Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Načo ti je toľko vecí? Talentovanej Britke neverili ani rodičia

Nebyť toho, že na ostrovoch je doma, ktovie čo by robila.

05.07.2021 19:20
Emma Raducanuová Foto: ,
Emma Raducanuová.
debata (5)

Možno by si práve balila kufor a zháňala letenku do odľahlého kúta sveta alebo by sa učila, lebo vek na to stále má.

Organizátori najslávnejšieho grandslamového turnaja však Emme Raducanuovej udelili pred začiatkom podujatia divokú kartu.

A teraz si mädlia ruky, lebo veľký britský talent urobil na tráve dieru do sveta. Stále iba 18-ročná rodáčka z kanadského Toronta v pondelok zabojuje o účasť vo štvrťfinále Wimbledonu proti Austrálčanke Alje Tomljanovičovej.

Do práčovne

Raducanuová zatiaľ stojí za najväčším príbehom ženskej časti turnaja. Pred tohtoročnou trávnatou sezónou nikdy nehrala v hlavnej súťaži podujatia WTA, pred samotným grandslamom nevyhrala jediný zápas.

O jej talente sa síce v britských kuloároch šepkalo, ale mimo nich bola stále neznámou tenistkou. Do Londýna pricestovala s vizitkou 338. hráčky sveta, ktorá nikdy nečelila súperke z elitnej stovky.

Ashleigh Bartyová Čítajte viac Jednotky sú vo štvrťfinále. Nezaváhala ani česká hviezda

Zato počas uplynulého týždňa ich spoznala niekoľko. Pardon, ony spoznali ju. Najprv Vitalja Djačenková, potom Markéta Vondroušová a v sobotu Sorana Cirsteaová. Všetky pohodlne zdolala. V dvoch setoch.

A že takýto úspech nečakala, ale že je aj absolútne v pohode, demonštrovala na kurte po premenenom mečbale. O svojej účasti v druhom týždni druhého grandslamu v sezóne hovorila takto:

„Je to vážne úsmevné. Keď som si balila veci do bubliny, tak sa ma rodičia pýtali, či si náhodou nebalím zbytočne veľa oblečenia. V každom prípade, teraz už budem musieť skočiť do práčovne,“ rozosmiala novopečená hviezdička londýnske publikum.

Rodokmeň Naomi Osakovej zrejme poznáte. Otca má z Haiti, mamu z Japonska, ale od útleho detstva žije v USA. Raducanuovej národnostný koktejl je ešte pestrejší. Otec je Rumun, mama Číňanka, narodila sa v Toronte a s rodinou sa presťahovala do Veľkej Británie, keď mala iba dva roky.

Čínska inšpirácia

S tenisom začala, keď mala päť rokov. Jej rodičia vraj vždy túžili po tom, aby z nej raz bola profesionálka. Napokon, Rumunsko má v tomto športe silnú tradíciu – Ilie Nastase, Ion Tiriac, Monika Selešová, Virginia Ruziciová či Simona Halepová. Raducanuová však svoj úspech pripisuje skôr opačnej strane – čínskej mame.

„Keď som bola v Číne, zistila som, že moja rodina je neskutočne odolná. Akoby ju nič nedokázalo zlomiť. Mám v nej veľkú inšpiráciu. Mama musela v minulosti mimoriadne tvrdo pracovať,“ prezradila nádejná tínedžerka.

hantuchova Čítajte viac Nekonečné nohy, sexy outfity. Z Hantuchovej je najkrajšia expertka

Aj ona sama sa mala s čím vyrovnať. Napokon, jej krátka kariéra je popretkávaná rôznymi prekážkami.

Popri tenise stále študuje a turnaje a zápasy neraz ustupovali skúškam. Naposledy dva mesiace pred Wimbledonom, keď si doniesla jednotku z matematiky. Postihlo ju aj niekoľko zranení a potom prišiel COVID-19. Pohroma pre mladých tenistov.

Raducanuová sa s kariérou pasuje najlepšie, ako sa len dá. Ovládla už tri turnaje ITF, dostala sa do ďalších dvoch finále.

Medzi seniorkami má bilanciu 56:18. Včera na jej konto pribudol ďalší zápas. Ten najdôležitejší. Osemfinále Wimbledonu.

A stále má iba 18. Žeby nová tenisová hviezda?

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Wimbledon 2021 #Emma Raducanuová