Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez väčších problémov: Osaková vyhrala Australian Open

Japonská tenistka Naomi Osaková sa stala druhýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na Australian Open.

20.02.2021 11:08
Naomi Osaková Foto: ,
Naomi Osaková so vzácnou austrálskou trofejou.
debata (2)

Vo finále zdolala ako turnajová trojka nasadenú dvadsaťdvojku Američanku Jennifer Bradyovú 6:4, 6:3. Japonka získala štvrtý grandslamový titul, v Melbourne triumfovala aj v roku 2019.

Vlani a v roku 2018 Osaková nenašla premožiteľku na US Open. Japonka je historicky prvou štvornásobnou ázijskou grandslamovou šampiónkou. Vo finálových dueloch na podujatiach veľkej štvorky má zatiaľ stopercentnú bilanciu 4:0.

Prvé štyri grandslamové súboje o titul sa v minulosti podarilo vyhrať iba Američanke Monice Selešovej. Vďaka sobotňajšiemu triumfu si Osaková odnáša prémiu 2,75 milióna austrálskych dolárov, do svetového rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov. V jeho novom vydaní sa posunie na druhé miesto pred Rumunku Simonu Halepovú.

Pre Bradyovú bol už postup do finále Australian Open životný úspech. V septembri 2020 na US Open postúpila do semifinále, v ktorom podľahla Osakovej po trojsetovom boji. Američanka sa v rebríčku WTA posunie z 24. na 13. priečku a v pondelok dosiahne nové kariérne maximum.

Naomi Osaková a jej víťazný úsmev. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Naomi Osaková Naomi Osaková a jej víťazný úsmev.

Osakovej vyšiel úvod finálového zápasu a po brejku vo štvrtom geme sa ujala vedenia 3:1. Bradyová však v ďalších minútach vyrovnala na 3:3 a za stavu 4:4 si po famóznom lobe vypracovala ďalší brejkbal. Osaková ho odvrátila víťazným forhendom, udržala si podanie a v koncovke slávila úspech. V desiatom geme otočila z 15:40 a po nevynútenej chybe Bradyovej premenila prvý setbal.

Japonka sa snažila returnovať do súperkinho bekhendu, ktorý je slabším úderom Američanky a meniť rytmus hry. V dôležitých momentoch bola vo výmenách trpezlivejšia. Na Bradyovej sa pri kľúčových fiftínoch prejavila nervozita vyplývajúca z toho, že hrá prvé grandslamové finále.

V druhom sete Osaková ovládla dianie na centri v aréne Roda Lavera. Po dvoch brejkoch odskočila Bradyovej na 4:0 a zápas už dotiahla do úspešného konca. V deviatom geme využila hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Bradyovou na 3:1.

Osaková v osemfinále proti vlaňajšej finalistke Španielke Garbine Muguruzovej Blancovej ušla z dvoch mečbalov, v ďalšom priebehu turnaja však predvádzala suverénne výkony. V semifinále zdolala v dvoch setoch Američanku Serenu Williamsovú a prekazila jej sen o zisku rekordného 24. grandslamového titulu v singli. Úlohu favoritky potvrdila aj proti Bradyovej.

Naomi Osaková vo finále Australian Open 2021. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Naomi Osaková Naomi Osaková vo finále Australian Open 2021.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Naomi Osaková #Australian Open 2021