Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi otáľali s talentom, ktorý zostrelil Serenu. Kazachovia po ňom chňapli

Narodila sa 17. júna 1999 v Moskve. Presne o devätnásť rokov neskôr ako slávna Venus Williamsová. Jelena Rybakinová je tenisovou kométou doterajšieho priebehu Roland Garros. A súvislosť s priezviskom Williamsová? Tá sa s dátumom narodenia nekončí.

07.06.2021 12:04
Jelena Rybakinová Foto: ,
Jelena Rybakinová.
debata (3)

Iba 21-ročná Kazaška v nedeľu zdolala najslávnejšiu tenistku všetkých čias Serenu Williamsovú.

Verili jej

Za stavu 3:6, 4:4 v druhom sete podávala americká legenda a snažila sa o zvrat. Loptičku, ktorá jednoznačne smerovala do autu, však nepochopiteľne raketou zastavila na základnej čiare.

„Ó môj bože, toto som tuším ešte nikdy nevidela,“ nechala sa unášať za komentátorským pultom Annabel Croftová, bývalá tenistka. Bod pre Rybakinovú.

Od tej chvíle to šlo s 23-násobnou grandslamovou šampiónkou dolu vodou. Akoby tušila, že na rekordnú 24. trofej v Paríži nesiahne. A pritom jej dovtedy všetko hralo do nôt. Z jej polovice pavúka sa postupne porúčali Aryna Sobolenková, Ashley Bartyová, Naomi Osaková po 1. kole zo známych dôvodov dobrovoľne odstúpila.

Cesta pre Serenu je voľná ako už dlho nie, zdalo sa tenisovým expertom. Až kým narazila na Rybakinovú. Dievča, ktoré malo iba dva mesiace, keď rodáčka z Michiganu slávila svoj prvý titul na úrovni veľkej štvorky. Zároveň tenistku, ktorej neskôr neverili ani vlastní. Inak by Rybakinová dnes reprezentovala Rus­ko.

Rozlohou najväčší štát na svete však nemá o tenisové talenty núdzu. Od Kurnikovovej, cez Dementievovú a Šarapovovú až po dnešné hviezdičky. Ruský ženský tenis síce v súčasnosti neprežíva najlepšie obdobie, v elitnej desiatke nemá žiadnu hráčku, avšak v najlepšej stovke ich má až desať. V druhej ďalších deväť.

Hoci Rybakinová bola juniorskou svetovou trojkou, nepočítalo sa s ňou. V roku 2018, keď definitívne nadobudla pocit, že podpora z Moskvy je nedostatočná, požiadala Kazachstan o občianstvo. Proces netrval dlho. V Nursultane ani chvíľu neváhali. „Verili mi a poslali ponuku. Uľahčili mi to,“ vravela.

Jannik Sinner Čítajte viac Mašina a umelec. Talianski tínedžeri vyzvú tenisové božstvo

K tenisu ju ako šesťročnú priviedol otec. Ešte predtým koketovala s tradičnými ruskými športami – s gymnastikou a krasokorčuľovaním – no keďže fyzicky veľmi rýchlo rástla, nemalo zmysel v tom pokračovať.

Bomby Serene

Medzi najlepšou osmičkou zvedie boj o semifinále proti skúsenej Anastasii Pavľučenkovej – turnajovej 31. Nielen rebríček WTA, v ktorom je Rybakinová 22., ale aj tenisoví experti ju tentoraz favorizujú. Proti Serene vraj ukázala nebojácny charakter.

„Som neskutočne prekvapený. Ktokoľvek iný by mal proti Serene na opačnej strane kurtu úzkosť. Jelena však bola neuveriteľne pokojná, dnešné mladé hráčky výborne podávajú a na Williamsovú vytvárajú obrovský tlak,“ zamyslel sa Mats Wilander, niekdajší grandslamový šampión.

„Patrí do novej generácie tenistiek. Vyrástla na sledovaní Venus a Sereny, podáva rovnako tvrdo ako Serena, a k tomu sa aj skvele hýbe. Mám pocit, že sa s ňou budeme v najbližších rokoch stretávať,“ dodal Švéd. Rybakinová má naozaj všetky predpoklady uspieť. Meria 184 centimetrov, do loptičiek udiera silno z oboch strán. Po prvom podaní má zväčša kontrolu nad celou výmenou.

Na úrovni WTA získala už dva tituly. Oba na prelome rokov 2019–2020. V Bukurešti a v austrálskom Hobarte. Zároveň bola na čele rebríčka v počte es za sezónu – súperkám ich poslala 193. V istej chvíli sa dostala až do svetovej dvadsiatky a stala sa tak vôbec prvou Kazaškou, ktorej sa to podarilo.

Rybakinová má dnes možnosť zabojovať o premiérové grandslamové semifinále. Vskutku skvelý nákup pre Kazachstan.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Roland Garros 2021 #Jelena Rybakinová