Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česko má novú superstar. Pokornú, odhodlanú a statočnú

Po triumfoch Hany Mandlíkovej (1981) a Martiny Navrátilovej (1982, 1984) ovládla parížsku antuku aj ďalšia Češka. Barbora Krejčíková. Hráčka, s ktorou sa pred dvomi týždňami absolútne nepočítalo.

13.06.2021 10:30
Barbora Krejčíková Foto: ,
Sústredená Barbora Krejčíková vo finále Roland Garros.
debata (3)

Presne pred ôsmimi mesiacmi nazrela 25-ročná rodáčka z Brna prvýkrát do elitnej stovky, dnes je zaslúženou šampiónkou.

V sobotňajšom finále Roland Garros zdolala Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú 2:1 na sety. A pripravila najdojímavejšiu story turnaja.

Po zápase nakreslila do kamery srdiečko, do ktorého napísala odkaz: „Česko. Ste moja najväčšia podpora.“ A následne mohla prevziať vzácnu trofej od slávnej krajanky Navrátilovej. Z publika jej zasa tlieskal legendárny Jan Kodeš.

Tenis si užíva

Ženský tenis oproti mužskému nebýva na prekvapenia skúpy, no triumf Krejčíkovej patrí medzi najšokujúcejšie v histórii.

Češka sa totiž dlhé roky sústredila predovšetkým na deblové zápasy, vo dvojhre definitívne zaujala až tesne pred príchodom do Paríža, keď ovládla podujatie v Štrasburgu.

„Asi najdôležitejšie bolo, že som sa naučila užívať si tenis. Či už hrá človek dobre, či zle, vyhrá alebo prehrá, treba si to fakt užívať. V ten moment z vás všetko spadne a hráte najlepšie,“ pokúsila sa vysvetliť svoje know-how Krejčíková.

Parížske finále s triumfom Barbory Krejčíkovej Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Barbora Krejčíková (vpravo) a Anastasia...

Je emotívna, no zároveň veľmi úprimná. Miluje ju celé Česko. Po postupe do finále sa taktiež pristavila pri kamere a do srdiečka napísala Libuše Šafránková.

V ten deň totiž odišla z tohto sveta populárna herečka, ktorú preslávili postavy v tradičných českých rozprávkach.

Napokon, aj Krejčíkovej triumf je ako z rozprávky.

"Verím na ne, mám dve najobľúbenejšie. Prvou sú Tri oriešky pre Popolušku. Na Vianoce sa vždy zídeme celá rodina a o ôsmej večer sa pozeráme na túto rozprávku.

Sú tam aj pesničky od Karla Gotta, takže to je srdcovka. A druhá, ktorá sa mi veľmi páči, je Princezná so zlatou hviezdou. Páči sa mi, že sa celá rýmuje.

Obdivujem, ako v nej všetko do seba zapadá," vravela českým novinárom v útrobách antukového areálu.

Všetko do seba zapadá asi tak, ako v Krejčíkovej príbehu. Je veselý aj smutný, sladký i horký. Sprevádza ho bolesť aj radosť.

Sympatická Češka začala písať veľkú kapitolu v roku 2014, keď zaklopala na dvere Jany Novotnej. Wimbledonskej šampiónky, ktorá dlhé roky patrila medzi ženskú tenisovú elitu. Legenda však pred štyrmi rokmi podľahla zákernej rakovine.

„Prešla som si náročným obdobím. Predtým, ako Jana odišla na večnosť, mi povedala, aby som sa pokúsila vyhrať grandslam. Viem, že na mňa tam hore dáva pozor. Bola mojou inšpiráciou, ale verím, že je šťastná,“ vravela so stiahnutým hrdlom aplaudujúcemu publiku.

Barbora Krejčíková Čítajte viac Titul pre zosnulú legendu. Česká kométa plní posledné želanie

Až do konca

S blížiacim sa vyvrcholením Roland Garros sa o Novotnej hovorilo čoraz viac. Tiež pochádzala z Brna. S Krejčíkovou si náramne sadli. Trávili spolu aj posledné mesiace života.

"Uvedomila som si, že musím byť s ňou a podporovať ju. Rodičia mi vraveli, nech tam toľko nechodím, pretože videli, ako ma to ničí.

Ale ja som mala pocit, že ju v tom jednoducho nemôžem nechať. Cítila som, že keď toto všetko zvládnem, tak získam nový pohľad na svet a budem si viac vážiť život i zdravie.

Chce, aby som vyhrávala. Vie, čo to pre mňa znamená. A ja viem, čo by tento triumf znamenal pre ňu," spomenula.

Barbora Krejčíková Čítajte viac Zavŕšenie Krejčíkovej parížskej rozprávky sme sledovali ONLINE

Krejčíkovú odteraz pozná celý svet. Všetko bude zrazu iné, kam príde, tam bude vo svetle kamier.

S grandslamovými víťazkami to takto jednoducho býva. Hráčka si na rolu hviezdy bude musieť zvyknúť, no vo vnútri sa vraj nič nezmení.

„Chcem zostať sama sebou. Dievčaťom z malého mesta, ktoré začalo hrať s loptičkou o stenu. Dostala som novú motiváciu. Chcem si užívať – tenisovú kariéru aj život,“ dodala.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Barbora Krejčíková #Roland Garros 2021