Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinské kúzlo à la Roglič? Bývalá snoubordistka je v parížskom semifinále

Slovinská tenistka Tamara Zidanšeková sa stala prvou semifinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Vo štvrťfinále zdolala na parížskej antuke Španielku Paulu Badosovú po takmer dvaapolhodinovom trojsetovom boji 7:5, 4:6, 8:6 a dosiahla životný úspech.

08.06.2021 15:08 , aktualizované: 23:42
Tamara Zidanšeková Foto: ,
Tamara Zidanšeková po postupe do semifinále Roland Garros.
debata (1)

Zidanšeková je prvá Slovinka medzi elitným singlovým kvartetom na niektorom z podujatí veľkej štvorky.

Jej semifinálovou súperkou bude nasadená tridsaťjednotka Ruska Anastasia Pavľučenkovová, ktorá vyradila svoju deblovú partnerku Kazašku Jelenu Rybakinovú 6:7 (2), 6:2, 9:7.

Aj pre 30-ročnú rodáčku zo Samary to bude prvé grandslamové semifinále, cez štvrťfinále prešla na siedmy pokus.

Rafael Nadal Čítajte viac Legendy zhltli taliansku mládež. Djokovič spustil na Musettiho uragán

Rybakinovej vyšiel začiatok zápasu a po rýchlom brejku odskočila súperke na 4:1. Ruska síce vyrovnala na 4:4 a vynútila si tajbrejk, v ňom však dominovala Rybakinová, ktorá rovnako ako v dueli proti Američanke Serene Williamsovej ťažila z kvalitného podania.

V druhom sete však začala kopiť chyby z forhendu, čo bola voda na mlyn Pavľučenkovovej, ktorá hrala variabilne a výborne returnovala. Od stavu 2:2 získala šesť gemov za sebou.

Druhý set sa stal jej korisťou a na začiatku tretieho išla do vedenia 2:0. Rybakinová nezložila zbrane, otočila na 3:2, no v dramatickej koncovke mala navrch Pavľučenkovová. Za stavu 8:7 využila po dvojchybe Rybakinovej prvý mečbal.

"Som na seba pyšná, lebo som obrátila naruby papierové predpoklady. Jelena bola v úlohe favoritky. Hrávame spolu štvorhru, no vo dvojhre sme proti sebe v súťažnom zápase ešte nenastúpili. Bol to boj do poslednej loptičky.

Byť v prvom grandslamovom semifinále je krásny pocit, je to odmena za všetku tú drinu. Chcela by som sa poďakovať mojej mame, otcovi i bratovi za podporu," povedala Pavľučenkovová pre televíznu stanicu Eurosport vo virtuálnom štúdiu s Barbarou Schettovou a Matsom Wilanderom.

Jelena Rybakinová Čítajte viac Rusi otáľali s talentom, ktorý zostrelil Serenu. Kazachovia po ňom chňapli

Zidanšeková v úvode zápasu s Badosovou dvakrát stratila podanie a prehrávala 0:3. Slovinská hráčka však v ďalších minútach vyrovnala na 3:3 a v koncovke setu slávila úspech. Badosová robila priveľa nevynútených chýb, nevychádzali jej obľúbené bekhendy po čiare.

V druhom sete Španielka dvakrát stratila servis, Zidanšeková však nedokázala potvrdiť brejk, čo sa jej vypomstilo. Badosová začala viac riskovať, od stavu 2:4 získala štyri gemy za sebou a vynútila si tretí set.

V jeho úvode viedla 2:0, no Zidanšeková sa zmobilizovala, otočila na 3:2 a vyrovnaný zápas dotiahla do úspešného konca. V štrnástom geme po víťaznom forhende premenila pri podaní Badosovej v poradí druhý mečbal.

"Z postupu do semifinále mám veľkú radosť. V priebehu zápasu som mala niekoľkokrát krízu, no vždy ma podržali moji fanúšikovia. Boli skvelí, ďakujem im za podporu.

Veľká vďaka patrí aj celému môjmu tímu i všetkým, ktorí mi fandili doma v Slovinsku," uviedla Zidanšeková v prvom pozápasovom rozhovore s bývalým francúzskym tenistom Fabricom Santorom.

Zidanšeková sa podľa portálu Yahoo sports ako juniorka venovala aj snoubordingu, v ktorom sa stala trojnásobnou národnou šampiónkou. Ako však priznala, bola to pre ňu príliš chladná zábava, takže dala prednosť tenisovej rakete.

Zahraničné športové médiá jej parížsku púť začali prirovnávať k inšpiratívnemu príbehu cyklistickej hviezdy Primoža Rogliča, Zidanšenkovej krajan bol predtým skokanom na lyžiach.

Ženy – dvojhra – štvrťfinále:

Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-31) – Jelena Rybakinová (Kaz.-21) 6:7 (2), 6:2, 9:7, Tamara Zidanšeková (Slov.) – Paula Badosová (Šp.) 7:5, 4:6, 8:6

Zverev v semifinále proti Tsitsipasovi

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil prvýkrát v kariére do semifinále dvojhry na Roland Garros. Vo štvrťfinále zdolal ako nasadená šestka Španiela Alejandra Davidovicha Fokinu hladko 6:4, 6:1, 6:1.

V dueli o postup do finále nastúpi v piatok proti piatemu nasadenému Grékovi Stefanosovi Tsitsipasovi, ktorý vyradil dvojku „pavúka“ Rusa Daniila Medvedeva 6:3, 7:6 (3), 7:5.

Davidovich Fokina držal s favoritom krok iba v úvode zápasu. Za stavu 3:4 prišiel o servis a hoci následne kontroval rebrejkom, Zverev si už koncovku prvého setu postrážil. Druhé dejstvo bolo jasne v réžii vlaňajšieho finalistu US Open, ktorý skvele podával a dominoval vo výmenách.

Na začiatku tretieho setu Nemec rýchlo odskočil súperovi na 2:0 a s prehľadom si zabezpečil postup medzi elitné kvarteto. Zverev má v antukovej časti sezóny formu, čo potvrdil aj na podujatí Masters 1000 v Madride, na ktorom vyradil Španiela Rafaela Nadala.

Spanilú jazdu zakončil ziskom titulu.

Muži – dvojhra – štvrťfinále:

Stefanos Tsitsipas (Gr.-5) – Daniil Medvedev (Rus.-2) 6:3, 7:6 (3), 7:5, Alexander Zverev (Nem.-6) – Alejandro Davidovich Fokina (Šp.) 6:4, 6:1, 6:1

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roland Garros #Tamara Zidanšeková