Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pán (ne)dokonalý opäť naznačil, čo v ňom drieme

Najprv zahrá úder z ríše snov, po ďalšom si niekoľkokrát udrie silno raketou do hlavy. Následne namiesto tradičnej bomby vyskúša podanie zospodu a o pár sekúnd - po víťaznej výmene - krúži po dvorci a robí "opičky".

12.02.2021 18:43
Nick Kyrgios Foto: ,
Nick Kyrgios.
debata

To nemôže byť nik iný, iba Nick Kyrgios… Na Australian Open sa hralo včera ďalšie skvelé predstavenie. Výborne napísaný scenár, bezchybná réžia – možno len tá bodka, ktorá domácim fanúšikom neurobila radosť.

Ich miláčik prehral v 3. kole grandslamového turnaja s Dominicom Thiemom 6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 4:6. Mimochodom, od soboty sa v Melbourne bude hrať bez divákov na tribúnach. Premiér štátu Victoria Daniel Andrews totiž vyhlásil päťdňový lockdown, aby sa zabránilo šíreniu novej britskej mutácie koronavírusu.

Hlava rozhoduje

„Mal som malú dušičku – počítal som už s prehrou,“ priznal tesne po zápase 28-ročný Rakúšan. Nie div, veď Kyrgios viedol 2:0 na sety a v úvodnej hre tretieho mal dva brejkbaly k dobru.

Thiem o sebe síce pochyboval, no zároveň každý vie, kto je Kyrgios. Bookmakeri aj v tej chvíli viac favorizovali rodáka z Wiener Neustadtu. Lebo šikovné ruky v tenise sú síce fajn, ale je to hlava, ktorá rozhoduje.

Austrálčan ju má hocijakú…

Ak niekto neznalý sledoval včerajší duel, musel mať pocit, že vidí hviezdu – elitného hráča. Lenže 25-ročný tenista s gréckymi koreňmi je takým iba občas.

Spravidla doma na Australian Open. Zo dňa na deň je z veľkého tenistu iba šedý priemer. Aj preto je Kyrgios až 47. hráčom sveta. Do elitnej desiatky sa zatiaľ nikdy nedostal.

„Nemám rád tento šport,“ povedal v minulosti.

Napriek tomu – v kľúčových momentoch dokáže zahrať ako tí najlepší. Ale aj neskutočne zlyhať. Alebo spraviť niečo nevídané. Napríklad v piatok to päťkrát skúsil na Thiema podaním zdola. Dokonca aj v druhom sete pri setbale. Bolo z toho eso.

„Nevidím na tom nič neetické. Mne by to neprekážalo. Pravidlá to povoľujú,“ povedal na margo spomínanej situácie niekdajší slovenský reprezentant Karol Kučera.

Dovolil si príliš

V Kyrgiosovom nevšednom repertoári to nie je žiadna novinka. Podáva tak často. Zvlášť, keď proti nemu stojí velikán. Austrálčan Simon Baggs, v minulosti marketingový riaditeľ ATP, za to svojho krajana dlhodobo kritizuje.

„Rád by som videl spontánne a jednomyseľné vypískanie vždy, keď to urobí. Nepáči sa mi to. Toto nie je tenis,“ napísal na Twitteri.

Austrálsky tenista Nick Kyrgios. Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
Kyrgios Austrálsky tenista Nick Kyrgios.

A Kyrgios? Odpovedal bleskurýchle: „Výborne, Simon! Nikoho nezaujíma, čo sa ti páči.“ Kde sa dá poriadne pohádať, prípadne niekoho podpichnúť, vždy je na mieste. Prvý v rade.

Napokon, nerýpe iba do funkcionárov, ale aj do súperov. Rafaela Nadala nahneval, keď ho trafil loptičkou a odmietol sa ospravedlniť. Potom ho pozval na debatu na sociálnej sieti, no Španiel mal jasno: „Medzi nami je veľký generačný rozdiel. Nájdi si niekoho vo svojom veku,“ odkázal mu.

Fernanda Verdasca nazval najnepríjemnejším človekom na svete, no stále to nie je nič proti tomu, čo vyviedol Stanovi Wawrinkovi.

V 2. kole turnaja v Montreale v roku 2015 Švajčiarovi pri sieti povedal: „Kokkinakis pretiahol tvoju priateľku. Prepáč, že ti to takto hovorím, kamarát.“

Po zápase sa síce ospravedlňoval, ale darmo, povedané už nevrátiš.

„Nie je to prvýkrát, čo tento chlapec na dvorci ľudsky zlyhal. Som veľmi sklamaný z toho, ako málo rešpektu má v sebe. Čo si dovolil povedať, by som ja nevravel ani najväčšiemu nepriateľovi,“ reagoval neskôr Wawrinka.

Všetko malo dohru za dverami šatne – čo tam však odznelo, sa verejnosť nikdy nedozvedela.

Dva päťseťáky

Kyrgios má za sebou plejádu „úletov“. Obvinenia zo skorumpovanosti, očividné vypúšťanie zápasov, diskvalifikáciu na turnaji v Ríme, pokrikovanie po fanúšikoch i hádzanie stoličiek priamo na kurt. Mohli byť za tým aj depresie, ktoré nedávno priznal pre Sunday Telegraph.

„Bál som sa ísť von a hovoriť s ľuďmi – myslel som si, že som ich sklamal. Cítil som sa, akoby ma nikto nechcel poznať ako človeka, brali ma iba ako hráča a chceli využiť. Nemyslím si, že ľudia rozumejú tomu, ako osamelý môže tenis byť,“ prezradil na sklonku uplynulého roka.

Zdalo sa, že pandémiou poznačený rok môže byť v jeho živote zlomový. Kyrgios sa však až tak veľmi nezmenil.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Pred začiatkom Australian Open sa niekoľkokrát slovne oprel do Novaka Djokoviča, ktorého neznáša. Opätovne o ňom tvrdil, že má obsesiu byť populárny. Turnajový pavúk by ich zviedol na jeden kurt až v semifinále. Mohli si to tam vybaviť.

Nič z toho nebude. Kyrgios včera svoju päťsetovú bitku prehral, Djokovič ju proti Američanovi Tylorovi Fritzovi aj so šťastím zvládol.

Na záver jedna – nie náročná – úvaha. Rodák z Canberry sa vraj tréningu príliš neoddáva. A teraz si len predstavte, že by to bolo inak…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominic Thiem #Nick Kyrgios #Australian Open 2021