Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá správa. Polášek s Dodigom vyhrali Australian Open

Slovenský tenista Filip Polášek získal prvý grandslamový titul v kariére, keď po boku Chorváta Ivana Dodiga triumfoval na Australian Open. Vo finále štvorhry zdolali ako nasadené deviatky obhajcov trofeje Američana Rajeeva Rama s Britom Joeom Salisburym 6:3, 6:4. Polášek sa stal prvým slovenským mužským grandslamovým šampiónom v histórii.

21.02.2021 06:50
Filip Polášek Foto: ,
Prvá grandslamová trofej pre Filipa Poláška. Tešil sa spolu s Ivanom Dodigom.
debata (18)

Daniela Hantuchová získala v ére samostatnosti na podujatiach veľkej štvorky kompletnú zbierku trofejí v miešanej štvorhre. V Melbourne zvíťazila v mixe v roku 2002 po boku Kevina Ullyetta zo Zimbabwe.

Polášek s Dodigom sa vďaka triumfu na Australian Open vrátia do elitnej desiatky svetového deblového rebríčka ATP. Chorvát bude v pondelok deviaty, Polášek desiaty. Obaja si odnášajú prémiu 600.000 austrál­skych dolárov pred zdanením, do rebríčka im pribudne 2000 bodov.

Pre slovenského deblového špecialistu, ktorý v roku 2018 reštartoval kariéru, to bol šiesty grandslamový turnaj po boku Dodiga. Predvlani postúpili do semifinále Wimbledonu, rovnaký kúsok sa im podaril aj vlani v Melbourne. V uplynulej sezóne poznačenej pandémiou koronavírusu ich prenasledovali zranenia a choroby, napriek tomu sa dokázali skvele pripraviť na úvodný vrchol roka 2021.

Na Poláškovi vo finále vôbec nebolo vidieť, že hrá prvýkrát o grandslamový titul. Na kurte pôsobil pokojným dojmom, kvalitne podával a excelentne returnoval. S Dodigom sa veľmi dobre dopĺňali a za stavu 3:2 si pri podaní Rama vypracovali šesť brejkbalov. Ani jeden nevyužili, v ôsmom geme však súperov brejkli pri servise Salisburyho a prvý set dotiahli do úspešného konca.

Veľký deň Filipa Poláška v obrazoch Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Víťazi prijímajú gratuláciu od porazených.

Hneď na začiatku druhého dejstva viedli Polášek s Chorvátom pri podaní Rama 40:0. Američan s indickými koreňmi, ktorý v sobotu vyhral po boku Češky Barbory Krejčíkovej mix, si však udržal servis. Za stavu 2:3 zvládol Polášek ťažký gem na podaní, v ktorom prehrával 0:30, čo slovensko-chorvátsku dvojicu ešte viac povzbudilo.

V siedmom geme Polášek s Dodigom vďaka sérii výborných returnov zobrali Salisburymu podanie a šancu na zisk titulu už z rúk nepustili. V desiatom geme premenili pri podaní Poláška v poradí druhý mečbal. Pre Dodiga je to druhá grandslamová trofej, v roku 2015 triumfoval po boku Brazílčana Marcela Mela na antukovom Roland Garros v Paríži.

Polášek po životnom úspechu vo svojom príhovore poďakoval všetkým, ktorí majú podiel na jeho úspechu.

„Chcel by som sa v prvom rade poďakovať mojej snúbenici, ktorá mi pred dvoma dňami porodila dcéru. Je to naše druhé dieťa. Ďakujem ti mama. Veľká vďaka patrí aj Ivanovi, všetkým trénerom, ktorí sú s nami v dobrom i zlom, i našim rodinám. Joeovi s Rajeevom gratulujem k výbornému turnaju, boli naozaj zdatnými súpermi. V ďalšom priebehu sezóny im želám iba to najlepšie. Ďakujem aj organizátorom Australian Open, ktorí vyvinuli veľké úsilie, aby sa podujatie mohlo vôbec uskutočniť,“ uviedol slovenský tenista.

Ivan Dodig a Filip Polášek vo finále Australian... Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Ivan Dodig, Filip Polášek Ivan Dodig a Filip Polášek vo finále Australian Open.

Dodig poďakoval fanúšikom za to, že prišli do hľadiska. „Žijeme v ťažkých časoch pandémie koronavírusu a nebolo vôbec jednoduché usporiadať tento turnaj. S Filipom budeme mať na tohtoročný Australian Open množstvo nezabudnuteľných zážitkov a fantastických spomienok. Hráme spolu iba rok a pol a už máme v zbierke grandslamový titul. Na kurte spolu zažívame veľa zábavy, veľmi dobre si rozumieme i mimo dvorca. Dúfam, že sa nám bude aj naďalej dariť.“

Výkon Poláška a Dodiga ocenili aj zdolaní finalisti. „Blahoželám Filipovi k zisku titulu. V prvom grandslamovom finále hral naozaj výborne,“ pochválil Poláška Ram. Salisbury priznal, že v dueli o titul ťahali s americkým deblovým partnerom zaslúžene za kratší koniec. „Filip s Ivanom boli jednoducho príliš dobrí, za celý zápas nás nepustili ani k jedinému brejkbalu.“

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Ivan Dodig #Australian Open 2021