Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendy zhltli taliansku mládež. Djokovič spustil na Musettiho uragán

Srbský tenista Novak Djokovič postúpil po pätnásty raz v kariére do štvrťfinále dvojhry na Roland Garros.

07.06.2021 16:16
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal v zápase proti Jannikovi Sinnerovi.
debata (5)

V osemfinále ako nasadená jednotka otočil zápas s Talianom Lorenzom Musettim. Grandslamový debutant za stavu 7:6 (7), 7:6 (2), 1:6, 0:6, 0:4 v piatom sete duel skrečoval pre bolesti v oblasti slabín. Djokovič sa vo štvrťfinále stretne s Musettiho krajanom Matteom Berrettinim, ktorý po odstúpení Švajčiara Rogera Federera postúpil bez boja.

Musetti začal proti Djokovičovi odvážne, skvele sa pohyboval a dokázal favorita pretlačiť v dlhých výmenách od základnej čiary. Na začiatku prvého setu síce prehrával 1:3, no v ďalších minútach vyrovnal na 3:3 a vynútil si tajbrejk, v ktorého dramatickej koncovke slávil úspech. Na Musettim vôbec nebolo vidno, že v Paríži ide o jeho grandslamovú premiéru, na dvorci pôsobil pokojným dojmom a prezentoval sa pestrou úderovou paletou.

V druhom sete si obaja aktéri držali podanie a rozhodnutie opäť padlo až v tajbrejku, v ktorom dominoval Musetti. Djokovič následne zamieril do šatne a krátka pauza mu pomohla. V treťom sete dvakrát zobral Talianovi podanie a získal ho jasne vo svoj prospech.

Djokovič začal hrať ostrejšie a rýchlejšie, obmedzil počet nevynútených chýb. Z hry Musettiho sa naopak vytratila iskra a vo štvrtom sete inkasoval od svetovej jednotky „kanára“. V piatom sete za stavu 0:4 unavený Talian zápas skrečoval pre problémy so slabinami.

„Rád hrám proti mladíkom zápasy na tri víťazné sety, pretože aj keď prehrávam 0:2, ešte stále mám šancu zvíťaziť. Fyzicky sa cítim veľmi dobre, väčšinu päťseťákov som počas mojej kariéry vyhral. Skúsenosti mi v tomto smere určite pomáhajú. Je mi ľúto, že Lorenzo musel duel skrečovať. Videl som, že kondične na tom nie je dobre a trápi sa,“ uviedol Srb pre akreditované médiá.

Srbský tenista Novak Djokovič diskutuje s... Foto: TASR/AP, Michel Euler
Novak Djokovič Srbský tenista Novak Djokovič diskutuje s rozhodcom o aute počas zápasu s Talianom Lorenzom Musettim v osemfinále Roland Garros.

Pätnástykrát postúpil na antukovom vrchole sezóny do štvrťfinále aj tretí nasadený obhajca titulu Španiel Rafael Nadal. Trinásťnásobný parížsky šampión zdolal osemnástku „pavúka“ Taliana Jannika Sinnera 7:5, 6:3, 6:0.

Vo štvrťfinále ho čaká desiaty nasadený Argentínčan Diego Sebastian Schwartzman, ktorého vlani zdolal v semifinále. Nadal prehrával v úvode zápasu so Sinnerom 3:5, no potom získal štyri gemy v rade a prvý set sa stal jeho korisťou. V druhom dejstve si po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0.

Sinner síce následne znížil na 3:4, no koncovka patrila Nadalovi. V treťom sete Španiel úplne ovládol dianie na dvorci Philippa Chatriera a talianskemu tínedžerovi nedovolil uhrať ani jediný gem.

„Veľmi ma teší, že som to zvládol v troch setoch. Jannik je veľmi šikovný mladík, patrí mu budúcnosť. Začal vo veľkom štýle, hral ofenzívne. Ťažil aj z toho, že som robil veľa chýb. Za stavu 5:4 však prišiel o podanie a to bol zlomový moment. Vo štvrťfinále proti Schwartzmanovi očakávam náročný zápas. Diego má výbornú formu, odohral tu skvelé duely. Budem musieť podať maximálny výkon,“ uviedol Nadal.

Muži – dvojhra – osemfinále:
Schwartzman (Arg.-10) – Struff (Nem.) 7:6 (9), 6:4, 7:5
Djokovič (Srb.-1) – Musetti (Tal.) 6:7 (7), 6:7 (2), 6:1, 6:0, 4:0 – skreč
Nadal (Šp.-3) – Sinner (Tal.-18) 7:5, 6:3, 6:0

Jannik Sinner Čítajte viac Mašina a umelec. Talianski tínedžeri vyzvú tenisové božstvo

Polášek s Krejčíkovou nepremenili mečbaly

Slovenský tenista Filip Polášek s Češkou Barborou Krejčíkovou neuspeli vo štvrťfinále miešanej štvorhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Ako nasadené jednotky prehrali s kolumbijsko-mexickým párom Juan Sebastian Cabal, Giuliana Olmosová 2:6, 7:5, 10:12.

V rozhodujúcom supertajbrejku nevyužili štyri mečbaly.

Medzi top osmičku aj Češka

Česká tenistka Barbora Krejčíková sa prvýkrát v kariére prebojovala do štvrťfinále dvojhry na Roland Garros. V osemfinále po výbornom výkone deklasovala parížsku finalistku z roku 2018 Američanku Sloane Stephensovú 6:2, 6:0.

V dueli o postup do semifinále nastúpi proti Stephensovej krajanke Cori Gauffovej. Sedemnásťročná Američanka zdolala Ons Jabeurovú z Tuniska hladko 6:3, 6:1 a na podujatí veľkej štvorky postúpila prvýkrát medzi elitnú osmičku.

Krejčíková, ktorá prišla do Paríža ovenčená titulom z turnaja WTA v Štrasburgu, proti Stephensovej skvele podávala. Hrala variabilne a robila minimum nevynútených chýb.

„Milujem Francúzsko, ďakujem fanúšikom za podporu. Dnes som si to na kurte užila, bola to pre mňa veľká zábava. Výsledok je pre Sloane až príliš krutý, hrali sa dlhé výmeny a veľa gemov bolo vyrovnaných. Je to naozajstná šampiónka, pred tromi rokmi bola v Paríži vo finále. Už sa teším na štvrťfinále pred skvelými francúzskymi divákmi,“ uviedla Krejčíková v pozápasovom rozhovore s bývalou francúzskou tenistkou Marion Bartoliovou.

Gauffová potrebovala na vyradenie Jabeurovej iba 53 minút. Hrala agresívne, dominovala vo výmenách.

„Určite mi pomohol zisk titulu na antukovom turnaji WTA v Parme. Dodal mi veľa sebavedomia. Na antuke sa teraz cítim veľmi dobre. Z postupu do prvého grandslamového štvrťfinále mám veľkú radosť. Chcela by som sa poďakovať mojej rodine, ktorá ma sprevádza aj v Paríži. Veľkú zásluhu na úspešných výsledkoch má môj otec a zároveň tréner,“ povedala Američanka.

Do štvrťfinále suverénne postúpila aj Grékyňa Maria Sakkariová. Nasadená sedemnástka vyradila štvrtú nasadenú vlaňajšiu finalistku Američanku Sofiu Keninovú 6:1, 6:3. V ďalšom kole nastúpi proti ôsmej nasadenej obhajkyni titulu Poľke Ige Swiatekovej, ktorá si poradila s Ukrajinkou Martou Kosťukovou 6:3, 6:4.

Sakkariová až šesťkrát zobrala Keninovej podanie. Vlaňajšia šampiónka Australian Open nebola vo svojej koži a spravila 32 nevynútených chýb vrátane deviatich dvojchýb. Sakkariová po zápase priznala, že sa na parížskej antuke cíti ako ryba vo vode.

„Nemám slov, milujem Paríž. Užívam si to tu a nemám v pláne tak skoro odtiaľto odísť. Z tenisu mám veľkú radosť, na kurte teraz nezažívam žiadne muky.“

Ženy – dvojhra – osemfinále:
Cori Gauffová (USA-24) – Ons Jabeurová (Tun.-25) 6:3, 6:1
Barnora Krejčíková (ČR) – Sloane Stephensová (USA) 6:2, 6:0
Iga Swiateková (Poľ.-8) – Marta Kosťuková (Ukr.) 6:3, 6:4
aria Sakkariová (Gr.-17) – Sofia Keninová (USA-4) 6:1, 6:3

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Diego Schwartzman