Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruský zázrak je v semifinále. Poradí si aj s Djokovičom?

Ruský tenista Aslan Karacev sa stal prvým semifinalistom grandslamového Australian Open.

16.02.2021 08:08
Australian Open Tennis Karacev Foto: ,
Aslan Karacev na Australian Open 2021.
debata

V utorňajšom štvrťfinále si ako kvalifikant poradil s turnajovou osemnástkou Grigorom Dimitrovom z Bulharska 2:6, 6:4, 6:1, 6:2. Stal sa vôbec prvým hráčom v Open ére, ktorý sa predstaví v semifinále pri debute na turnaji veľkej štvorky.

V boji o finále sa stretne s najvyššie nasadeným obhajcom titulu Novakom Djokovičom zo Srbska, ktorý zdolal Nemca Alexandra Zvereva 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6).

Karacev nezačal dobre a v prvom sete premenil iba jedno svoje podanie, nazbieral až devätnásť nevynútených chýb v porovnaní so šiestimi súperovými. V druhom však predviedol bojovný výkon, v druhej hre odvrátil päť brejkbalov súpera a to ho nakoplo.

V deviatom geme prelomil po druhý raz v zápase Dimitrovov servis a čistou hrou doviedol set do víťazného konca. Potom sa začali na Bulharovi prejavovať zdravotné problémy. Kazil podania a tretí set prehral hladko 1:6.

Pred začiatkom štvrtého dejstva si vypýtal time out na ošetrenie, no problémy s chrbtom mu nedovolili výraznejšie zdramatizovať ďalší priebeh. Karacev už svoju šancu nepustil a postúpil do semifinále.

Dvadsaťsedemročný Karacev figuroval v svetovom rebríčku na 114. mieste a v Melbourne sa mu podarilo z kvalifikácie postúpiť do hlavného turnaja na grandslame prvýkrát v kariére a na desiaty pokus.

Iba štyria hráči pred ním dosiahli semifinále v pozícii kvalifikanta – John McEnroe (1977, Wimbledon), Bob Giltinan (1977, Australian Open), Filip Dewulf (1997, Roland Garros) a Vladimir Voltčkov (2000, Wimbledon).

„Je to neopísateľný pocit. Od začiatku bolo pre mňa ťažké udržať nervy na uzde. Snažil som sa nájsť správny spôsob hry, potom ho v treťom sete zradil chrbát. Je to moja prvá účasť na hlavnom grandslamovom turnaji a už som v semifinále, úžasné,“ citoval Karaceva web ATP.

Muži – dvojhra – štvrťfinále
Novak Djokovič (Srb.-1) – Alexander Zverev (Nem.-6) 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6), Aslan Karacev (Rus.) – Grigor Dimitrov (Bul.-18) 2:6, 6:4, 6:1, 6:2

Osaková i Williamsová do semifinále

Japonská tenistka Naomi Osaková sa prebojovala do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

V utorňajšom štvrťfinále zvíťazila ako nasadená trojka nad Su-wei Hsieh z Taiwanu dvakrát 6:2. Stále tak živí nádej na zisk druhého titulu na Australian Open.

V semifinále sa stretne so Serenou Williamsovou, ktorá zdolala Simonu Halepovú z Rumunska dvakrát 6:3.

Hoci mala Osaková menšie problémy so svojím podaním, výborne returnovala a dokázala súperke prerážať servis.

„Bola som dosť pokojná. Som naozaj rada, aký výkon som dnes predviedla. Zvyčajne sa na žreb nepozerám, všetci mi o tom ale hovoria. Pozerala som Serenine zápasy a bude to zábava,“ citovala trojnásobnú grandslamovú šampiónku agentúra AFP. Dvadsaťtriročná víťazka US Open už ťahé sériu 19 víťazných duelov.

Ženy – dvojhra – štvrťfinále
Serena Williamsová (USA-10) – Simona Halepová (Rum.-2) 6:3, 6:3, Naomi Osaková (Jap.-3) – Su-wei Hsieh (Taiwan) 6:2, 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Australian Open 2021