Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S poznámkami na papieri. Malá poľská dračica má Nadalovu DNA

Iga Swiateková. Toto meno určite dobre poznáte. A nemusíte byť ani z Paríža. Poľská tenistka je na Roland Garros opäť na nezastavenie. Inak povedané: tak, ako z metropoly Francúzska na jeseň odišla, tak sa teraz aj vrátila.

09.06.2021 10:30
Iga Swiateková Foto: ,
Iga Swiateková.
debata (6)

Triumfálne!

Jedenásť zápasov v rade na slávnej antuke nespoznala premožiteľku. Dokonca nevie ani to, aké je to stratiť čo i len set. Aj vysoko pozitívne skóre gemov je ohromujúce – 134:48.

V pondelok si poradila s nádejnou Ukrajinkou Martou Kosťukovovou, v dnešnom štvrťfinále ju čaká Grékyňa Maria Sakkariová. Nuž hádajte, ako to asi dopadne.

Swiateková je neuveriteľne dominantná. Akoby nazrela do ríše Rafaela Nadala.

Trošku sarkastický

Mimochodom, spojenie Swiateková – Nadal má aj jednu netenisovú podobu. Obe hviezdy oslávili v Paríži narodeniny. Sympatickej Poľke naskočila do životopisu 31. mája okrúhla dvadsiatka. Nadal oslavoval o štyri dni – má o 15 rokov viac.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Shiffrinová radí poľskej senzácii. Američanka tuší, v čom by si ani neškrtla

„Premýšľala som o tom, je to zvláštne, nie?“ odvetila, keď jej novinári pripomínali spoločnú črtu s neprekonateľným antukárom.

„Zdá sa mi však dosť poverčivé, keď sa na všetky tieto veci pozeráte a snažíte sa ich porovnávať,“ vravela.

Skúste hádať, aký najkrajší darček mohla rodáčka z Varšavy dostať. Predsa partičku so svojim veľkým vzorom. Swiateková si s Nadalom deň pred narodeninami zatrénovala.

„Bolo to úžasné. Musela som si napísať zopár poznámok, aby nenastalo trápne ticho. Rafa je však naozaj skvelý. Aj keď som introvert, bola to veľká zábava,“ usmievala sa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Iga Świątek (@iga.swiatek)

Dcéra veslárskeho olympionika už v minulosti priznala, že jej detská izba bola oblepená plagátmi 20-násobného grandslamového šampióna.

Ale späť na dvorec. Swiateková si kamarátske výmeny užívala.

„Jeho forhend a topspin boli pre mňa novou skúsenosťou. Odniesla som si veľa pozitívnej energie, bola to pre mňa veľká inšpirácia. Je pekné, keď vidíte veľkého šampióna, že aj mimo kurtu je normálny chlap. Žartuje a je aj trošku sarkastický,“ glosovala.

Zostáva len dúfať, že Swiateková si Španielov topspin príliš neosvojila. Aj bez neho je takmer nezdolateľná.

Tamara Zidanšeková Čítajte viac Slovinské kúzlo à la Roglič? Bývalá snoubordistka je v parížskom semifinále

Bremeno slávy

Aktuálne ťahá šnúru sedemnástich víťazných duelov v rade – z posledných 33 zápasov, v ktorých ovládla prvý set, sa 32-krát radovala aj na konci. Iba Simone Halepovej sa v Melbourne podaril malý zázrak.

Aktuálne je súčasťou elitnej desiatky, jednou z tvárí ženského tenisu. Priznáva, že v uplynulých mesiacoch sa musela vyrovnať s viacerými výzvami.

„Neraz to boli drsné momenty. Nie preto, že by som pociťovala depresiu, všetko však bolo pre mňa nové. Najťažšie som znášala veci mimo kurtu – chodili za mnou médiá, sponzori, zrazu bol o mňa veľký záujem. Pochopiteľne, to všetko sprevádzali aj veľké očakávania,“ vykreslila život tenisovej celebrity.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Iga Świątek (@iga.swiatek)

Poľsko je športová krajina. Keď legendárny skokan Adam Malysz z ničoho nič začal na lyžiach lietať ako odtrhnutý z reťaze, pod skokanskými mostíkmi sa to hemžilo bielo-červenými vlajkami. Na podujatia Svetového pohára kdekoľvek v Európe prúdili davy Poliakov.

Byť slávnym Poliakom je však sladkokyslý pocit. Na nedostatok pozornosti sa športovci nemôžu sťažovať. Občas je toho príliš.

„Keď som sa stala známou, všetko sa zmenilo. Občas to bolo dokonca komplikované. V Poľsku nie je tenis športom číslo 1, no keď som ovládla grandslam, všetci sa so mnou chceli rozprávať. Bolo to zvláštne,“ opísala Swiateková svoje pocity.

Iga Swiateková Čítajte viac Tenis na 1. mieste? Skvelá Iga si dala podmienku

"Ľudia sa však nechceli baviť s Igou, ale s dievčaťom, ktoré práve vyhralo Roland Garros. Ja však chcem byť aj naďalej Iga.

Stále som tá istá osoba. A to aj napriek tomu, že na mňa okolie hľadí inak, ako pred triumfom v Paríži. Zvyčajne som trošku uzavretá, musím sa naučiť pracovať so slávou. Predovšetkým doma v Poľsku," podotkla.

Učí sa sama

Azda aj preto kladie veľký dôraz na mentálnu hygienu. Už niekoľko rokov spolupracuje so psychologičkou Dariou Abramowiczovou. Pomohla jej vraj aj pred príchodom do Francúzska.

„Viete, v Poľsku predo mnou nikto nikdy nevyhral grandslamovú trofej, takže nemám nikoho, kto by mi dal odpovede na moje otázky. Budem sa učiť sama,“ zdôraznila.

Pripomíname, stále má iba 20. Okrem šialenstva, ktoré ju sprevádzalo v uplynulých mesiacoch doma, sa musela naučiť ešte jednu vec. Ako sa popasovať s úlohou obhajkyne.

"Je to prvýkrát, čo prichádzam na turnaj v pozícii, keď obhajujem prvenstvo. Navyše na grandslame. Niektorí hráči mi potvrdili, že je to veľmi ťažké. Verím im.

Nechcem mať veľké očakávania a jediné, o čo sa snažím, je, že sa sústredím na to, čo robím. Uvidíme, ako mi to pôjde," povedala pred začiatkom podujatia pre Eurosport.

Jedenásť dní Roland Garros je za nami. Swiateková sa úlohy zhostila ako šampiónka. Teraz ju čaká to najťažšie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Roland Garros #Iga Swiateková