Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Asi posledná šanca. Tráva dáva nádej legende, no tá nie je vo svojej koži

Najslávnejší a najpopulárnejší. Turnaj turnajov. Hoci jediný, ktorý sa vlani sklonil pred pandémiou koronavírusu. V pondelok sa začne tenisový Wimbledon. Podujatie, ktoré môže vojsť do histórie.

27.06.2021 11:34
Roger Federer Foto: ,
Fanúšikovia, ktorí sa nedostali do arény, sledujú Rogera Federera vo finále Wimbledonu 2019.
debata

Rekordnými zápismi.

Vyrovná sa prvýkrát v kariére Novak Djokovič Rogerovi Federerovi? Získa Serena Williamsová 24. grandslamovú trofej? Ozaj, neuvidíme ich počas nadchádzajúcich dvoch týždňov vôbec poslednýkrát na tráve?

Stať sa môže čokoľvek. „A ak Federer dostane v dôležitých súbojoch tých správnych súperov a na jeho strane budú aj hviezdy na nebi, môže vyhrať,“ myslí si legendárny deblista Todd Woodbridge.

Reč tela

V tenisovom svete nie je žiadnou novinkou, že s Federerom nie je úplne všetko v poriadku. Po dvojnásobnej operácii kolena sa síce do kolotoča vrátil, ale zrejme to nejde podľa jeho predstáv.

V Paríži sa prebojoval do 3. kola, potom z turnaja vycúval spôsobom, ktorý mnohí kritizovali. Pred Wimbledonom sa zasa chcel rozohrať na trávnatom podujatí v Halle, ale porúčal sa už v 1. kole.

Mladík Felix Auger Aliassime ho vyradil 4:6, 6:3, 6:2.

Tenisoví kritici si všimli, že ani s rečou jeho tela nebolo všetko v poriadku. „Po zápase znel veľmi sentimentálne. Bol taký sklamaný, že mu trvalo pár hodín, aby to vstrebal,“ zamyslela sa slávna Chris Evertová.

Bolo to presne tak, ako vraví – Švajčiar prišiel na tlačovú konferenciu až 2,5 hodiny po zápase. „To preto, aby som nepovedal niečo zlé,“ priznal sa.

Nad Federerom visí jeden veľký otáznik.

„Niet pochýb o tom, že Rogerova najväčšia šanca je práve tu,“ prízvukuje John McEnroe. „Je tiež zrejmé, že Novak je absolútny favorit. Federer patrí medzi ďalších päť-šesť hráčov, ktorí ho môžu potrápiť. Má však rovnaký problém ako Serena. Vydrží jeho telo sedem zápasov?“ pýta sa niekdajší búrlivák.

Podľa predpovedí tenisových expertov je však všetko aj tak len o tom, v akej fazóne sa ukáže na tráve Djokovič. Pred dvomi týždňami dokázal takmer nemožné. Na Roland Garros vyradil Nadala a o dva dni získal titul. Odvtedy sa už špekuluje iba o tom, či môže vyhrať kalendárny Grand slam. Všetky podujatia veľkej štvorky v jednej sezóne.

„Áno, môže. Nie je to nereálne. Na antuke nám ukázal, v čom je výnimočný. Jeho rezervy sú oveľa hlbšie ako u kohokoľvek iného. O jeho flexibilite a mentálnej rovnováhe sa už popísalo toľko článkov,“ usmieva sa Chris Evertová. Akoby dávala najavo, že srbskú svetovú jednotku je zbytočné chváliť.

Mimochodom, Djokovič si dal ešte odvážnejší plán, ako všetky grandslamy v jednom ročníku. Chce vyhrať aj v Tokiu. To sa ešte nikomu predtým nepodarilo. Pred Wimbledonom má na konte 19 veľkých trofejí, o jednu menej ako Federer s Nadalom. Španiel sa z turnaja odhlásil.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

Keď Serena je Serena

Veľké veci sa môžu udiať aj v ženskej časti turnaja. Štartuje v nej aj Serena Willimsová, ktorá tak ako Federer, čoskoro oslávi 40. narodeniny. Aj pre ňu to je jedna z posledných príležitostí získať grandslamový titul. V zbierke ich má teraz 23 a iba jeden ju delí od Austrálčanky Margaret Courtovej.

Pre Williamsovú je však akoby zakliaty. Na úrovni veľkej štvorky sa naposledy radovala v roku 2017, odvtedy ťahá sériu štyroch finálových prehier. Dve z nich sa viažu k Londýnu – v sezóne 2018 podľahla Angelique Kerberovej dvakrát 3:6, o rok neskôr Simone Halepovej dvakrát 2:6.

Tentoraz jej nahrávajú okolnosti. Svetovú jednotku Ashley Bartyovú sprevádzajú pochybnosti o jej zdraví. Dvojka Naomi Osaková nezvláda tlak a po tom, ako predčasne odstúpila z Roland Garros, neprišla ani do Veľkej Británie. Trojka Halepová je zranená.

Williamsovej kouč Patrick Mouratoglu však pripomíma, že to nie je o súperkách.

„Ak Serena bude hrať ako Serena, nevidím nikoho, kto by ju mohol zastaviť. Rešpektujem všetky jej súperky, vravím len, že Serena je Serena. Keď myslí ako Serena, hrá ako Serena, nikto ju nezastaví,“ poznamenal Francúz.

Iba jeden

A čo Slováci?

Turnaj sa ešte ani nezačal a už je to veľká bieda. Vo wimbledonskej dvojhre uvidíme iba jedného – Norberta Gombosa. V 1. kole vyzve Američana Tennysa Sandgrena. Nikoho ďalšieho rebríčky ATP ani WTA priamo do súťaže nepustili, nikto iný si účasť na londýnskej tráve nevybojoval v trojkolovek kvalifikácii.

Pred bránami Wimbledonu sa s kariérou rozlúčil aj Martin Kližan, najlepší mužsky tenista spod Tatier v uplynulej dekáde.

Slovensko sa tak bude opäť najviac spoliehať na štvorhru. Predovšetkým Filipa Poláška, ktorý spolu s Ivanom Dodigom v roku 2019 započali v Londýne veľmi vydarenú spoluprácu. Hneď na úvod dokráčali až do semifinále.

Na začiatku aktuálneho ročníka vyhrali Australian Open, no odvtedy im to už tak veľmi nejde. Do hry sa dostanú najskôr v stredu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Serena Williams #Wimbledon 2021