Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úprimný Polášek: Chlieb zajtra lacnejší nebude. Rodina je aj tak najviac

Pri reštarte kariéry po päťročnej prestávke spôsobenej problémami s platničkou nemal veľké oči a nedával si konkrétne ciele.

21.02.2021 15:24
debata (2)
Takto sa radoval Filip Polášek z prvého... Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Filip Polášek Takto sa radoval Filip Polášek z prvého grandslamového titulu vo svojej kariére.

Chcel opäť nasať turnajovú atmosféru a baviť sa tenisom. V nedeľu sa Filip Polášek po boku Chorváta Ivana Dodiga tešil zo zisku titulu na Australian Open. Stal sa vôbec prvým slovenským mužským grandslamovým šampiónom v histórii.

Polášek s Dodigom si od začiatku sadli tenisovo i ľudsky. Už na prvom spoločnom turnaji v júni 2019 v tureckej Antalyi postúpili do finále. Vo Wimbledone sa pri spoločnej grandslamovej premiére prebojovali do semifinále. Prišli turnajové tituly zo Cincinnati i Pekingu a úspešnú sezónu korunovali postupom na turnaj majstrov v Londýne. Aj rok 2020 začali sľubne postupom do semifinále Australian Open. Potom ich však pribrzdila pandémia koronavírusu, pre zranenia a choroby museli predčasne ukončiť sezónu.

Na úvodný grandslam roka 2021 však prišli výborne pripravení a spanilú jazdu v Melbourne zakončili ziskom deblovej trofeje. Poláškovymi tradičnými zbraňami sú kvalitný servis a hra na sieti, vo finále proti obhajcom titulu Britovi Joeovi Salisburymu a Američanovi Rajjevovi Ramovi k nim pridal excelentné returny.

„Väčšinou som to ja, kto má počas zápasov výkyvy. Ivan je konzistentnejší hráč a dokáže mi pomôcť aj vo chvíľach, keď mi nevychádzajú údery. Dnes som sa však od začiatku chytil na returne a bolo z toho veľa winnerov. Snažil som sa returnovať kvalitne tak dlho, ako to pôjde a vychádzalo to,“ uviedol Polášek pre oficiálnu webovú stránku ATP.

V rozhovore pre Rádio Slovensko označil finálový zápas za najlepší v živote. „Aj keď si to človek veľakrát predstavuje, ako bude vo veľkých zápasoch hrať, ako bude všetky lopty zabíjať, realita je nakoniec vždy iná. To, že sa to teraz stalo vo finále grandslamu, je niečo neuveriteľné a ja som za to len rád.“

Veľký deň Filipa Poláška v obrazoch Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Víťazi prijímajú gratuláciu od porazených.

Slovenský deblista sa počas Australian Open dozvedel radostnú novinu, v piatok sa stal totiž druhýkrát otcom. „Chcel by som sa poďakovať mojej partnerke, ktorá mi pred dvoma dňami porodila dcérku Olíviu-Viktóriu. Je to naše druhé dieťa, ďakujem ti mama,“ uviedol počas slávnostného príhovoru Polášek, ktorý pôrod prežíval na diaľku.

„Keď sa začal pôrod, bol som nervózny, že tam nemôžem byť. V noci z piatka na sobotu som toho veľa nenaspal. Bol som v obavách, iba som čakal. Keď sa dcérka narodila, boli sme veľmi šťastní, na moment sme si s priateľkou zavolali. Obe sú zdravé, to je pre mňa prvoradé. Bolo to najdôležitejšie, čo som si pred cestou do Austrálie prial. Aby všetko bolo v poriadku, ak pôrod bude bezo mňa.“

Pre Poláška je rodina veľmi dôležitá, preto po veľkej rodinnej udalosti už na finále mohol nastupovať pokojnejší: "Keď už bolo po pôrode, veľa stresu zo mňa opadlo. Aj tenisovo som bol spokojný, dotiahli sme to do finále, čo bolo už vtedy moje maximum. Na súperov sme sa snažili vybehnúť hneď od začiatku. Sústredil som sa na každú ďalšiu loptu. Cítil som sa na kurte veľmi dobre a vedel som, že treba len vydržať.

Niekoľko brejkbalových príležitostí sme nevyužili, ale vedel som, že šance prídu a raz ten brejk urobíme. Súperi dnes neurobili žiadnu ľahkú chybu. Nepokazili jeden ľahký volej, nič. Dnes to bolo o tom, že oni nič nepokazili, ale my sme všetko zabili. Bol to naozaj výborný zápas a som rád, že to bolo vo finále grandslamu."

Polášek vedel, že sa môže stať prvým Slovákom s grandslamovým titulom. "Ja mám celkom rád štatistiky, takže som vedel, že by som bol prvý Slovák, ktorému sa to podarí. Mediálny tlak bude niečo, s čím sa musím vyrovnať. Pripravený na to som, ale do veľkej miery bude záležať aj od dcérky s priateľkou, aká bude situácia a koľko toho postíham. Dcérka prvých šesť týždňov nemá imunitu, musíme byť opatrní.

Filip Polášek - prvý slovenský tenista s... Foto: SITA/AP, Mark Dadswell
Filip Polášek Filip Polášek - prvý slovenský tenista s grandslamovou trofejou.

Uvidíme, koľko mi okolnosti dovolia absolvovať tlačových konferencií a podobných aktivít. Človek sa na to pripraviť nemôže, až keď to príde, zistí, aké to naozaj je. Je to super úspech, ale na druhú stranu, chlieb zajtra lacnejší nebude. Treba si tento moment zapamätať, užiť si to. Svet sa však nezastavil, každá sláva trvá dve minúty. Ja si to užijem, zapamätám si to, ale v konečnej fáze je to o tom, že najdôležitejšia je aj tak rodina."

Dodig zdvihol nad hlavou grandslamovú trofej druhýkrát v kariére, v roku 2015 triumfoval po boku Brazílčana Marcela Mela na antukovom Roland Garros v Paríži

„S Filipom budeme mať na tohtoročný Australian Open množstvo nezabudnuteľných zážitkov a fantastických spomienok. Hráme spolu iba rok a pol a už máme v zbierke grandslamový titul. Na kurte spolu zažívame veľa zábavy, veľmi dobre si rozumieme i mimo dvorca. Dúfam, že sa nám bude aj naďalej dariť.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Australian Open 2021