Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poslal ho Boh, velebí Djokoviča jeho otec. Čo musí pochopiť Západ?

Otec Novaka Djokoviča Srdjan po silné slová nikdy nechodil ďaleko. Najnovšie poskytol rozhovor pre srbský denník Kurir. Tém bolo neúrekom, od grandslamových rekordov cez útoky na jeho syna až po odmietavý postoj zo Západu.

28.02.2021 07:37
Srdjan Djokovič Foto: ,
Srdjan Djokovič.
debata (23)

Srdjan Djokovič už viackrát načrtol tému, že s Novakom sa nezaobchádza tak ako s ostatnými hráčmi. A už vôbec nie tak, ako by si tenisová jednotka zaslúžila.

"Pozrime sa na veľkú trojku. Novak je jediný, kto nebojuje len za seba, ale myslí aj na záujmy ostatných. Prihovára sa v prospech tých, ktorí majú problém uživiť sa.

Jeho správanie je férové, pozdraví organizátorov a usporiadateľov, podá ruku súperovi, keď prehrá. Ktorý iný športovec to ešte robí? Napriek tomu málokedy dostáva cenu fair play. A viete, koľko ich má Federer? Pätnásť," uviedol Djokovič starší.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Novak Djokovic (@djokernole)

Jeho syna delia dve individuálne grandslamové trofeje od Rogera Federera a Rafaela Nadala, ktorí ich získali dvadsať.

„V budúcom roku a pol bude Novak najlepší vo viacerých štatistických ukazovateľoch,“ nepochybuje Srdjan Djokovič.

Priznal, že nebolo jednoduché zvládať útoky, ktorým čelil jeho syn. Podľa neho ho však „normálni ľudia“ na celom svete milujú.

"Samozrejme, že je ťažké tolerovať tieto útoky, zvlášť preto, lebo Novak robí opak toho, čo o ňom hovoria. Nedáva kritikom žiaden dôvod na takéto postoje. Normálni ľudia na celom svete ho milujú.

Uvažoval niekto nad tým, prečo hrá v Číne najlepšie? Cíti tam skutočnú lásku. To na Západe nezažije. Tam si myslia, že existujú len oni, ale sú až piati na svete. Čína, India, Rusko, Brazília, Afrika, všade tam je Novak božstvom," dodal.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Aj keď ho pred rokmi chceli Briti presvedčiť na zmenu občianstva a reprezentovania ostrovnej krajiny, Djokovičovci zostali verní Srbsku. Doma ho síce milujú, ale nie všetci.

"Pred pätnástimi rokmi Briti chceli, aby sa Novak a Murray stali krajanmi. Sadli sme si spolu ako rodina a povedali si, že sme Srbi a zmena občianstva neprichádza do úvahy.

Deväťdesiatsedem percent Srbov si myslí, že je súčasťou veľkej srbskej rodiny. Dve-tri percentná ho považuje za príliš kozmopolitného a prozápadného," do­dal.

Podľa Srdana dokonca Novak predĺžil svojmu dedkovi život o niekoľko rokov.

„Ťažko chorý dedo Nola veľmi rád sledoval jeho zápasy. Bol veľmi netrpezlivý, keď hrával, takže Novak mu tenisom pridal niekoľko rokov. Aj viacerí priatelia mi hovoria podobné príbehy. Vďaka môjmu synovi našli starší ľudia vo svojom živote zmysel,“ doplnil a zašiel ešte ďalej.

Novaka nazval akýmsi záchrancom, ktorého nebolo možné zastaviť na kurte ani mimo neho.

"Srbský národ zažíval najhoršie obdobie, keď ho k nám zoslal Boh, aby s jeho pomocou ukázal, že sme normálni ľudia, nie barbari a vrahovia.

Západný svet sa ho snažil zastaviť tak, že ho najskôr ignoroval a sústredil sa len na Federera a Nadala. Ale musí pochopiť, že sa ho nijak nedá stopnúť.

Táto vojna trvá už desať rokov namiesto toho, aby sa vzdali a pripustili, že Novak je najlepší na svete. Je ako nikto iný," pokračoval.

Podľa Srdjana Djokoviča je výnimočné, čo dosiahol jeho syn, pretože začiatky boli pre rodinu veľmi náročné. Keďže je veľký bojovník, oplatilo sa to.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

„Vychovali sme ho v najťažšom období Srbska, uprostred bombových útokov. Stal sa najlepším reprezentantom svojej krajiny, skutočným vlastencom. Je nielen najlepším tenistom, ale celkovo jedným z top športovcom na svete,“ dopĺňa.

Srdjan Djokovič ocenil aj nastupujúcu generáciu tenistov. Spomenul však len Rusov alebo hráčov s ruským pôvodom. A vyzdvihol aj Čínu.

"Medvedev, Rubľov, Tsitsipas, Zverev, to sú fantastickí hráči. Najviac mladých hráčov má ruský pôvod, už to celé nie je len o Západe. A napreduje aj čínsky tenis. Západ musí pochopiť, že aj my vieme niečo o živote. A najdôležitejšie je, že vieme, ako udierať do loptičky.

Novak všetko zmenil a teraz prichádza útoky mladých ruských hráčov. Čo sa týka Medvedeva, je skvelý, ale musí počkať, kým Novak, Federer a Nadal zavesia raketu na klinec. Táto trojica čelila neustálym výzvam a preto sa zlepšovala," uzavrel.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Srdjan Djokovič