Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mašina a umelec. Talianski tínedžeri vyzvú tenisové božstvo

Jeden je frajer aj na lyžiach, ďalší si zasa zgustne na poriadnom rocku z 80-tych rokov. Pochádzajú z jednej krajiny, ale akoby to tak ani nebolo. Prvý nevyzerá vôbec taliansky, druhý to má v tvári. Spája ich však talent, ktorý má nálepku svetový.

06.06.2021 12:19 , aktualizované: 23:25
Jannik Sinner Foto: ,
Taliansky tenista Jannik Sinner.
debata (2)

Jannik Sinner a Lorenzo Musetti sa prebojovali do osemfinále tenisového Roland Garros. Talianski mladíci v ňom v pondelok vyzvú Rafaela Nadala a Novaka Djokoviča.

Raz budú vo finále

„Fanúšikovia uvidia, akí sú iní. Aké rozdielne majú vystupovanie aj tenisový prejav,“ vraví Carlos Moya, legendárny antukár, teraz kouč možno najlepšieho hráča všetkých čias, Nadala. „Sinner je veľmi chladný kalkulátor. Mašina s obrovským tempom. To je to, čo mi ako prvé pri ňom napadne,“ myslí si.

Pravda, stále iba 19-ročný víťaz turnaja Next Gen ATP Finals pochádza z mesta San Candido v alpskej autonómnej provincii Bolzano. Z jeho čŕt by ste nikdy nevyčítali štátnu príslušnosť. Prelomovú sezónu zažil pred dvomi rokmi – za dvanásť mesiacov vyletel v rebríčku z 551. priečky na 78.

Vlani na jeseň ukázal potenciál ťažením až do štvrťfinále Roland Garros, krátko nato získal v Sofii premiérový titul na okruhu ATP. V aktuálnej sezóne triumfoval na prípravnom turnaji pred Australian Open, na Masters v Miami padol vo finále.

„A Musetti? Ten je úplne iný ako Sinner. Je väčším umelcom. Temperamentnejším a vynaliezavejším. Raz si spolu zahrajú v grandslamovom finále,“ pripomína Moya.

Pochádza z toskánskej Carrary, na scéne prerazil až vlani na turnaji Internazionali BNL d'Italia, kde pokoril bývalé hviezdy elitnej desiatky – Stana Wawrinku i Keia Nišikoriho. To všetko z pozície kvalifikanta s visačkou 249. vo svetovom renkingu. Odvtedy dokráčal do troch semifinále, jedného finále a vyšplhal sa na kariérne maximum – 76.

Lyže, potom raketa

Umberto Rianna je muž, ktorý dohliada na talianskych tenistov nad 18 rokov. Je presvedčený, že osobnostné rozdiely oboch hviezdičiek ešte neznamenajú, že jedna má väčší potenciál, ako druhá. Je to vraj len o tom, kto sú.

„Jannik je oveľa vyspelejší ako ktorékoľvek dieťa v jeho veku. A to nielen v Taliansku. Z toho, ako koná, ako sa správa a ako chodí po kurte cítim oveľa viac sebadôvery. Vie, že sa zlepšuje, vie, čoho je schopný a aký je zručný. Akoby to bol takmer normálny proces, ktorým prechádza,“ zamyslel sa tenisový tútor.

V detstve pritom Sinner trávil oveľa viac času na svahoch než na kurtoch. Ako Tirolčan si vybíjal energiu na lyžiach, v kategórii do dvanásť rokov patril medzi popredných pretekárov v celom Taliansku. Okrem lyžiarok si však na nohy obúval aj kopačky, tenis bol pre neho dlho až športom číslo tri. V siedmich rokoch s ním dokonca na rok prestal.

Lyže, alebo raketa? Dlho to bolo nerozhodne, až keď mal trinásť, rozhodol sa pre biely šport. Dovtedy sa mu venoval len dvakrát týždenne. „Pri lyžovaní neviete, či ste rýchlejší alebo pomalší ako ostatní. Naopak, v tenise vidíte, či vediete, alebo prehrávate, spoznáte, či musíte niečo zmeniť,“ takto kedysi vysvetľoval svoje definitívne rozhodnutie.

A ešte jedna dôležitá vec sa udiala v jeho tenisovom živote. Riccardo Piatti, majiteľ slávnej tenisovej akadémie, mu v auguste 2019 pomohol k neoceniteľnému stretnutiu. Sinner večeral so slávnou Mariou Šarapovovou. „Chcel som, aby Jannik porozumel mentalite svetovej jednotky,“ zdôvodnil Piatti.

Výsledok? Sinner o necelé dva mesiace vyhral už spomínaný Turnaj majstrov do 21 rokov.

Muzika, nie videohry

Musetti je trošku iný prípad. Jeho tenisový rast nesprevádzali slová o tom, ako raz vymení na tróne veľkú trojku Federer – Nadal – Djokovič. Postupuje oveľa nenápadnejšie, aj mediálny záujem o jeho osobu rastie pomaly. Vlastne až teraz, na Roland Garros, sa o ňom vraví tak veľa, ako o pol roka staršom krajanovi Sinnerovi.

„Ja aj Jannik sme budúcnosťou talianskeho tenisu a tenisu všeobecne. Pochopiteľne, že je trochu predo mnou. Prechádzam len cez to, čo on zažil vlani. Teraz hráme každý týždeň spolu. No musím sa sústrediť iba na seba a aj naďalej sa zdokonaľovať,“ pripomína Musetti.

Tenisové rakety? Takto plynul čas Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Výrobca: Henry Malings z Francis Street...

Prehlasuje o sebe, že neholduje videohrám, tradičnej zábave svojej generácie. Vo voľnom čase si radšej pustí hudbu. Avšak aj v žánri sa s vrstovníkom rozchádza: „Mám rád staršiu, rockovú muziku z 80. a 90. rokov,“ usmieva sa.

Má veľké plány. Sezónu by chcel zakončiť ako hráč elitnej päťdesiatky. Pri pohľade na parížsky pavúk sa to zdá ako veľmi skromný cieľ. Po tom, ako v sobotu v piatich setoch vyprevadil z kurtu krajana Marca Cecchinata, ho delí od neho už iba desať miest.

Dnes naňho čaká úplne iná liga. Vyzve svetovú jednotku Djokoviča. Sinner zasa Nadala, s ktorým naposledy prehral v Paríži 0:3 na sety. „Na jednej strane to je pre mňa ďalší dobrý test. V minulosti sme proti sebe hrali dvakrát, tentoraz to bude už trošku iné,“ dúfa.

Scéna je pripravená. Talianska mladícka drzosť sa môže pasovať s tenisovým božstvom.

MUŽI: Alexander Zverev (Nem-6) – Kei Nišikori (Jap.) 6:4, 6:1, 6:1, Daniil Medvedev (Rus.-2) – Cristian Garin (Čile-23) 6:2, 6:1, 7:5, Stefanos Tsitsipas (Gr.-5) -. Pablo Carreno-Busta (Šp.-12) 6:3, 6:2, 7:5

ŽENY: Alejandro Davidovich Fokina (Šp.) – Federico Delbonis (Arg.) 6:4, 6:4, 4:6, 6:4, Paula Badosová (Šp.-23) – Markéta Vondroušová (ČR) 6:4, 3:6, 6:2, Jelena Rybakinová (Kaz.-21) – Serena Williamsová (USA-7) 6:3, 7:5, Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-31) – Victoria Azarenková (Biel-15.) 5:7, 6:3, 6:2, Tamara Zidanšeková (Slov.) – Sorana Cirsteová (Rum.) 7:6 (4), 6:1

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Jannik Sinner #Lorenzo Musetti