Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vášnivý vs. racionálny. Kohúti neuhnú ani o milimeter

Existuje staré známe príslovie, podľa ktorého nás nikto nepozná lepšie, ako naši nepriatelia. Platí to aj v športe.

09.06.2021 16:00
Čína Peking Tenis Semifinále Muži Foto: ,
Grécky tenista Stefanos Tsitsipas (vpravo) a Nemec Alexander Zverev si podávajú ruky po semifinálovom zápase mužskej dvojhry na turnaji ATP v Pekingu 5. októbra 2019.
debata (4)

Ak si myslíte, že Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič študovali hru iných viac ako seba navzájom, ste na omyle. Rovnako to bolo s Björnom Borgom i Johnom McEnroeom a s takmer každou ďalšou veľkou rivalitou, na ktorú si spomeniete.

Úprimne, dnešná doba – na rozdiel od tej minulej – neprináša toľko otvorenej nevraživosti. Akoby sa všetci mali radi. Srb obdivuje Švajčiara, ten zasa Španiela, ktorý mu sympatie vzápätí vracia.

„Najlepší hráči súčasnosti povyhrávali príliš veľa na to, aby sa zaoberali nenávisťou. Konkurenčná úzkosť je pre mladých mužov. Práve preto je to nasledujúca generácia tenistov, kde by sme mali hľadať osobné pohŕdanie, ktoré ženie jednotlivcov vpred,“ napísal kedysi vo svojom komentári portál tennis365.com.

Aj keď medzi bielymi lajnami je všetko akési uhladenejšie, nenechajte sa zmiasť. Tenisová zášť buble pod povrchom. Nenápadne, ale predsa je tu. Alexander Zverev a Stefanos Tsitsipas sa príliš nemusia. Platí to pred zajtrajším semifinále na Roland Garros. A ani po ňom to akiste lepšie nebude.

Davy chcú Gréka

Na okruhu ATP sú už nejakú tú sezónu. Do kolotoča najprv výraznejšie vtrhol Zverev, v roku 2018 poskočil vo svetovom rebríčku z 91.miesta na 15. a bol si toho dobre vedomý. Tsitsipas jeho úspech kopíroval – s niekoľkomesačným oneskorením. Ak ste však chceli vedieť, aký je dobrý, stačilo sledovať Zvereva. Nemec s ruskými koreňmi Gréka neuznával a tým vlastne len priznal, že je to jeho veľký súper.

V sezóne 2018 proti sebe nastúpili dvakrát. Najprv sa vo Washingtone tešil Zverev, o niečo neskôr – na turnaji Masters v Montreale – zasa Tsitsipas.

„Nemyslím si, že hral tak dobre. V každom prípade to bol vo všetkých smeroch veľmi žalostný duel. Som k vám nanajvýš úprimný, prepáčte mi to, chlapci,“ takto glosoval svoju prehru Zverev pred kanadskými novinármi.

Vtedy iba 21-ročný rodák z Hamburgu bol taký zúfalý, že nedokázal nahlas povedať ani len štipku pravdy: napríklad, že ho Tsitsipas – hoci len tesne – zdolal.

„Namiesto toho zdôrazňoval, ako zle Aténčan hral. Dokonca potreboval zvýrazniť svoju čestnosť, ktorej naliehavá potreba je takmer vždy znakom klamstva,“ napísal vtedy Michael Graham z tennis365.com.

Keď sa novinári postavili za Tsitsipasa, Zverevova odpoveď bola ešte výpovednejšia: „Bolo to skvelé,“ odvrkol podráždene a s veľkou mierou sarkazmu. „Som zaňho mimoriadne šťastný,“ dodal, postavil sa a odišiel. Pravda, boli v tom pozápasové emócie, no Zverevove pocity voči Tsitsipasovi boli také zrejmé, ako blížiace sa Nadalovo víťazstvo na Roland Garros.

O pár mesiacov sa na Australian Open zopakovalo niečo podobné. Titulky svetových médií opäť pre seba ukradol Tsitsipas, keď vo štvrťfinále zdolal Federera. A novinári si do Zvereva rýpli opäť. „Som šťastný za Francesa Tiafoea aj za ostatných mladých hráčov,“ komentoval a úmyselne obišiel najšokujúcejší výsledok v Melbourne.

Potvrdené a podčiarknuté: Nemec ťažko nesie úspechy svojho rovesníka. „Náš vzťah je v poriadku. Nie je totiž žiadny. Nie je zlý. Nie je ani dobrý. Je vybalansovaný,“ ironicky glosoval Tsitsipas, keď sa ho pýtali na Zvereva.

Fakty sú takéto: Tsitsipas je na dvorci vášnivý, má zdravé sebavedomie a schopnosť používať emócie na pozdvihnutie vlastnej hry. Zverev je racionálnejší. „Ale pokiaľ ide o verejnosť, menej zvodný. Vie byť tiež sarkastický a strohý. Davy však jedia z Tsitsipasovho taniera,“ podotýka ESPN.

Favorit Tsitsipas

V zajtrajšom semifinále narazia na seba už ôsmykrát. Tstitsipas vedie 5:2 na zápasy. Na antuke spolu hrali iba raz – v 2019 v Madride sa po trojsetovej bitke opäť radoval Grék. Favorita z neho robí aj tohtoročný triumf na Masters v Monaku.

„Je skvelé, že som sa prebojoval až do semifinále. No to, že som sa tam dostal, ma neuspokojí,“ hlási pred ostro sledovaným duelom Zverev. Finálová výzva je silná. Túžba po skalpe rivala tiež.

Zverev neuhne pred Tsitsipasom, Tsitsipas pred Zverevom. Ani o milimeter.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Zverev #Stefanos Tsitsipas #Roland Garros 2021