Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý Rus môže spraviť Djokovičovi peklo na zemi. A bude si to užívať

Všetci sa tešili na finále Australian Open Novak Djokovič - Rafael Nadal, no bude iné. Ale zaslúžene. Srbského šampióna zajtra ráno vyzve Daniil Medvedev. Rus, ktorý akoby zabudol prehrávať.

20.02.2021 07:36
Daniil Medvedev Foto: ,
Daniil Medvedev.
debata (4)

V druhom semifinále to bol rýchly proces. Grék Stefanos Tsitsipas sa 25-ročnému Moskovčanovi mohol rovnať maximálne v poslednom sete. Inak to bola jednoznačná záležitosť. Medvedev vyhral 6:4, 6:2, 7:5.

V posledných mesiacoch hrá v neuveriteľnej forme. V novembri ovládol prestížny Turnaj majstrov v Londýne a odvtedy nenašiel premožiteľa. Má najlepšiu formu na okruhu – napokon, vyhral už 20 zápasov v rade.

Navyše, od reštartu sezóny zdolal každého hráča z elitnej desiatky. Ušetrený zostal iba Roger Federer, ktorý sa dlhodobo zotavuje z operácie.

Djokovič je však osemnásobný austrálsky šampión – z Melbourne si počas kariéry spravil obývačku. Ešte nikdy sa nestalo, aby ho niekto vo finále prvého grandslamového podujatia v sezóne zdolal. Pred dvomi rokmi v ňom krutým spôsobom vyprášil Nadala, vlani ho mal na lopate Dominic Thiem, no Srb potom potvrdil, že je mentálny titan.

Naopak, Medvedev ešte žiadny grandslam v zbierke nemá. Na US Open 2019 bol blízko, v poslednom zápase ho v päťsetovej bitke zastavil Nadal. Napriek tomu odvtedy niekoľkokrát potvrdil, že z nastupujúcej generácie je to práve on, kto sa môže veľkej trojke pomaly rovnať.

„Ak by ste sa Novaka opýtali, či chce mať vo finále radšej Medvedeva alebo Tsitsipasa, asi by si vybral Gréka. Medvedev je veľmi nepredvídateľný a za sebou neskutočnú šnúru víťazstiev. Nezabúdajme však, že sa bude merať s osemnásobným šampiónom Australian Open,“ vraví Boris Becker, niekdajší Djokovičov kouč.

Bez favorita

Stávtávkové kancelárie si nemyslia, že absolútnym favoritom je Belehradčan. Šance oboch finalistov sú podľa bookmakerov identické. Na Djokoviča vypísali kurz 1,93, na Rusa 1,98. Nerozhodný je aj Dominik Hrbatý.

„Ťažko povedať. Ak však môže niekto Novaka zdolať, potom práve Medvedev. Azda aj preto, že má identickú hru. Avšak s jednou výnimkou – má lepšie podanie,“ zamýšľa sa pre niekdajší 12. hráč sveta.

Medvedev pôsobí na kurte veľmi zvláštne. Jeho postava nepripomína profesionálneho tenistu, ani technika úderov nie je ako z učebnice. Napriek tomu loptičky lietajú tam, kam majú.

„Stojí blízko základnej čiary, používa ploché, nízke a rezané údery, proti ktorým sa len veľmi ťažko tvorí. Je dlhý, vysoký a šľachovitý, ale dobre sa pohybuje. Opakujem, štýlovo sú identickí, Djokovič možno viac liftuje údery, čo bude Medvedevova výhoda. Bude mu to padať priamo do ruky,“ pokračuje Hrbatý.

Samé pozitíva na adresu 25-ročného Medvedeva. Predsa len je tu však jedna obrovská výhoda na strane Srba.

Skúsenosti!

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

„Djokovič v Austrálii nikdy neprehral finále. Je veľký favorit. Chce prekonávať grandslamové rekordy, takže bude aj pod tlakom. Ja proti takému hráčovi nemám čo stratiť a verím, že sa mi bude dariť ako doteraz. Nemám síce toľko skúseností a úspechov ako môj súper, ale môžem hrať v pohode,“ pripustil Medvedev priamo po rýchlom semifinále proti Tsitsipasovi.

Znelo to, akoby sa finálový zápas začal už v hlavách. Rus chcel všetok tlak hodiť Djokovičovi na plecia.

„Počul som tieto slová. Daniil vravel, že nebude nervózny, no ja tomu príliš neverím. Raz keď vstúpite na finálový dvorec, musí to s vami niečo urobiť,“ dodáva Hrbatý s tým, že ten, kto zajtra vyhrá prvý set, bude veľmi blízko k titulu.

Podľa Matsa Wilandera, legendárneho Švéda, sa rozhodne v hlave. „Aj ked sa zdá, že Novak si verí viac, mám pocit, že Medvedev si túto bitku užije viac. Je tam preto, aby súperovi spravil zo života peklo na zemi. Rád uvidí frustrovaného Djokoviča a verí, že ho do tohto stavu dokáže doviesť. Bude to o tom, kto má viac sebavedomia,“ doplnil.

Už je fit

Djokovič mal v 3. kole problémy s Američanom Tylorom Fritzom – počas zápasu sa po jednom z úderov pošmykol a poranil si brušný sval. Napriek tomu duel doviedol do víťazného konca. Na druhý deň ho za to mnohí kritizovali. „Dostať sa z natrhnutého svalu za dva dni? Naučte ma, ako to spraviť,“ napísal na Twitteri Austrálčan Thanasi Kokkinakis.

Svoje podozrenie si neskôr rozmyslel alebo mu niekto poradil, aby svoj status stiahol. „Novak sa občas hrá so psychikou súpera, tvári sa, že už to vzdáva a potom sa zrazu opäť rozohrá. Áno, toto spravil veľakrát, ale nikdy nepredstiera zranenia,“ zastal sa hviezdy Patrick Mouratoglu, tréner Sereny Williamsovej.

Pravdou je, že Djokovičove problémy odzneli. Včera v štúdiu Eurosportu naznačil, že špekulácie ohľadom jeho zranenia ho mrzia, ale že už je fit.

Pripravený na nedeľu. Vyhrať vo finále Australian Open aj po deviatykrát.

Finále štvorhry aj na webe

Súperom Filipa Poláška a Ivana Dodiga bude vo finále Australian Open vo štvorhre dvojica Rajeev Ram, Joe Salisbury. Piaty nasadený americko-britský pár zdolal v druhom semifinále Bruna Soaresa a Jamieho Murrayho 6:4, 7:6 (2). Zápas o titul je na programe v nedeľu o 5.00 SEČ. My vám ho prinesieme online na webe sport.pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Daniil Medvedev #Australian Open 2021