pohári sme spolu niečo odohrali.

Mimochodom, aký je to pocit mať vedľa seba hviezdneho deblistu? Nie je to zväzujúce?

Ani nie. Nemám z toho stres, nebojím sa, že by som mal na kurte Filipovi niečo kaziť. Idem podať čo najlepší výkon – za seba aj za Poláška. Netuším, aké má od nás verejnosť očakávania, my však vieme, čo tam chceme hrať. Štvorhra je neraz iba o pár loptičkách.

Filip Polášek, Ivan Dodig Čítajte viac Tokio je komplikácia. Bude sa to vôbec podobať na olympiádu?

Vidí elitný deblista štvorhru inak?

Jeho deblová príprave je iná. Nie je to tak, že by som šiel hrať niečo, čo vidím prvýkrát, no predsa len, Filip hrá štvorhru každý deň. Určite mi niečo poradí alebo ja niečo odpozerám. Napríklad čítanie hry, rôzne situácie, ktorých on má odohratých neúrekom.

Polášek mal právo vybrať si spoluhráča. Oznámil vám to on?

Áno, zavolal mi. Mal som veľkú radosť. Je to niečo, čo sa vám nestane každý deň ani každý rok. Olympiáda je obrovské podujatie, ktoré som dosiaľ sledoval len v televízii. Som plný očakávania.

Štvorhra je veľmi nevyspytateľná. Platí, že sa tam môže udiať čokoľvek?

Človek musí mať nejakú kvalitu, no ak vám vyjdú podmienky a prikloní sa aj šťastie, dá sa zdolať kohokoľvek. Tenis je vyrovnaný, aj dvojhra je otvorená, ale v debli je to ešte výraznejšie. Je tam menej kľúčových momentov a keď ich zvládnete, úspech máte na dosah.

Bavili ste sa spolu o ambíciách?

O tomto sme sa priamo nerozprávali a ani nechcem hovoriť za Filipa, no za seba tuším, kam by sme to mohli dotiahnuť. Nechcem však o tom nahlas hovoriť.

Pozreli ste si už menoslov párov, na ktoré by ste mohli naraziť?

Neštudoval som to zatiaľ. Nie že by ma to nezaujímalo, ale čaká nás ešte predolympijský týždeň a my veľa z tých dvojíc uvidíme priamo na kurte. A budem mať aj čas pozrieť sa, kto prichádza do úvahy ako súper. To však bude viac Filipova parketa, pozná dvojice, hráčov, pravidelne sa s nimi stretáva.

Zdolať Chorvátov Dodiga s Čiličom by mohlo byť zaujímavé, nie?

Pre Filipa asi viac (smiech). Každopádne, aj mňa by takýto skalp potešil. Ale to každá výhra.

Mnoho tenistov váha, či cestovať na opačnú stranu sveta uprostred sezóny. Nenarušilo to vaše plány?

Samozrejme, mohol by som sa pozerať na to aj tak, že prídem o dva-tri turnaje. Ale som ďaleko od toho, aby som sa na olympiádu kvalifikoval sám, idem tam vďaka Poláškovi. Na to, že by som účasť odriekol, som ani nepomyslel. Napokon, je to jeden z tenisových vrcholov.

Boli ste už niekedy v Japonsku?

Nie, chystám sa tam prvýkrát.

To sa asi často nestáva, že idete niekam, kde ste ešte neboli…

V európskom ponímaní nie, vo svetovom sa stále nájdu krajiny, kde som ešte nebol. A či sa teším? Nebude to žiadna spoznávačka, pohybovať sa budem iba medzi olympijskou dedinou a tenisovými dvorcami. Všetko ostatné bude zakázané.

Olympijský sľub športovcov pred OH 2020 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Emma Zapletalová počas slávnostného sľubu do...

Olympijskú premiéru ste si predstavovali zrejme za iných podmienok…

Určite by som to radšej zažil bez obmedzení, takú pravú olympiádu. Ani neviem, ako to bude s ceremoniálom. Isté je, že na ostatné športoviská sa nedostanem. To, čo symbolizuje olympizmus, tam bude tentoraz chýbať.

Zvykli ste v minulosti sledovať olympijské súťaže? Je nejaký moment, ktorý sa vám vryl do pamäti?

Nikdy som nepresedel celé dva týždne pred televízorom. Ale niektoré veci som si nenechal ujsť. Spomínam si na Vancouver 2010 a jazdu našich hokejistov. Bol som ešte žiak, púšťali nám to aj v školskom rozhlase.

Ak by ste si mohli vybrať jedno podujatie, na ktoré by ste sa v Tokiu pozreli, čo by to bolo?

Niekam by som určite zašiel, nemám špeciálnu preferenciu. Záležalo by to aj od môjho programu. Tenis by to asi nebol (úsmev).

A selfie by ste si s niekým urobili?

Vrátim sa na začiatok – som viac introvert, žiadať niekoho o spoločnú fotografiu mi je cudzie. Šiel by som sa asi mrknúť na americké hviezdy NBA. To by určite stálo za to.

Pred rokom ste nám povedali, že v mladosti ste najviac obdivovali Djokoviča, ale postupne ste sa stali fanúšikom Federera. Ak by sme vám dnes tvrdili, že Srb je najlepším hráčom všetkých čias, budete nám to vyhovárať?

Nie, prečo? Každý má právo na názor. Ten môj nie je vyhranený – vyzerá to tak, že Djokovič predbehne v počte grandslamov Federera s Nadalom, pre mňa sú však všetci traja obrovskí šampióni. Obdivujem ich.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Lukáš Klein