Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rivalov má na dohľad. Djokovič po finálovom obrate: Misia nie je na konci

Srb Novak Djokovič urobil ďalší krok k tenisovej nesmrteľnosti. Vo finále dvojhry mužov na Roland Garros v Paríži zdolal Gréka Stefanosa Tsitsipasa 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 a po roku 2016 druhýkrát zdvihol nad hlavu slávny Pohár mušketierov.

13.06.2021 19:27 , aktualizované: 21:12
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič s víťaznou trofejou z Paríža.
debata (39)

Zároveň pridal do svojej jagavej zbierky 19. grandslamový titul a už len o jedno víťazstvo zaostáva za lídrami histórie Rogerom Federerom a Rafaelom Nadalom.

Zverenec Mariána Vajdu a Gorana Ivaniševiča Djokovič sa stal prvým hráčom v tzv. otvorenej ére tenisu po roku 1968, ktorý vyhral každý zo štyroch grandslamových turnajov minimálne dvakrát.

V celej histórii bieleho športu sa to pred 34-ročným Srbom podarilo už len austrálskym legendám Royovi Emersonovi a Rodovi Laverovi.

Triumf Novaka Djokoviča vo finále Roland Garros Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Slovenský tréner Novaka Djokoviča Marián Vajda...

Pre porovnanie Federer vyhral iba raz práve v Paríži a Nadal zasa nemá viac ako jeden titul z Australian Open v Melbourne.

Keďže Djokovič v tomto roku triumfoval aj v Austrálii, stále má šancu na pravý Grand Slam, čiže zisk všetkých štyroch turnajov tzv. veľkej štvorky v jednom kalendárnom roku.

Dramatické mužské finále na dvorci Philippa Chatriera v Paríži trvalo štyri hodiny a jedenásť minút a Djokovič rovnako ako vo vlaňajšom semifinále RG potreboval proti odhodlanému Tsitsipasovi až päť setov.

Kým však pred rokom Srb viedol 2:0 na sety a nechal súpera vyrovnať na 2:2, aktuálne musel on doťahovať dvojsetový náskok 22-ročného Gréka. Tsitsipas predvádzal až do tretieho setu takmer bezchybný výkon s potrebnou dĺžkou úderov aj trpezlivosťou v dlhších výmenách.

Francúzsko Tenis Roland Garros muži 1/2 Djokovič Čítajte viac NÁZOR: Djokovič zničil Nadala v plnej zbroji. Zásadne mení preteky veľkej trojky

Potom Djokovič zlepšil returny a v treťom sete konečne brejkol súpera tak, že si udržal svoje podanie. V zostávajúcich troch setoch pustil Tsitsipasovi už len 9 gemov. V piatom dejstve po brejku na 2:1

Djokovič vzápätí potvrdil na 3:1 a náskok jedného brejku už udržal do konca. Za stavu 5:4 pri svojom podaní premenil druhý mečbal. Vzájomnú bilanciu proti Grékovi si vylepšil na 6–2.

Tsitsipas nepremenil prvú finálovú účasť na grandslamovom turnaji na víťazstvo, hoci nebol od neho ďaleko. V súboji generácií nevydržal nastolené tempo z prvých dvoch setov.

Napriek parížskej prehre zostal na čele rebríčka hráčov s najväčším počtom víťazných zápasov v tomto roku. Má ich na konte 39, z toho 22 na antuke.

Novak Djokovič, Stefanos Tsitsipas Čítajte viac Dramatické finále Roland Garros sme sledovali ONLINE

"Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí prišli do hľadiska. Atmosféra bola elektrizujúca. Veľká vďaka patrí môjmu trénerovi Mariánovi Vajdovi, fyzioterapeutovi i mojej rodine.

Som hrdý na to, že v priebehu 48 hodín som zvládol dva mimoriadne ťažké zápasy proti dvom velikánom. Dnes to bolo veľmi náročné.

Vedel som, že Stefanos bude tvrdý oriešok, v tomto roku má skvelú formu. Aj za stavu 0:2 na sety som však veril, že to môžem otočiť.

Vďaka výbornému výkonu sa mi to aj podarilo. Ešte raz veľké ďakujem všetkým," uviedol Djokovič v prvom pozápasovom rozhovore s bývalým francúzskym tenistom Cedricom Piolinom.

V slávnostnom príhovore pred prevzatím Pohára mušketierov zdôraznil, že chce získať ďalšie grandslamové tituly.

"Moja misia ešte nie je na konci. Viem, čím teraz prechádza Stefanos, ktorý bol za stavu 2:0 blízko k úspechu.

Takéto prehry však človeka najviac posilnia. Som presvedčený o tom, že v budúcnosti získa veľa grandslamových trofejí. Ja mam stále veľkú motiváciu vyhrávať, moja manželka i deti mi dávajú veľa lásky a energie."

Novak Djokovič so sklamaným Stefanosom... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Novak Djokovič, Stefanos Tsitsipas Novak Djokovič so sklamaným Stefanosom Tsitsipasom po finále Roland Garros.

Tsitsipas bol sklamaný, že dobre rozohratý zápas sa napokon skončil jeho prehrou:

"Bola to veľká bitka. Snažil som sa zo seba vyžmýkať maximum, no na víťazstvo nad Novakom to nestačilo. Opäť ukázal, že je obrovský šampión. Veľmi ma inšpiruje.

Má okolo seba úžasný tím ľudí, ktorí sa starajú o jeho prípravu tak, aby bol schopný vyhrávať grandslamy.

Chcem sa poďakovať aj môjmu tímu, ktorý mi vždy pomáha a je pre mňa oporou. Ďakujem i organizátorom Roland Garros. Verím, že sem prídem aj o rok."

Dvojhra mužov – finále:
Novak Djokovič (Srb-1) – Stefanos Tsitsipas (Gréc.-5) 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Roland Garros #Stefanos Tsitsipas