Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Titul pre zosnulú legendu. Česká kométa plní posledné želanie

Vyskakujú ako králiky z čierneho kúzelníckeho klobúka. Raz to je Karolína Plíšková, potom Petra Kvitová, inokedy zasa Karolína Muchová alebo Markéta Vondroušová. Česko má v najlepšej stovke svetového renkingu desať tenistiek, mnohé z nich dokážu preraziť aj na grandslamoch.

11.06.2021 13:55
Barbora Krejčíková Foto: ,
Barbora Krejčíková po výhre nad Mariou Sakkariovou v semifinále Roland Garros.
debata (2)

Novou superstar je však Barbora Krejčíková. Dvadsaťpäťročná rodáčka z Brna sa prebojovala do finále Roland Garros. O titul si v sobotu zahrá s Ruskou Anastasiou Pavľučenkovou.

Ťažká minulosť

Je to story ako z amerického filmu. Veď pred rokom poznal tenisový svet Krejčíkovú ako šikovnú deblistku.

Dvojhra? Sympatická Češka sa nachádzala na 115. pozícii a myšlienka, že o dvanásť mesiacov vyhrá svoj prvý turnaj WTA a o ďalších pár týždňov zaútočí aj na slávny antukový grandslam, jej skôr prišla ako dobrý vtip.

"Hrala som predovšetkým na podujatiach kategórie ITF, nemohla som sa dostať ani do kvalifikácie turnajov WTA. Aj preto som sa sústredila skôr na štvorhru.

Potom som však nestíhala singlové duely, strácala som body a rebríčkové postavenie," zaspomínala si pre české médiá.

Mentálne priemerne vybavenú hráčku by táto situácia položila, Krejčíkovú nie. Počúvala hlas. Šampiónky. Tútorky. Legendy, ktorá od roku 2017 už nie je medzi nami.

Krejčíkovú kedysi vyprevadila do sveta veľkého tenisu Jana Novotná. Niekdajšia wimbledonská víťazka vraj nad ňou drží ochrannú ruku aj dnes. Sprevádza ju na tohtoročnom Roland Garros.

"Mala by zo mňa radosť. Azda najviac z mojej schopnosti nájsť cestu k víťazstvu, keď sa mi nedarí. Rozprávala mi, ako jej napríklad v zápase nefungoval forhend, tak ho začala len čopovať a snažila sa zasa oprieť o bekhend.

Vysvetľovala mi, že sa nezložila, keď sa jej hra rozsypala. Bojovala, skúšala čokoľvek. Najprv som jej nerozumela," spomína aktuálne 33. hráčka sveta.

Vzápätí rozpovedala najdôležitejšiu radu od ženy, ktorá podľahla zákernej rakovine. „Nemusíš hrať pekne, no predovšetkým vyhrávaj!“

infografika, Krejčíková

Skákala by a kričala

V semfinále mala namále. Hneď dvakrát. V treťom sete za stavu 3:5 čelila z rakety Grékyne Marie Sakkariovej mečbalu. S náročnou situáciou sa náramne popasovala. Za stavu 8:7 však čelila ešte náročnejšej skúške.

Forhend jej súperky dopadol kdesi k základnej čiare. Krejčíková dvihla ruky na znak veľkého triumfu, empajrový rozhodca zišiel z mostíka a po krátkom váhaní a študovaní stopy ukázal, že loptička dopadla do kurtu.

Češka nemohla uveriť. A vzápätí ani diváci pri televíznych obrazovkách, ktorým réžia ponúkla pohľad technológie. Podľa jastrabieho oka to bol minimálne dvojcentimetro­vý aut.

„Vravela som si: Pokračuj ďalej, bojuj, nič sa nedeje,“ opisovala neskôr svoje pocity v interaktívnom štúdiu Eurosportu.

Krejčíková aj pred legendárnym Matsom Wilanderom narýchlo rozpovedala príbeh o Jane Novotnej, ako jej pri svojich osemnástinách zaklopala na dvere domu, ako ju žiadala o radu.

„Premýšľam, čo by mi povedala po vydarenej sérii. Mrzí ma, že nemôžem počuť jej hlas. Určite by sa však radovala. Skákala by a kričala,“ zdôraznila.

S Novotnou mala blízky vzťah. Spája ich aj jedna zaujímavosť. Čerstvá finalistka Roland Garros tesne pred štartom grandslamu vyhrala svoj prvý turnaj WTA v Štrasburgu.

Pred 25 rokmi ho ovládla aj Novotná. Tá zasa pred štvrťstoročím, keď sa Krejčíková iba narodila, dokráčala v Paríži do semifinále. Jej nasledovníčka ju vo štvrtok už prekonala.

Vyhraj grandslam

V sobotu ju môže napodobniť. Novotná bola zasnúbená s wibledonským povrchom, Krejčíkovej to svedčí zasa na antuke. Od grandslamového triumfu ju delí už iba jedna prekážka – 29-ročná Pavľučenková.

V novembri 2017, keď už Novotná vedela, že jej život sa blíži ku koncu, s Krejčíkovou sa lúčila takto: „Choď a vyhraj grandslam!“ Akiste budete súhlasiť, že posledné priania si zaslúžia, aby sa napokon splnili.

Už iba jeden zápas.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Roland Garros #Barbora Krejčíková