Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

To, čo robí Djokovič, je sci-fi. Kam ho postavíte, tam vyhrá

Na Roland Garros získal devätnásty grandslamový titul. Aj skalp Rafaela Nadala. Môžeme už dnes povedať, že Novak Djokovič je najlepší tenista všetkých čias?

19.06.2021 09:27
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič pózuje s trofejou z Roland Garros pred Eiffelovou vežou.
debata (2)

„Aj Novakovi som povedal: Vyhraj 21. grandslam a história si bude pamätať predovšetkým teba,“ vraví Dominik Hrbatý (43), niekdajší slovenský daviscupový reprezentant.

Čo dokázal Djokovič tohtoročným víťazstvom v Paríži?

Je prvým hráčom v open ére, ktorý vyhral každý grandslam aspoň dvakrát. Pred pár rokmi to bolo niečo nepredstaviteľné. Pri súčasnej konkurencii mi to príde ako sci-fi.

Dá sa dokázať viac ako zdolať Rafaela Nadala na parížskej antuke?

Je to jeden z najúžasnejších športových výsledkov, aký môže človek dosiahnuť. Je to vrchol tenisového umenia. Napokon, aj Novak to priznal. Niektorí vravia, že je to pre to, že Nadal odohral priemerný zápas, no ja s tým nesúhlasím. Djokovič hral veľmi múdro, takticky správne. Celé to potom vyznelo tak, že Rafovi to až tak nešlo. Robil však len to, čo mu Novak dovolil.

Ktorý Djokovičov štatistický údaj je najúchvatnejší?

Tých čísel je veľa. Nielen grandslamy, on ovládol aj každé podujatie Masters dvakrát. Je najdlhšie úradujúcou svetovou jednotkou. A raz bude mať aj najviac titulov z veľkej štvorky. Obdivujem predovšetkým jeho mentálnu silu. Kam ho postavíte, tam bude hrať a vyhrávať.

Britský tenisový publicista Simon Briggs tvrdí, že po tohtoročnom Roland Garros by mali všetky debaty o najlepšom hráčovi všetkých čias konečne utíchnuť. Súhlasíte?

Väčšina ľudí vníma Rogera Federera a Rafaela Nadala za najlepších na svete. Sú pre nich niečo ako tenisové modly. Držia im palce. Djokovič nemá takýto fanklub. Novakovi, ale aj Marošovi Vajdovi, som povedal, že keď vyhrá 21. grandslamový titul v kariére a Nadal s Federerom skončia, prekoná ich v každom smere. Ľudia na nich síce nezabudnú, ale pamätať si budú predovšetkým štatistiky. A tie bude mať Novak najlepšie. Spoločnosť ho raz docení.

Triumf Novaka Djokoviča vo finále Roland Garros Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Slovenský tréner Novaka Djokoviča Marián Vajda...

Nick Bolletieri tvrdí, že je to najkomplexnejší hráč všetkých čias. Aj vy si to myslíte?

Najširšiu paletu úderov má zrejme Federer, Novak je však najadaptívnejší. Prispôsobí sa akémukoľvek povrchu.

Ako by ste proti nemu hrali v top forme?

Určite by som ho nepúšťal do bekhendu. Podával by som mu na telo a držal ho ďalej od základnej čiary – presne to, čo naňho vo finále Roland Garros skúšal Stefanos Tsitsipas. Keď je na nej nalepený, je to veľmi nepríjemné. Hral som proti nemu dva zápasy, je to neuveriteľný pingpong. Úžasná rýchlosť. Treba byť veľmi trpezlivý, nepanikáriť vo výmenách.

Akú zásluhu má na jeho kariére tréner Vajda?

Nepochybne veľkú. Tréner však môže dať hráčovi desať až pätnásť percent, ostatné je už na ňom. Dôležité je, ako dokáže prijímať, analyzovať a vstrebávať rady, ktoré dostáva. Nie každý to vie. V určitom momente už tréner hráča neučí, iba ho správne ladí. Dostáva ho do formy. Toto je Marošova úloha. To, čo sa deje na kurte, je už Novakova vec – to si už rieši sám.

O týždeň sa začne Wimbledon. Bude aj tam najväčší favorit?

Určite. Má veľkú šancu získať kalendárny Grand slam.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Tento rok je však čas na prechod z antuky na trávu extrémne krátky. Dá sa za dva týždne pripraviť?

Má bohaté skúsenosti. Dôležité budú úvodné dni, ak prežije prvé dve kolá, bude na nezastavenie. Postupne sa dostane do formy. Ak sa ho bude dať zdolať, tak len na začiatku. V druhom týždni to už bude veľmi ťažké.

Pripravovať sa chce iba na turnaji na Malorke – aj to len vo štvorhre…

Nemá veľa času na regeneráciu. Po výkonoch na Roland Garros si určite dal kratšiu pauzu, predpokladám, že s tréningom začne až cez víkend. Deblové zápasy budú tak na rozohratie.

V čom je prechod z antuky na trávu najnáročnejší?

Treba si zvyknúť na iný rytmus a prenastaviť myslenie. Aby vedel používať údery, ktoré fungujú na tráve. Sú to diametrálne odlišné situácie oproti antuke. Tenis je 80 percent o hlave a o vnímaní. Novak už vo Wimbledone neraz vyhral, pamätá si. Vie, na čo sa zamerať a ako sa čo najlepšie pripraviť. Na rozdiel od mladých hráčov mu na to stačí pár dní.

Rozprávali sme sa o Djokovičovi, ale čo Federer s Nadalom? Môže Španiel o rok vyhrať Roland Garros?

Samozrejme. Aj tento rok sme videli, aký vie byť dominantný. Ale bude to mať čoraz ťažšie. Už to nie je Nadal ako kedysi. Stále je dobrý, ale starší aj pomalší. Keby bol pravák, musel by zahrať dvakrát tak dobre, aby uspel. Ale tým, že je ľavák a dokáže hrať neskutočné uhly, má obrovskú výhodu.

Čoraz viac sa presadzuje mladšia generácia. Na ktorom povrchu je k veľkej trojke najbližšie?

Asi v halách. Tam je to pre veteránov extrémne rýchle.

Novak Djokovič po finálovom triumfe na Roland... Foto: TASR/AP, Thibault Camus
Djokovič tenis Novak Djokovič po finálovom triumfe na Roland Garros 2021.

Trúfnete si tipnúť, ako dlho ešte budeme sledovať Federera s Nadalom a Djokovičom?

Federera maximálne rok, Nadala možno ešte dve-tri sezóny. U Djokoviča je otázne, akú bude mať motiváciu, keď títo dvaja skončia.

Neobávate sa, že o tenis bude zrazu menší záujem?

Nie. Zažil som, keď skončili Sampras s Agassim, veľa sa hovorilo o úpadku a potom sa tu zjavili súčasní velikáni. Možno nastane krátkodobé vákuum, ale potom sa opäť niekto nájde. Tenis bude mať ďalšie hviezdy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Dominik Hrbatý #Novak Djokovič #Roland Garros