Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Williamsovú premohli emócie. Po boji sa lúči aj Češka Muchová

Japonská tenistka Naomi Osaková sa stala prvou finalistkou na granslamovom Australian Open. Turnajová trojka zdolala vo štvrtkovom semifinále desiatu nasadenú Serenu Williamsovú z USA 6:3, 6:4. O svojú druhú trofej v Melbourne zabojuje proti Američanke Jennifer Bradyovej, ktorá ako 22. nasadená zvíťazila nad Karolínou Muchovou z Česka 6:4, 3:6, 6:4.

18.02.2021 06:53 , aktualizované: 09:39
debata (9)
Serena Williamsová opúšťala tlačovú konferenciu... Foto: SITA/AP, Rob Prezioso
Serena Williamsová Serena Williamsová opúšťala tlačovú konferenciu so slzami v očiach.

Dvadsaťpäťročná Bradyová pretavila na finálovú účasť svoje druhé vystúpenie v grandslamovom semifinále.

„Trasú sa mi nohy a búši mi srdce,“ uviedla po zápase Bradyová, ktorá dojatím iba ťažko hľadala slová.

Bardyová začal svoje druhé grandslamové semifinále dobre a v úvodných dvoch gemoch stratila iba jediný fiftín. Potom však aj ona prišla o servis a dovolila súperke vyrovnať.

Ďalší priebeh bol vyrovnaný až do desiatej hry, keď Američanka brejkla Muchovú a zároveň získala celý set. Češka sa však nevzdala, prelomila Bradyovej prvé podanie, postupne si vypracovala náskok 3:1 a rovnako ako súperka v prvom, aj ona zakončila víťazný set brejkbalom.

Aj rozhodujúce dejstvo bolo vyrovnané a rozhodol jediný brejbal. Ten sa podaril už v treťom geme Bradyovej. Drámu priniesla desiata hra za stavu 5:4 pre Američanku.

Tá viedla 40:15, no premárnila oba mečbaly, Muchová dokázala otočiť, no tiež nepremenila dve výhody, čo ju v konečnom dôsledku stálo celý zápas. Bradyová zužitkovala piaty mečbal a vo svojom prvom grandslamovom finále sa môže tešiť na Osakovú.

Tá potvrdila svoju dominanciu v záverečných fázach grandslamových turnajov, keď ešte nikdy neprehrala od štvrťfinále. Proti Williamsovej zaznamenala dvadsať víťazných úderov v porovnaní s dvanástimi súperky, zároveň vyprodukovala o tri nevynútené chyby menej.

Tridsaťdeväťročná Williamsová pri svojej dvadsiatej účasti na Australian Open utrpela vôbec prvú prehru v semifinále.

Japonke pritom nevyšiel úvod, keď ju súperka hneď na začiatku brejkla a viedla už 2:0. Potom však Williamsová prišla o dve podania za sebou a Osaková otočila na 4:2 a následne dovolila Američanke uhrať iba dva fiftíny.

Do druhej časti vstúpila lepšie, premenila brejkbal, držala si svoje podanie až do stavu 4:2. Skúsená Williamsová v ôsmej hre na trikrát získala brejkbal a vyrovnala. To však bolo z jej strany všetko a v nasledujúcich gemoch opäť nezískala ani fiftín.

Serenu mrzeli chyby a na tlačovej konferencii sa rozplakala:

„Rozhodli chyby, urobila som ich veľmi veľa. Nevyužila som viacero príležitostí, vďaka ktorým som mohla vyhrať. Bol to deň plný nevynútených chýb. Cítila som sa pritom dobre,“ uviedla Serena.

Pochválila austrálskych fanúšikov. „Boli skvelí. Užila som si, že som ich mohla vidieť,“ uviedla. Rozlúčku s tamojšími priaznivcami poprela: „Keby som sa musela rozlúčiť, nikomu by som o tom nepovedala.“

Po otázke novinára, či to bol len jeden zlý deň v práci, si Serena odpila, nadýchla sa a odpovedala so slzami v očiach: „Neviem. Mám dosť.“ Potom sa postavila a odkráčala z miestnosti.

O nevynútených chybách hovorila aj Osaková.

„Spravila som ich príliš veľa a v úvode som bola nervózna. Potom som sa však dostala do zápasu a užívala si to. Hrať proti Serene je vždy veľká česť,“ citovala agentúra DPA Osakovú.

Tá nedovolila Williamsovej siahnuť si na rekordnú 24. trofej z grandslamových turnajov, na ktorú čaká od roku 2017 a svojho siedmeho triumfu na Australian Open.

„Zrejme mám v sebe potrebnú víťaznú mentalitu. Myslím si, že neúspešných finalistov si ľudia príliš nepamätajú. Jediné, čo sa ráta, je meno víťazky, ktoré sa dostane aj na trofej,“ dodala Osaková.

Dvojhra žien – semifinále:

Jennifer Bradyová (USA-22) – Karolína Muchová (ČR-25) 6:4, 3:6, 6:4, Naomi Osaková (Jap.-3) – Serena Williamsová (USA-10) 6:3, 6:4

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Serena Williams #Naomi Osaková #Karolína Muchová