Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Môže ho nahradiť, no nie je to Nadal. Španieli brúsia diamant

Má iba 17 rokov, ale súperi už o ňom vedia. Aj tí slávni, s ktorými sa ešte nestretol. Volá sa Carlos Alcaraz a je na najlepšej ceste stať sa veľkým tenistom.

04.03.2021 14:06
Australian Open Tennis Alcaraz Foto: ,
Carlos Alcaraz na Australian Open 2021.
debata

Naozaj veľkým!

Aktuálne je na 131. mieste vo svetovom rebríčku a nikoho mladšieho pred ním nenájdete. Tenisoví experti o ňom vravia, že je to talent, akých sa rodí pramálo. V súčasnosti podobný azda nenájdete.

On ma zabil!

Pochádza zo španielskeho El Palmaru, asi 30 kilometrov od Mallorcy – rodného mesta Rafaela Nadala.

Ich spoločná národnosť vedie k mnohým porovnaniam, no ďalšie podobnosti – okrem hŕby talentu – ťažko nájdete. Azda rýchly vzostup i tvrdá práca by nimi mohli byť. Ale nemýľte sa: Alcaraz nie je ďalší Nadal. Je prvý svojho druhu.

Skutočnou budúcnosťou okruhu ATP.

Jeho súčasné štatistiky možno nie sú z kategórie – do očí bijúce – no aj tak:

na konci sezóny 2020 vyhral už tri challengerové turnaje a pred začiatkom Australian Open zdolal Davida Goffina – vtedy 13. hráča svetového rebríčka.

„Jednoducho ma zabil. Do loptičiek udiera neskutočným spôsobom, na kurte mi vlastne nič nedovolil,“ komentoval šikovného tínedžera hviezdny Belgičan.

Nebojí sa. Pri nedávnej premiére na grandslamovom turnaji vyhral prvý zápas. V tomto smere napodobnil Nadala. Federer s Djokovičom dostali pri rovnakej príležitosti kanára.

Keď Alcaraz ako 14-ročný debutoval na challengeri, tiež uspel. Vlani – prvýkrát na podujatí ATP – zasa vymazal skúseného krajana Ramosa-Viňolasa. V hlave problém akiste nebude, všakže?

„Veľmi dlho som nevidel španielskeho hráča s takýmto potenciálom. Síce som s ním ešte netrénoval, ale videl som ho. Ak hrá 17-ročný tenista takýmto spôsobom, tak sa dá povedať jediné: je to neskutočné,“ zamyslel sa veterán Feliciano López.

„Pred sebou má veľkú budúcnosť. Je veľmi hanblivý a k starším hráčom prechováva rešpekt. Držím mu palce,“ pridal sa v rozhovore pre portál atptour.com ďalší Španiel Pablo Andujar.

Je skôr ako Federer

Alcaraz má dnes všetko, čo potrebuje. Zázemie aj trénera, ktorý vie, čo znamená byť na tenisovom vrchole. Vedie ho Juan Carlos Ferrero, bývalá svetová jednotka.

„Nie Nadal. Jeho hra sa viac podobá na Rogera Federera. Hrá agresívne od základnej čiary a po body si chodí neraz aj k sieti,“ vraví jeho tútor, ktorý chce so svojim zverencom zamieriť ku hviezdam.

„Mal som dobrú kariéru, ale on môže byť ešte lepší,“ doplnil pre ATP Ferrero.

Samozrejme, nič netreba uponáhľať, veď Alcaraz je ešte svojim spôsobom dieťa. Ochudobnené o tínedžerský svet.

"Moji kamaráti chodia častejšie von, trávia spolu viac času. Ja s nimi môžem byť len raz týždenne, inak sme v spojení cez mobil. Moja každodenná rutina je spájanie školy a tenisu.

Od pondelka do soboty trénujem, ráno chodím do školy, večer sa snažím učiť. Mám iba jeden deň voľna, keď sa s nimi stretávam," vravel, keď prvýkrát nazrel do tenisového sveta mužov.

„Na Instagrame zatiaľ trávim dosť času. Musím sa zmeniť a menej pozerať do telefónu,“ priznal v rozhovore pre Marcu.

Pochopiteľne, výlety s kamarátmi i hodiny na sociálnych sieťach musel z kalendára vypustiť. Nahradili ich sny. Predovšetkým tenisové.

„Bolo by úžasné, keby som si mohol zatrénovať s Rafom a Novakom,“ vyjadril túžby. „Mal som už príležitosť s Rogerom, ale veľmi som sa hanbil a navyše neviem dobre po anglicky, preto bola naša konverzácia obmedzená,“ usmial sa.

Dve veci sa odvtedy už zmenili. V angličtine údajne poriadne pridal a medzitým si „ťukol“ aj s Nadalom. Priamo pred začiatkom Australian Open.

„Je mladý a má pred sebou veľkú budúcnosť. Môže ašpirovať na to, aby bol jeden z najlepších na svete,“ povedal o krajanovi 20-násobný grandslamový víťaz.

Prvá päťdesiatka

Jeho najväčšia zbraň sa ukrýva vo forhende – je plynulý a zároveň rázny. Na rozdiel od súperov, ktorí – ako on – patria do kategórie next gen (nasledujúca generácia), ovláda aj hru pri sieti.

Nie je to žiadny jednorozmerný tenista. Jeho častý útok dodáva hre ďalší rozmer. A na záver pohyb, ten je famózny. Pre Španiela nie je žiadna lopta stratená a prezývka „Energizer Bunny“ mu dokonale pasuje.

Samozrejme, keď sa chce sedemnásťročný mladík merať s mužmi, odkryjete aj jeho rezervy. Tie sú zrejme dočasné. Spočívajú v telesnej schránke.

Má 185 centimetrov a váži iba 72 kilogramov. S podobnou muskulatúrou síce môže jednorázovo uspieť, ale rozhodne nie vydržať dekádu či viac.

"Snívam o tom, že raz budem svetovou jednotkou a budem hrať zápasy, ktoré sa zapíšu do histórie tenisu,“ priznal sympatický Španiel.

"Často som sledoval zápasy vo Wimbledone, v ktorých hrali Rafa, Novak, Roger a predstavoval som si, že jedného dňa budem tiež súčasťou tohto kolotoča.

Hrať na trávnatých povrchoch je výnimočné a bolo by úžasné, keby sa mi raz v Londýne podarilo triumfovať," citoval Alcaraza web Ubitennis.

Iste, do najslávnejšieho grandslamu na svete je ešte ďaleko. K Alcarazovmu triumfu na ňom ešte ďalej. Krok za krokom, inak sa to medzi profesionálmi ani nedá.

„Hlavným cieľom pre rok 2021 je zakončiť sezónu v prvej päťdesiatke. Rád by som si tiež zahral na Masters v Madride a na turnaji v Barcelone,“ vytýčil svoje ciele tenisový supertalent.

Nuž veľa šťastia…

Väčšina príležitostných fanúšikov pravdepodobne ešte nevie, kto je Carlos Alcaraz. No zaručujeme vám, že to nepotrvá dlho.

Možno pár mesiacov, rozhodne nie rokov, lebo jeho výkonnosť má už dnes svetové parametre.

Nie druhý Nadal, na ceste do sveta najlepších je prvý Alcaraz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #tenis #Carlos Alcaraz