Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto mi prinesie uterák? Federer sa učil pravidlá, nie údery

Štrnásť mesiacov alebo 405 dní. Dve operácie, dlhá príprava. Švajčiarsky velikán, jeden z najlepších tenistov všetkých čias, sa víťazným spôsobom vrátil na kurty. Roger Federer štartuje na turnaji v Dauhe.

11.03.2021 14:30
Roger Federer Foto:
Roger Federer.
debata

„Ako je to momentálne? Stále mám na podanie 25 sekúnd?“ pýtal sa s úsmevom pred úvodnou výmenou.

Od jeho posledných víťazných úderov uplynul nejaký čas, interval na podanie sa síce nezmenil, ale novinky tu predsa len sú. Federer si zabudol vziať uterák. Žiadny podávač loptičiek mu ho dnes neprinesie. Musí sám.

Švajčiar v stredu zdolal Brita Evansa v troch setoch. Výsledok však nebol podstatný, dôležité je, že je späť.

Jeho návrat bol rovnako sledovaný ako nedávne finále na Australian Open. Rodák z Bazileja je jedným z najväčších športovcov všetkých čias, tenis mu chýbal, ale on tenisu ešte viac.

„Je to skvelý pocit, že opäť môžem hrať,“ vraví 39-ročný veterán, ktorý odmieta dať za svojou veľkou kariérou definitívnu bodku.

Len nech mu chutí

S tenisom začal, až keď mal jedenásť. V porovnaní s inými dosť neskoro. O jeho talente však hovorí fakt, že na to, aby sa stal najlepším švajčiarskym juniorom, potreboval iba tri roky.

„Roger mal vždy veľmi dobrú ruku a ľahko sa učil. Na začiatku mal jeden problém, bol nekonzistentný, nie vždy poctivý v tréningu. Potom sa to zlomilo, pochopil, že má úžasný talent. A tak sa z neho stala tenisová legenda,“ myslí si niekdajší slovenský reprezentant Dominik Hrbatý.

Dušou rocker, odjakživa sa mu najviac páči skupina AC/DC. No zároveň umelec, ktorý zvládne aj klavír. Čokoľvek vám však zahrá aj s tenisovou raketou. Je to najelegantnejší hráč zo všetkých.

Jeho údery sú ako vystrihnuté z učebnice, pohyb budí dojem, že o nič nejde. „Ak sa so mnou chcete rozprávať o tenisovej ladnosti, tak vravím, že je to najlepší hráč všetkých čias,“ potvrdzuje tréner Tibor Tóth.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Roger Federer (@rogerfederer)

Pozrite sa naňho – všetko je priam dokonalé…

Ako talianske jedlo, ktoré má najradšej. Mimochodom, sponzoruje ho spoločnosť Barilla Pasta. Jedným zo svojich cestovinových výrobkov akoby poprela zákony trhu. Neorientovala sa chuťou zákazníkov, išlo jej len o to, aby ulahodila Federerovi.

Je ako magnet. Pre fanúšikov aj firmy.

Veď kto by aj nechcel spojiť svoje meno s tým jeho? V roku 2003 podpísal zmluvu s výrobcom luxusných hodiniek Maurice Lacroix. Vzápätí však dostal ponuku od „rolexiek“ a Bazilejčan porušil sľub. Dostal za to 15 miliónov amerických dolárov.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

Páči sa vám Mercedes? Federer sa v iných autách ani nevozí. Za vernosť údajne dostáva päť miliónov ročne a najnovšie modely. Vždy skôr, ako sa dostanú na trh. V portfóliu ho má od roku 2007 aj Gillette. O rok neskôr sa za 120 miliónov spojil s Nike. V jeho účtovnej knihe sú ďalšie desiatky zmlúv.

Môže byť prvý aj desiaty. Vyhrávať, ale aj pauzovať. Pokojne aj 405 dní – vždy bude o neho záujem.

Po slovensky

V mladosti bol poriadny nervák. Neraz rozbil raketu. Pritom očakávania od neho neboli veľké – otec chcel, aby sa prebojoval do elitnej stovky. Aby ho tenis živil a nie naopak.

Časom však dozrel, možno aj pod vplyvom Mirky Vavrinecovej, bývalej tenistky so silným slovenským pôvodom. Oženil sa s ňou v roku 2009 a môžete ju vidieť prakticky na každom podujatí, kde práve hrá.

Spolu majú dva páry dvojčiat. Staršie dievčatá Mylu a Charlene a potom chlapcov Lea a Lennyho. Všetky vraj pekne rozprávajú po slovensky a počas tréningov ich otca si vedľa kurtu neraz čítajú slovenské rozprávky.

Azda aj preto mal vždy pozitívny vzťah s tenistami spod Tatier. Obzvlášť s Hrbatým toho veľa natrénoval. Neraz si spolu zahrali aj štvorhru. Sám Federera dvakrát zdolal a prehral s ním iba raz. Koľko tenistov na svete nájdete, ktorí majú s 20-násobným grandslamovým šampiónom pozitívnu bilanciu?

„Na obe víťazstvá si pamätám. Vo Francúzsku v roku 2000, ešte keď sme s profesionálnym tenisom iba začínali, som ho zdolal prvýkrát. V šatni sa potom rozplakal a tvrdil, že končí s tenisom,“ spomína si 43-ročný Bratislavčan a potvrdzuje chýry, že tenisová hviezda v minulosti nezvládala tlak.

Aj Federer bude mať čoskoro 40 a to je už vek, keď u väčšiny myšlienky na niekdajšiu kariéru blednú. Švajčiar je výnimka, chce to potiahnuť najmenej do olympiády.

Roger Federer vo Wimbledone. Foto: SITA/AP, Ben Curtis
Federer Roger Federer vo Wimbledone.

V jeho rokoch grandslam ešte nikto nikdy nevyhral – najstarším šampiónom je Ken Rosewall, ktorý mal 37. Môže mu tento velikán rekord vziať?

Možno áno. Ale ak, tak jedine vo Wimbledone.

„Londýn je špecifický, ak bude chladnejšie a z času na čas spŕchne, bude mu to tam náramne vyhovovať. Rogerovi vo Wimbledone verím, až kým definitívne neskončí,“ potvrdil nám pred pár rokmi Ján Krošlák, bývalý hráč elitnej stovky.

Nuž uvidíme, Federerov comeback sa práve začal. A stále platí, že uňho nie je nič nemožné…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer