Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Antuka čaká na jedinú odpoveď. Koho zlomí Nadal vo finále?

Stať sa nezabudnuteľnou tenisovou legendou? Existujú dve cesty...

27.05.2021 08:00
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

Prvá, tradičná, trvá roky. Je o nekonečnom zbieraní grandslamových trofejí. Druhá je výrazne kratšia. Avšak porovnateľne náročná. Zdolajte Rafaela Nadala na Roland Garros a svet na vás nikdy nezabudne.

Prasa na zabíjačke

Španielsky matador mieri na parížsku antuku. Od pondelka sa na nej bude hnať za štrnástym Pohárom mušketierov. Neuspel tam iba dvakrát – v sezóne 2009 ho senzačne zdolal už vo 4. kole kole Robin Söderling, o šesť rokov neskôr vo štvrťfinále Novak Djokovič.

V oboch prípadoch nebol rodák z Malorky vo svojej koži. Na jedinom antukovom grandslame je totiž za bežných okolností nezdolateľný.

Norbert Gombos Čítajte viac Gombos vyradil favorizovaného Španiela, Molčanov životný úspech

„Každý rok, keď sa ma niekto opýta na Roland Garros, mám v rukáve iba jednu odpoveď. Vravím, že jediné, čo pred začiatkom podujatia nevieme, je, koho Nadal zdolá vo finále. Všetko ostatné je jasné,“ usmieva sa Patrick Mouratoglu, tréner Sereny Williamsovej.

Na pohľad veľmi trúfalé vyjadrenie tenisového experta, zhrňme si teda zopár štatistických čísel, ktoré mu dodajú váhu.

Prvé je nula – znamená, že v trinástich finále ešte nikto nikdy Španiela nedonútil hrať piaty set. V štyroch prípadoch (2008, 2010, 2017, 2020) ho dokonca počas dvoch týždňov nikto o set ani len neobral. V Paríži vyhral počas pätnástich sezón sto duelov.

„Mám pocit, že väčšina hráčov ide proti nemu ako prasa na zabíjačku. Vôbec im nezávidím. Tenisti, ktorí si nevedia pomôcť esom, prípadne iným víťazným úderom, sú na odstrel už pred zápasom,“ pripomína Ján Krošlák, bývalý daviscupový reprezentant.

Miloš Mečíř to vidí zasa takto:

„Nadal je neskutočne adaptabilný – počas zápasu dokáže urobiť taký pokrok, ako iný za celú sezónu. Veľmi dobre sa prispôsobuje – ak mu na začiatku duelu niečo robí problém, na konci to už pohodlne zvláda. Aj preto ho na antuke v dlhom, päťsetovom zápase nedokáže nikto premôcť,“ uvažuje.

Predsa len, existuje nejaký recept? Jeden by mohol mať Švéd Söderling, ktorý Nadala pokoril pri piatej účasti na Roland Garros.

"Treba byť agresívny. Nemal som z neho strach, snažil som sa hrať ofenzívne – ako sa len dalo. Nadal nesmie mať priestor, musí byť neustále pod tlakom. Ak zostanete na základnej čiare a začnete hrať opatrne, je po vás,“ prezradil bývalý tenista svoje know-how pre portál Tennis Smash.

Žiada sa doplniť, že hráč, ktorý si pred zápasom proti Nadalovi neverí, by si zrejme ani nemal špiniť tenisky, s takým urobí 13-násobný parížsky víťaz krátky proces.

"Viem si predstaviť, ako by ho mohol Novak Djokovič zdolať aj na antuke. Musel by však mať dobrý deň a Španiel zasa jeden z tých slabších. Keď niekto tvrdí, že mu treba útočiť do bekhendovej strany, tak to nie je pravda – vtedy sa dokáže neskutočne dobre brániť.

Ak ho niektorí hráči zdolali, potom tlakom na forhend. Potom tu je však tá jeho adaptabilita – prečíta váš zámer a prispôsobí sa. Zdolať ho je vskutku ťažké," zdôrazňuje Mečíř.

Konská sila

Nadal sa po Australian Open, kde ho vo štvrťfinále zdolal Stefanos Tsitsipas, vrátil do kolotoča až na obľúbenej antuke. V Monaku prehral vo štvrťfinále s Andrejom Rubľovom, v Barcelone vydrel triumf po niekoľkých trojsetových bitkách, v Madride skončil pred semifinále na rakete Alexandra Zvereva a na záver ovládol podujatie v Ríme. Vo finále zdolal Djokoviča.

Na Nadalov vkus nie úplne presvedčivé. Ale neraz sa už stalo, že v príprave na Paríž nedominoval a potom valcoval. Nad tým, aké náročné je hrať proti 20-násobnému grandslamovému šampiónovi, sa zamyslel aj Mischa Zverev, s aktívnou kariérou končiaci hráč a dnes už aj analytik Eurosportu.

Rafael Nadal a Novak Djokovič po rímskom finále. Foto: TASR, Gregorio Borgia
Rafael Nadal, Novak Djokovič Rafael Nadal a Novak Djokovič po rímskom finále.

"Stojíte proti niekomu, kto má v sebe konskú silu, kto dáva loptičkám obrovskú rotáciu. Behá ako šialenec a v každej výmene neskutočne bojuje.

Naštve sa, keď pokazí jednoduchý forhend – hoci aj za stavu 4:0, 40:0. V tej chvíli vám dopne, že vám nechce dať ani najmenšiu nádej," opisuje s dávkou humoru pocity, s ktorými sa potýka hráč na opačnej strane kurtu.

Ale aby nevyznel iba skepticky a frustrovane, predsa len ponúka nejaký návod. Neodskúšaný, ale taký, o ktorom si myslí, že by mohol fungovať.

„Musíte byť silný v hlave, veriť sám sebe a svojej vlastnej hre. Taktika je absolútne kľúčová,“ uviedol.

Kľúčom je vraj dôraz a trpezlivosť. Až kým Španiel neznervóznie.

Rafael Nadal Čítajte viac Bojovať s Nadalom? To je ako proti šialencovi s konskou silou

„Ale keď pocítite túžbu bojovať proti jeho forhendu svojim vlastným, ste stratený. Jeho forhend je na antuke omnoho nebezpečnejší, má v sebe obrovský spin. Musíte pevne veriť, že vaša taktika je správna. A potom už len dúfať, že šampión znervóznie,“ vysvetlil starší zo Zverevovcov.

V tenisovej brandži je však predsa len jeden človek, ktorý verí, že aj nemožné je možné. Už tento rok. Borisovi Beckerovi, šesťnásobnému grandslamovému víťazovi, sa Nadal nezdá taký dominantný ako inokedy.

„Nikdy som ho nevidel takého silného, ako bol v októbrovom finále proti Djokovičovi. Ale tenis je vrtkavý, počíta sa len nasledujúci zápas. Je o sebavedomí a ja si nemyslím, že tento rok pôjde do Paríža s takou neuveriteľnou dávkou sebadôvery. Pred ním nevyhrával tak dominantne ako v minulosti,“ vraví legenda.

Roland Garros je tu. Uplynulé sezóny nám však vravia, že je vopred jasné a karty sú už rozdané.

Iba žeby to tak tento rok nebolo.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021
debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roland Garros 2021