Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šialená hlava búra mýty. Vyzerá mlado, sviežo a strašidelne dobre

Z 0:2 na sety. S jedným hlasom v hlave: dnes na to nemáš. Druhým, ohlušujúcim: ty to zvládneš. Novak Djokovič na Roland Garros potvrdil extratriedu. Po tom, ako v piatkovom epickom semifinále vyradil Rafaela Nadala, v nedeľu otočil zápas so Stefanosom Tsitsipasom.

14.06.2021 12:30
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič pózuje s trofejou z Roland Garros pred Eiffelovou vežou.
debata

Najkomplexnejší

Srb získal 19. grandslamový titul v kariére a nálepka najlepší v histórii mu pasuje čoraz viac. Na veľkých rivalov – Rogera Federera a Rafaela Nadala – síce stále jeden stráca, no má dobré vyhliadky čoskoro ich predbehnúť. Navyše, je prvým hráčom, ktorý ovládol každé podujatie veľkej štvorky aspoň dvakrát.

„Jeho duševná sila by sa mala študovať na univerzite v Oxforde,“ napísal jeden z jeho fanúšikov na Twitteri. „Seriózne!“ zareagovala na status Djokovičova manželka Jelena.

To, čo predviedol na Roland Garros, je ako z inej planéty. V priebehu necelých dvoch dní strávil na kurte viac ako osem hodín. Vyrovnal sa s náročnými situáciami, predviedol kúzelné údery. Bola to jednoducho demonštrácia sily.

A viery v seba samého. „Takýto zápas sa nedá racionálne analyzovať, lebo sám nebol racionálny. Nerozhodli o ňom žiadne forhendy ani bekhendy. Rozhodla ho hlava. Šialená hlava Novaka Djokoviča,“ napísal v stĺpčeku renomovaný srbský novinár Sašo Ozmo. Je najlepší?

Mnohé čísla to už dnes potvrdzujú, nájdu sa však aj také, ktoré to budú – zatiaľ – rozporovať. V každom prípade sa dá o Djokovičovi povedať, že je to najkomplexnejší tenista všetkých čias. A keď to vraví aj taký renomovaný tréner ako Nick Bollettieri, môžeme rovno tesať do kameňa.

„Keď sa obzriete do histórie tenisu, neverím, že sa nájde niekto, kto sa vyrovná všetkému, čo Djokovič robí. Myslím si, že v jeho hre nenájdete slabinu. Jeho pohyb, osobnosť, podanie, return, vynikajúci dotyk, prechod na sieť – celkovo má takmer každý hráč nejakú slabinu, on však žiadnu nemá. Je to azda najlepšie poskladaný tenista, akého som za posledných 60 rokov videl,“ potvrdil legendárny kouč.

Francúzsko Tenis Roland Garros muži 1/2 Djokovič Čítajte viac NÁZOR: Djokovič zničil Nadala v plnej zbroji. Zásadne mení preteky veľkej trojky

Favorit aj na tráve

A teraz k Djokovičovým grandslamovým vyhliadkam.

Situácia je nasledovná: kvôli koronavírusu a posunutému štartu Roland Garros bude mať na aklimatizáciu na tráve iba dva týždne. Presne za toľko sa začne slávny Wimbledon.

Najúspešnejším hráčom všetkých čias v All England Clube je s ôsmimi titulmi Roger Federer. Lenže Švajčiar za zvláštnych okolností predčasne opustil Paríž, za sebou má dvojnásobnú operáciu kolena a navyše – na krku štyridsiatku.

Nadal? Po vyradení na Roland Garros naznačil pochybnosti, či sa jeho telo stihne pripraviť na taký rýchly prechod. V rokoch 2018 a 2019 dokráčal 35-ročný Malorčan do semifinále, o jeho tohtoročnej triumfálnej jazde na tráve však pochybujú aj experti. A čo mladé pušky?

Mohol by to byť Alexander Zverev, kto Djokovičovi skríži plány. Daniil Medvedev sa s ortodoxnou hrou od základnej čiary na trávu príliš nehodí a Tsitsipas vo Wimbledone zatiaľ najďalej dokráčal do 4. kola.

Djokovič bude podľa všetkého opäť najväčší favorit. Vyhral posledné dva ročníky, raz sa dokonca vyhrabal z dvoch Federerových finálových mečbalov. Ak by sa mu v Londýne opäť zadarilo, pred augustovým US Open by bol na prahu nevídaného – mohol by ovládnuť všetky štyri grandslamové podujatia v sezóne.

Kalendárny grandslam doteraz získal iba Rod Laver v roku 1969.

Triumf Novaka Djokoviča vo finále Roland Garros Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Slovenský tréner Novaka Djokoviča Marián Vajda...

20 vs. 19

Rodák z Belehradu má síce už 34 rokov, napriek tomu najlepšie vyhliadky. Ďalší dvaja členovia veľkej trojky – hoci majú o jeden grandslamový titul viac – sú starší. Federerova kariéra sa nezadržateľne blíži ku koncu a Nadalove šance na navýšenie počtu trofejí ležia predovšetkým na parížskej antuke.

Je tak veľmi pravdepodobné, že Djokovič ako prvý tenista v histórii načne tretiu desiatku titulov z grandslamových podujatí. Ak potvrdí aktuálnu formu, stane sa to možno už tento rok. „V sezóne 2022 zrejme najneskôr,“ napísal portál tennis365.com.

„Vo Wimbledone to bude pravdepodobne najväčší favorit, vo Flushing Meadows detto. Vyzerá mlado, sviežo, motivovane a na záver: strašidelne dobre,“ zamyslel sa expert Eurosportu Mats Wilander. „Keď som ho sledoval počas parížskeho slávnostného ceremoniálu, mal som pocit, že sa už pripravuje na Wimbledon. Akoby si vravel, že potrebuje dobre zregenerovať. Je to jednoducho mašina,“ pridal sa Mischa Zverev.

Cieľ, o ktorom sme si mysleli, že sa – vzhľadom na špecializáciu hráčov a rozdielnosť povrchov – už nedá splniť, je opäť na stole. Úmysel získať kalendárny grandslam potvrdil aj Slovák Marián Vajda, Djokovičov tréner.

„Chce vyhrať olympijské zlato z Tokia a získať kalendárny grandslam. Je zdravý, vo forme, som si istý, že má na to. Bol by to vrchol tohtoročného snaženia. Je to však stále ďaleko. Musíme sa sústrediť na to najbližšie, čo nás čaká,“ podotkol pre oficiálnu stránku Roland Garros 56-ročný rodák z Považskej Bystrice, ktorý doviedol svojho zverenca ku všetkým devätnástim grandslamom.

A čo na to hrajúca legenda?

„Dosiahol som na niektoré veci, o ktorých si ľudia mysleli, že budú pre mňa nemožné. Užijem si toto víťazstvo a začnem premýšľať o Wimbledone. Nemám problém povedať, že tam pôjdem pre titul,“ uzavrel Djokovič.

Grandslamoví šampióni
Roger Federer 20
Rafael Nadal 20
Novak Djokovič 19
Pete Sampras 14
Roy Emerson 12
Rod Laver 11
Björn Borg 11
Bill Tilden 10

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Roland Garros 2021