Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ak niečo trafíš, pôjdem s tebou! Polášek zničí súperov sám, keď mu to sadne

Kedysi spolu stáli bok po boku na kurte. Dnes je jeden tréner a druhý jeho zverenec. Keď Filip Polášek reštartoval svoju kariéru, požiadal o pomoc kamaráta. Aj vďaka jeho trénerským radám dnes slovenský tenista žiari.

24.02.2021 06:00
Leoš Friedl Foto:
Zľava: Leoš Friedl, Filip Polášek, Ivan Dodig a Pavel Šmela.
debata (1)

Leoš Friedl (44) sledoval dianie v Melbourne na opačnom konci sveta. Tiež pri oceáne- na Kanárskych ostrovoch. „Situácia v Česku s koronavírusom nie je dobrá, s rodinou sme pred tým utiekli. Aj preto, aby som mohol v blízkej budúcnosti Filipa sprevádzať na ďalších turnajoch,“ vraví bývalý český deblista.

Boli ste pred finále nervózny?

Ani nie. Sledoval som všetky duely – paradoxne, pred štvrťfinále či semifinále som bol napätý hádam ešte viac. Chlapci už niečo dokázali a opäť sa posunuli vpred. Pravda, je rozdiel vyhrať grandslam alebo skončiť bez neho. Na neúspešných história rýchlo zabudne. Zisk titulu je preto obrovská vec.

Videli ste hrať Poláška niekedy tak dobre?

Veľa skvelých duelov odohral aj vlani či na Turnaji majstrov 2019, kde bol zranený. Ale takto? Možno pred prerušením kariéry v roku 2013. Boli zápasy, v ktorých vletel na kurt a súperov z neho vystrieľal. Raz som sledoval, ako si sám poradil s hviezdnymi bratmi Bryanovcami. Keď mu to sadne a je dobre naladený, tak ani nepotrebuje partnera a na všetko si vystačí sám. Netvrdím, že sa to stalo vo finále, veď aj Ivan hral výborne. Bol to však Filip, kto dostával súperov pod obrovský tlak.

Mohol by vôbec niekto Poláška s Dodigom v nedeľu zdolať?

Ťažko povedať – existujú súperi, ktorí sú možno na 50. mieste na svete, ale svojou hrou im robia problémy. Ale opakujem – keby to Filip zabíjal tak ako vo finále a Ivan sa k nemu pridal, ťažko by ich niekto zdolal. Zvyčajne sa však dá viac spoľahnúť na Dodigove údery – jeho priemer je v rámci štvorhry vysoký nadštandard. Ak by vo štvrťfinále proti Austrálčanom alebo v semifinále s Chorvátmi čo i len trošku poľavil, zrejme by zostali bez finále. Tam zasa on podržal Filipa.

Sú Polášek s Dodigom iní ako ostatné dvojice?

Obaja majú skvelé podanie aj return. Ak to nejde jednému, zvyčajne potiahne druhý. Ale ak to sadne obom, vyhrajú, čo chcú.

V čom je Slovák pre svojho kolegu bonusom?

Keď pre Ivana hľadali partnera, tak sa obzerali po niekom energickom. On je typ, ktorý sa sústredí na svoj výkon, ale občas má problém s pozitívnou energiou. Filip, keď mu niečo vyjde, začne lietať, skákať a neustále počúvame „pome“ a podobne. Dodig to veľmi potrebuje. Opačným bonusom je konštantnosť – Ivanov level hry je tradične vysoko. Nikdy sa nestane, že by mu to nešlo po celý zápas.

Momentka z lanského Australian Open. Leoš...
IMG-20210223-WA0000 Momentka z lanského Australian Open. Leoš Friedl dozerá na podanie Filipa Poláška.

Znie veľmi zvláštne, že Balkánca treba na kurte povzbudzovať…

(úsmev) Veru, nie je to typický Chorvát. Na okruhu je už veľmi dlho, vie, že keď sa nedarí, raz sa to obráti. Aj Filipovi občas zdôrazňuje, že aj keď skončia na turnaji skôr, netreba panikáriť. Lanská sezóna im nevyšla – bol to Dodig, kto to neriešil a povzbudzoval aj Poláška. Je to veľmi rozumný chlap.

V každom tíme je niekto dominantný. Kto je tu líder?

Majú to 50 na 50. Filip je veľmi prispôsobivý a uznáva, že Dodig má toho za sebou oveľa viac.

Zaiskrilo to vôbec niekedy medzi nimi?

Na kurte určite nie. Samozrejme, boli situácie, keď jeden z nich alebo my tréneri sme povedali, čo sa nám nepáči. Sú to však veľmi inteligentní hráči.

Je dôležité mať s deblovým partnerom dobrý vzťah?

V mojich očiach určite. Vždy som hral radšej s kamarátmi. Keď sa mi náhodou ozval nejaký – trebárs aj lepší – cudzinec, aj tak som šiel po československej – kamarátskej – línii. Aj teraz sme skvelý tím. Máme si čo povedať a všetko klape ako má.

Každý z nich má svojho trénera, v istom momente sa však všetko musí zísť na jednom kurte. Ako funguje vaša spolupráca?

Do Austrálie cestoval s Ivanom brat Mišo, ktorý je s ním prakticky počas celej kariéry a má dokonalý prehľad o súperoch a skvele premyslené taktiky. Filip bral zasa kondičného trénera Pavla Šmelu, aby sa pripravili už na turnaji v Antályi, čo sa v Melbourne napokon potvrdilo. Inak má každý hráč svoj tím – ja vediem Filipa. To však neznamená, že občas niečo nepoviem aj Dodigovi – takýto krížový pohľad môže byť užitočný.

Obaja budú najbližšie dva týždne trénovať doma. Nemajú výhodu trebárs Chorváti Pavič s Mektičom, ktorí sú oveľa viac spolu?

Počas sezóny nie je veľa voľna, zväčša sme aj tak na podujatiach. Pauza môže prísť vhod. Neraz ich nabádam, aby na turnajoch toľko spolu netrénovali. Radšej vezmem Filipa vedľa a zahrám si s ním ja. Takýto odpočinok jeden od druhého vôbec nie je od veci. V zápasoch sa môže ukázať ako pozitívny a rozhodujúci detail.

Leoš Friedl a Filip Polášek po víťazstve na... Foto: Archív Leoša Friedla
IMG-20210223-WA0003 Leoš Friedl a Filip Polášek po víťazstve na turnaji v Umagu 2010.

Poláška ste zažili aj ako spoluhráč, vyhrali ste spolu turnaj v Umagu 2010. Je dnes lepším tenistom?

Určite. Keď sme spolu hrali, dokázal zničiť súperov aj sám, ale mal aj viac nevyrovnaných výkonov. Nebol taký spoľahlivý ako dnes. Vlani sa ma po semifinále Australian Open pýtali novinári na jeho silné stránky. Povedal som im, že to nie je ani forhend ani bekhend, ale jeho tenisová hlava. V kľúčových momentoch je mimoriadne silný. Počas pauzy si odpočinul, začal si viac vážiť niektoré veci a je väčší profesionál.

Z partnera sa stal tréner. Zmenil sa váš vzťah?

Nezmenilo sa nič. Predtým sme sa veľmi nepoznali, skamarátili sme sa až počas spoločného pôsobenia, vyhral som s ním aj svoj posledný turnaj. Keď skončil, chodil som na Slovensko hrať golf a on zasa k nám do Česka – naše rodiny sa navštevovali. Keď sa rozhodol pre návrat, tak som mu vravel, že ak niečo trafí, pocestujem s ním na turnaj. Po Wimbledone 2019 sa mi zrazu ozval a opýtal sa ma, či s ním nepôjdem do Číny. Odvtedy naša spolupráca pokračuje.

Leoš Friedl nám do redakcie poslal aj túto... Foto: Archív Leoša Friedla
IMG-20210223-WA0002 Leoš Friedl nám do redakcie poslal aj túto fotografiu. Je na nej zachytený golfový odpal Filipa Poláška, ktorý skončil tam, kde nemal. Čech situáciu komentoval takto: "V období, keď mal pauzu, sme často hrávali golf. Keď toto vyviedol, vravel som mu, že týmto športom by sa veru neuživil a mal by zostať radšej pri tenise.

Ruku na srdce – verili ste, že z toho bude takýto návrat?

Úprimne? Nie! Začať z nuly na turnajoch kategórie Futures a dostať sa na túto úroveň, tak to je teda výkon. Neuveriteľný príbeh.

Polášek tvrdí, že štvorročné trénovanie detí v Piešťanoch mu v kariére pomohlo. Neznižuje to však obraz o štvorhre?

Triumfu na Australian Open niečo predchádzalo – dva a pol roka tvrdej práce. Navyše, s deťmi bol predtým na kurte šesť či osem hodín denne. Pravda, juniori hrajú pomalšie, ale neustálym opakovaním zrejme dostal nový pohľad na údery a hru ako celok. Získal istotu.

Australian Open si spestril aj mixom – vy ste s Danielou Hantuchovou v minulosti vyhrali Wimbledon. V čom je táto štvorhra iná?

Zmenilo sa to. Kedysi sme dievčatá viac šetrili, ale ak to budete robiť dnes, jednoducho nevyhráte. Ihneď vám pošlú bombu späť (smiech). Chlapi už nemôžu byť na ne príliš dobrí – nevypláca sa to. Mix je o taktike. Škoda, že to Filipovi s Luciou Hradeckou nevyšlo. Mali to dobre rozohrané.

Takže 210-kilometrové podanie proti žene nie je hriech?

Už to neplatí. Skúste to a žena vám pošle loptu priamo pod nohy. S tým nič nenarobíte.

Je dobré na grandslamoch kombinovať mix s mužskou štvorhrou?

Nevidím v tom problém.

Nielen mužský svet, ale aj jazyk v ňom je drsnejší ako ten ženský. Správajú sa chlapi v mixe inak?

Je to skôr o pohode. Hráči sa tam dobre uvoľnia. Žiadny stres. Partnerku je treba trošku naladiť, aby nepanikárila, že jej to nejde. Nie je to ako bitka tigrov – skôr ide o úsmev a pohodu.

Polášek po finále neraz spomínal rodinu. Nie je to práve ten zásadný rozdiel v jeho tenisovom živote?

Deti sú to najlepšie, čo sa nám v živote môže stať. Rodina je istota, hráč vie, že sa má kam vrátiť. Už nerieši, či má alebo nemá frajerku. Chápe, že tenis nie je všetko – veď nejde o život. Keď vezmete do rúk dcérku, zabudnete na všetky nevydarené údery. Je to dar. Obrovský relax.

Veľký deň Filipa Poláška v obrazoch Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Víťazi prijímajú gratuláciu od porazených.

Obaja sú v podobnom veku, Polášek má 35, Dodig 36. Koľko rokov kariéry majú ešte pred sebou?

Filip si pár sezón oddýchol, Ivan naposledy vravel, že na okruhu zostane ešte päť rokov. Do štyridsiatky to pokojne môžu ťahať. Napokon, príkladov je niekoľko. Nestor s Paesom vydržali veľmi dlho. Vek nie je vo štvorhre problém.

A koľko víťazných grandslamov ich čaká?

Tento rok ešte tri.

Teraz žartujete…

(úsmev) Samozrejme. V Melbourne im pomohlo, že mnoho iných deblových dvojíc vzniklo len nedávno. Onedlo sa to otočí – oni sú víťazi a ostatní budú hrať proti nim uvoľnene. Filip s Ivanom musia udržať úroveň a to vôbec nie je jednoduché.

Viete si predstaviť, že kariéru ukončia bok po boku?

Dodig to vlani dokonca naznačil. Obaja sú v tejto chvíli veľmi spokojní.

Pár hodín po deblovom finále Novak Djokovič vyprášil Daniila Medvedeva. Prekvapil vás jednoznačný výsledok?

A nie málo. Môj známy z Miami, ktorý to veľmi podrobne sleduje, ma už pred začiatkom turnaja presviedčal, že Rus Australian Open vyhrá. Po semifinále som mu aj začal veriť. Djokovič však potvrdil, že je trieda. Extra trieda!

Bude si ho raz história pamätať ako najlepšieho hráča všetkých čias?

V počte grandslamových titulov Federera s Nadalom asi predbehne. Ale či bude preto najlepší zo všetkých? Neviem, každý má toho svojho. Jeden, dva tituly navrch oproti ostatným na tom zrejme nič nezmenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Australian Open 2021 #Leoš Friedl