Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fantastický Djokovič vyhral tretí Grand Slam za sebou

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal šiestykrát v kariére víťazom mužskej wimbledonskej dvojhry.

11.07.2021 18:38
Britain Wimbledon Tennis Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič po finále Wimbledonu 2021.
debata (63)

Najvyššie nasadený obhajca titulu zdolal vo finále turnajovú sedmičku Taliana Mattea Berrettiniho 6:7 (4), 6:4, 6:4, 6:3.

Srb získal 20. grandslamovú trofej a vyrovnal rekord Švajčiara Rogera Federera i Španiela Rafaela Nadala.

V prípade triumfu na septembrovom US Open by sa Djokovič osamostatnil na čele historických tabuliek a zavŕšil kalendárny Grand Slam. Vyhrať všetky podujatia veľkej štvorky v jednej sezóne sa naposledy podarilo Austrálčanovi Rodovi Laverovi v roku 1969.

1 Plíšková Čítajte viac Ďalšia nevyužitá šanca. Plíšková po prehre plakala

Djokovič je druhý hráč v Open ére, ktorý uspel v tom istom roku na Australian Open, Roland Garros i vo Wimbledone. Vďaka nedeľnému triumfu zinkasuje prémiu 1,7 milióna libier.

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu a Chorváta Gorana Ivaniševiča si do rebríčka ATP Entry pripíše 2000 bodov. V jeho pondelňajšom vydaní si upevní post svetovej jednotky.

"V počte grandslamových trofejí som sa vyrovnal Rogerovi a Rafovi. Znamená to, že nikto z nás troch teraz neprestane hrať. Ja sa nezastavím na čísle 20. Roger i Rafa sú legendy nášho športu, moji dvaja najväčší rivali, proti ktorým som hral.

Donútili ma urobiť správne rozhodnutia, aby som sa dobre na zápasy pripravil fyzicky i psychicky," povedal v príhovore Djokovič a dodal:

"Dokážem si teraz predstaviť, že by sa mi na US Open mohlo podariť zavŕšiť kalendárny Grand Slam. Mám výbornú formu a na grandslamoch som schopný predviesť svoj najlepší tenis.

Veľkú zásluhu má na tom môj tím, moja rodina, žena i deti. Milujem vás a ďakujem za trpezlivosť," uviedol Srb v slávnostnom príhovore.

Pre Berrettiniho bol už postup do grandslamového finále životný úspech. Doposiaľ žiaden Talian nehral na tráve All England Clubu o titul.

Posledný tenista z Apeninského polostrova, ktorý na grandslamovej pôde zdvihol nad hlavu singlovú trofej, bol v roku 1976 Adriano Panatta na Roland Garros.

Djokovič odštartoval svoje jubilejné 30. grandslamové finále dvojchybou, no podržal si servis. V treťom geme otočil z 0:30, v ďalšej hre prelomil podanie Berrettiniho a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 4:1.

Talian však nezložil zbrane. Za stavu 2:5 odvrátil setbal a zvládol maratónsky gem na podaní, čo ho výrazne povzbudilo.

V deviatom geme Djokoviča brejkol, následne vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ktorom slávil úspech. Djokovič síce vyrovnal z 0:3 na 3:3, no koncovka parila Berrettinimu, ktorý zisk prvého setu spečatil esom.

Djokovič sa rýchlo otriasol, v úvode druhého setu dvakrát zobral Talianovi servis a ujal sa vedenia 4:0. Srb v týchto momentoch dokázal naplno zúročiť bohaté skúsenosti z náročných zápasov, nerobil žiadne nevynútené chyby.

Berrettini ešte druhý set zdramatizoval, znížil na 4:5, no Djokovič si koncovku postrážil. Srb bol na koni, v treťom dejstve za stavu 1:1 Taliana opäť brejkol a v ďalšom priebehu setu mu stačilo držať si servis.

Berrettini vo výmenách priveľa kazil z forhendu, ktorý je jeho veľká zbraň. Vo štvrtom sete nevyužil za stavu 3:2 na returne sľubný náskok 30:0.

Bol blízko k tomu, aby sa prepracoval k dvom brejkbalom, no Djokovič potvrdil, že vie dobehnúť aj nemožné a predviedol skvelé obhodenie.

Roger Federer Čítajte viac Federer nebude fackovacím panákom. Grandslamové karty už nezamieša

Srba tento moment ešte viac vyburcoval, v siedmom geme uchmatol Berrettinimu podanie a zápas už dotiahol do úspešného konca. Pred očami Ivaniševiča, ktorý vyhral Wimbledon presne pred 20 rokmi, premenil v deviatom geme tretí mečbal.

Vzájomnú bilanciu s Berrettinim upravil na 3:0 a zároveň ukončil jeho víťaznú 11-zápasovú sériu na tráve. Djokovič na tomto povrchu naposledy prehral v júni 2018 vo finále turnaja v londýnskom Queen's Clube, v ktorom nestačil na Chorváta Marina Čiliča.

Muži – dvojhra – finále
Novak Djokovič (Srb.-1) – Matteo Berrettini (Tal.-7) 6:7 (4), 6:4, 6:4, 6:3

63 debata chyba