Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Snov mám veľa, grandslamy sú štyri. Zostávam hladný

Najprv dva týždne zatvorený v izbe, ďalšie dva bol v akcii a korunoval ich ziskom prvej grandslamovej trofeje. Pár hodín po tom už sedel v lietadle a ponáhľal sa domov. Za dcérkou - narodila sa dva dni pred jeho najväčším tenisovým úspechom.

22.02.2021 15:27
Filip Polášek Foto: ,
Takto sa radoval Filip Polášek z prvého grandslamového titulu vo svojej kariére.
debata

Život Filipa Poláška (35) nabral nový rozmer. V každom smere. „Vedel som, že keď sa vrátim, bude z nás štvorčlenná rodina. Všetko dobre dopadlo – to je najväčšie víťazstvo zo všetkých,“ vraví elitný slovenský deblista.

Hovorí sa, že to najlepšie na záver. Odohrali ste už niekedy taký dobrý zápas ako vo finále Australian Open?

Určite bol jeden z najlepších. Ak vezmem do úvahy fakt, že to bolo finále grandslamu, tak znesie aj prívlastok najlepší. Bez debaty. Najlepší, aký si človek môže priať.

Na kurte ste boli zároveň najlepším hráčom – užívate si veľké momenty?

Evidentne áno (úsmev). Bolo to neskutočné. Postupom času som sa naučil mať rád aj dôležité zápasy. V poslednom čase sa nám v nich darí. Som rád, že nám to vyšlo aj v takejto chvíli.

Filip Polášek - prvý slovenský tenista s... Foto: SITA/AP, Mark Dadswell
Filip Polášek Filip Polášek - prvý slovenský tenista s grandslamovou trofejou.

Mimochodom, returnovali ste ako Novak Djokovič…

Vidíte, s týmto úderom je to u mňa väčšinou hore-dole. Dodigov štandard je v tomto smere oveľa vyšší. Samozrejme, keď mám deň, ide to aj mne. Vo finále mi to akosi sadlo.

Na ofenzívnom prejave ste sa vopred dohodli?

Je to naša zvyčajná taktika – hráme na hrane rizika. Neraz z toho plynú aj chyby. Potom príde takýto deň ako v nedeľu vo finále a do čoho trafíme, to nám tam padne. Vyzerá to veľmi jednoducho.

Ak by ste mohli jednému človeku povedať: tento titul je pre teba. Kto by to bol a prečo?

Je veľa ľudí, ktorí mi v živote pomohli a o ktorých môžem povedať, že k nemu nejakým spôsobom prispeli. Nerád preto menujem jedného. Pre mňa najviac znamená rodina. Moja tehotná priateľka bola posledných sedem týždňov sama, som jej za to veľmi vďačný. Okolo mňa aj Ivana sa točí veľa ľudí – len preto, aby sme my dvaja mohli hrať tenis. Ďakujem všetkým.

Dva dni pred finále sa vám narodila druhá dcérka, nemohli ste byť pri tom. Aký to bol pocit?

Keď sa začal pôrod, bol som nervózny, že tam nemôžem byť. Veru, v noci z piatka na sobotu som toho veľa nenaspal. Bol som v obavách, iba som čakal. Pred cestou do Austrálie som si najviac želal, aby všetko bolo v poriadku.

Bola to zároveň aj extra motivácia – keď som už toľko obetoval, bez titulu sa nevrátim?

Nuž, takto som nad tým radšej nerozmýšľal. Skôr by ma to zväzovalo. Vedel som, že keď sa vrátim, bude z nás štvorčlenná rodina. Všetko dobre dopadlo – to je najväčšie víťazstvo zo všetkých.

==== Splnili ste si jeden veľký cieľ, zisk granslamového titulu. Aký je ďalší? ====
Snov je veľa a grandslamy štyri (úsmev). Aj naďalej zostávame hladní, tenis nás oboch stále baví a napĺňa. Hráme dobre a sme si vedomí našich kvalít. O motiváciu sa netreba báť – aj naďalej chceme vyhrávať. A predovšetkým byť najlepší na svete.

Ako tento triumf oslávite?

V rámci tímu sme si už pripili, doma nič veľké nebude. Odložíme to na vhodnejší čas, nechcem nič riskovať. Možno len nejaký prípitok.

A aké sú vaše najbližšie plány?

Nadchádzajúce dva týždne budem doma a potom odcestujem na tri turnaje na tvrdom povrchu v Dohe, Dubaji a v Miami. A – samozrejme – plán je aj naďalej vyhrávať.

Víťazi prijímajú gratuláciu od porazených.
Víťazné objatie po premenenom mečbale.
+11Takto sa radoval Filip Polášek z prvého...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Ivan Dodig #Australian Open 2021