Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič to dokázal! V strhujúcom divadle zdolal antukového kráľa Nadala

Najvyššie nasadený srbský tenista Novak Djokovič bude v nedeľu súperom Gréka Stefanosa Tsitsipasa vo finále mužskej dvojhry na Roland Garros.

11.06.2021 19:00 , aktualizované: 23:46
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič oslavuje víťazstvo nad Rafaelom Nadalom v semifinále Roland Garros.
debata (33)

V strhujúcom semifinále zdolal turnajovú trojku a štvornásobného obhajcu titulu Španiela Rafaela Nadala 3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2. V Paríži bude bojovať o devätnástu grandslamovú trofej.

Djokovič odplatil Nadalovi vlaňajšiu finálovú prehru, ukončil jeho štvorročnú hegemóniu i 33-zápasovú víťaznú šnúru na parížskej antuke.

Vzájomnú bilanciu s veľkým rivalom upravil na 30:28. Pre trinásťnásobného šampióna Roland Garros to je iba tretia prehra na turnaji.

V roku 2015 podľahol Djokovičovi vo štvrťfinále, v roku 2009 skončil v osemfinále na rakete Švéda Robina Soderlinga.

Djokovič Nadal Čítajte viac Ukončenie Nadalovej nadvlády Djokovičom sme sledovali ONLINE

Nadal čelil hneď v úvodnej hre piatkového duelu s Djokovičom dvom brejkbalom, vďaka dvom kvalitným podaniam ich však odvrátil.

V ďalšom geme po sérii výborných ľaváckych forhendov po čiare prelomil podanie Djokoviča a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:0.

V ďalšej hre opäť zobral Srbovi servis a v prvom sete viedol už 5:0. Djokovič zabojoval, v ďalších minútach znížil na 3:5, no Nadal koncovku zvládol, hoci premenil až v poradí siedmy setbal.

V druhom dejstve Djokovič zlepšil dĺžku úderov, začal mu vychádzať obojručný bekhend po čiare a Nadala dostával do úzkych. V druhom i šiestom geme Španiela brejkol a set získal vo svoj prospech.

Djokovič bol v týchto momentoch na dvorci aktívnejší hráč, diktoval tempo výmen. Nadal nebol úplne vo svojej koži, z forhendu robil v dôležitých momentoch atypické chyby.

Barbora Krejčíková Čítajte viac Titul pre zosnulú legendu. Česká kométa plní posledné želanie

V treťom sete za stavu 2:2 opäť prišiel o servis. Hneď vzápätí síce kontroval rebrejkom a vyrovnal na 3:3, následne však pri vlastnom servise nezískal ani fiftín. Djokovič bol blízko k tomu, aby pretavil výhodu brejku vo vedenie 2:1 na sety.

Viedol 5:3, za stavu 5:4 pri vlastnom podaní 30:0. Nadal však skvele zabojoval, otočil na 6:5 a pri podaní Djokoviča sa dostal k setbalu. Srb ho však odvrátil stopbalom a tak o zisku setu musel rozhodnúť tajbrejk, v ktorom mal navrch Djokovič.

V úvode štvrtého dejstva síce Srb prehrával 0:2, no potom získal šesť gemov za sebou a postúpil do šiesteho parížskeho finále. Proti Nadalovi zaznamenal jubilejný 80. víťazný zápas na Roland Garros, na ktorom triumfoval v roku 2016.

"Odohral som jeden z najúžasnejších zápasov v kariére. Je pre mňa privilégium, že som mohol byť jeho súčasťou.

Diváci boli skvelí, dodávali nám veľa energie a fandili obom hráčom. Atmosféra bola fantastická.

Musel som podať maximálny výkon na to, aby som zdolal Rafu Nadala na centri Philippa Chatriera. Je to nesmierne náročná úloha.

V dôležitých momentoch som si dokázal zachovať chladnú hlavu, podržalo ma podanie," uviedol Djokovič v pozápasovom interview s bývalým francúzskym tenistom Cedricom Piolinom.

Tsitsipas po bitke vyradil Zvereva

Grék Tsitsipas sa prebojoval do prvého grandslamového finále v kariére.

V semifinále zvíťazil ako nasadená päťka nad turnajovou šestkou Nemcom Alexandrom Zverevom po triapolhodinovej päťsetovej bitke 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:2.

Tsitsipas je historický prvý Grék vo finále niektorého z podujatí veľkej štvorky. Na antukovom vrchole sezóny sa mu darilo aj vlani, keď sa v Paríži dostal do semifinále, v ktorom prehral s Djokovičom v piatich setoch.

V tejto sezóne má na antuke skvelú formu. Vyhral turnaj série Masters 1000 v Monte Carle i podujatie v Lyone. V Barcelone podľahol až vo finále Nadalovi po trojsetovom boji.

Djokovič Nadal Čítajte viac Ukončenie Nadalovej nadvlády Djokovičom sme sledovali ONLINE

Tsitsipasovi vyšiel úvod zápasu so Zverevom. V druhom geme aj vďaka dvom dvojchybám Nemca prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:0.

Grék ťažil z dobrého pohybu po dvorci, kvalitne servoval, mal vysokú úspešnosť na sieti. Zverev sa nevedel chytiť na returne. Za stavu 3:5 to síce dotiahol na zhodu, no následne spravil dve nevynútené chyby a tak sa prvý set stal korisťou Tsitsipasa.

V druhom dejstve za stavu 1:0 sa Zverev dostal k prvému brejkbalu a po vyhodenom forhende z rakety Tsitsipasa ho aj premenil. Vzápätí si udržal podanie a odskočil Grékovi na 3:0.

Tsitsipas sa však rýchlo otriasol, získal sedem gemov za sebou a ujal sa vedenia 2:0 na sety. V treťom dejstve Zverev pridal na agresivite, dokázal Tsitsipasa zatlačiť z forhendu. Za stavu 1:1 zobral Grékovi podanie a výhodu brejku pretavil v zisk setu.

Nemec bol na koni a hneď na začiatku štvrtého setu opäť zobral Tsitsipasovi podanie. Grék pôsobil v týchto momentoch nervóznym dojmom, čoraz častejšie sa rozprával sám so sebou.

Zverev razantne servoval do Tsitsipasovho bekhendu, zbieral ľahké body a vynútil si piaty set. V jeho úvode mal k dispozícii tri brejkbaly, Tsitsipas však dokázal otočiť z 0:40, čo Gréka výrazne povzbudilo.

Za stavu 2:1 Zvereva brejkol a šancu na postup do prvého grandslamového finále už z rúk nepustil. Za stavu 5:3 premenil pri vlastnom servise v poradí piaty mečbal.

V prvom pozápasovom rozhovore s bývalou francúzskou tenistkou Marion Bartoliovou neskrýval slzy dojatia.

"Je to pre mňa veľmi emotívny moment. Moje prvé myšlienky sa upierajú ku koreňom. Pochádzam z malého mestečka neďaleko Atén.

Postupom do grandslamového finále sa mi splnil odveký sen. Na začiatku piateho setu pri troch brejkbaloch Saschu mi veľmi pomohli diváci.

Cítil som, že sú na mojej strane a dodávajú mi energiu. Aj vďaka ich podpore som to dobojoval do úspešného konca," uviedol Tsitsipas.

Stefanos Tsitsipas po semifinálovom dueli... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev Stefanos Tsitsipas po semifinálovom dueli Roland Garros s Alexandrom Zverevom.

"Bolo to intenzívne a nervydrásajúce. Veľmi ma potešilo, že v hľadisku bolo veľa gréckych vlajok.

Myslím si, že spolu s Mariou Sakkariovou robíme našej krajine dobré meno. Vďaka nám sa Grécko dostalo na tenisovú mapu.

Dnešné víťazstvo pre mňa veľa znamená. Je to krásna náplasť na všetky tie bolestné prehry," doplnil Grék.

Muži – dvojhra – semifinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) – Rafael Nadal (Šp.-3) 3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2, Stefanos Tsitsipas (Gr.-5) – Alexander Zverev (Nem.-6) 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Roland Garros #Alexander Zverev #Stefanos Tsitsipas