Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z izieb na pľac. Austrália hľadá šampióna, rýchly knokaut zabolí

Jasné, že Novak Djokovič. Veď Srb tu už vyhral osemkrát. Spomínate si, ako sa vo finále 2019 povozil po Rafaelovi Nadalovi? Alebo vlani po tuhom boji premohol takmer oslavujúceho Dominica Thiema?

06.02.2021 23:01
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič rozdáva fanúšikom autogramy po výhre nad Alexandrom Zverevom v zápase A-skupiny Srbsko - Nemecko na turnaji ATP Cup v Melbourne.
debata

No moment… A dohrá sa vôbec? Budú stáť hviezdy uprostred veľkej arény, alebo ich opäť zatvoria v izbách?

Vitajte na Australian Open. Prvom grandslamovom turnaji v sezóne. Podujatí plnom neistoty, obáv a otáznikov.

Nula pozitívnych

Nadnesene by sa dalo povedať, že stovky tenistov už majú to najhoršie za sebou. Veď väčšina z nich mala dva týždne výrazne obmedzený pohyb – z hotela smeli von iba na päť hodín denne.

Tá menšia časť dopadla omnoho horšie – po tom, ako sa v lietadle, v ktorom priletela do Austrálie, objavil COVID-19, zostala štrnásť dní absolútne izolovaná.

Otvoriť dvere izby a prehodiť pár slov s niekým na druhej strane chodby – neodpustiteľný hriech.

„Prežili sme to. Nebolo to jednoduché, ale zaplať pánboh, že je to už za nami. Azda nás teraz čaká niekoľko dní alebo týždňov normálneho života,“ povedal začiatkom týždňa elitný slovenský deblista Filip Polášek. Z jeho slov cítiť nádej, ale nie istotu. Napokon, normálny život v Melbourne aj tak dlho netrval.

V stredu pozitívne testovali jedného zo zamestnancov hotela, v ktorom sú tenisti ubytovaní a manévre sa začali opäť.

„Je to jeden prípad. Nie je dôvod, aby ľudia panikárili,“ upokojoval šéf austrálskeho štátu Viktória Daniel Andrews. Do karantény však opäť nastúpili desiatky hráčov a turnaje, ktoré predchádzajú Australian Open, vo štvrtok na deň prerušili.

A tak je zrejmé, že hoci organizátori víťazoslávne oznámili 507 negatívnych a 0 pozitívnych, hráči dnes v hlavách nenosia iba tenis. Ale aj otázku, čo keby…

Djokovič je favorit

Logika velí, že Australian Open by mal byť zo všetkých grandslamov najnevyspytateľnej­ší. Napokon, hráči majú za sebou koncoročnú prestávku a po prílete sa musia aklimatizovať.

Paradoxne, turnaj v Melbourne je už dlho veľmi čitateľný. Srb Djokovič ho v minulosti ovládol osemkrát a väčšou istotou je už iba to, že Roland Garros vyhrá Rafael Nadal.

Aj tento rok je rodák z Belehradu najväčší favorit. Stávkové kancelárie vypísali na jeho víťazstvo kurz 2,25. Dvakrát opatrnejšie sú pri trojici Nadal, Medvedev, Thiem.

Aktuálna svetová jednotka narazí v 1. kole na Francúza Chardyho a srbský novinár Saša Ozmo z televízie Sportklub upozorňuje:

„Djokoviča v prvom týždni nečaká nič jednoduché – narazí na zopár skúsených hráčov. Po Chardym to môže byť vo forme hrajúci Travaglia alebo Američan Tiafoe. V osemfinále ho teoreticky môže vyzvať aj Wawrinka.“

Portál theroar.com predpovedá Djokovičovi víťazstvo. Tipuje, že vo finále zdolá Thiema. Ak by sa táto predpoveď naplnila, bola by to príležitosť na vendetu za napínavé minuloročné finále.

Srb v ňom prehrával 1:2 na sety, všetko vyzeralo tak, že je na dne a jeho osud drží v rukách Rakúšan. Bolo to len zdanie. Balkánec predviedol fantastický obrat.

„Ak je tu nejaký muž, ktorý si spravil z Melbourne vlastnú obývačku, potom je to Novak Djokovič. Od jeho debutu v roku 2005 je to práve on, kto rozdáva karty. Získal osem titulov, dva z nich tým najpôsobivejším štýlom – v roku 2012 proti Nadalovi a vlani s Thiemom,“ píše theroar.com.

Spomínaný web očakáva, že Nadal skončí v semifinále. Na turnaji však chýba legendárny Švajčiar Roger Federer, ktorý sa stále zotavuje z operácie.

V ženskom pavúku predpovedá finále Simona Halepová – Ashleigh Bartyová s víťaznou bodkou Rumunky. Medzi najlepšie štyri by sa vraj mali prebojovať aj Sofia Keninová s Naomi Osakovou.

Našla Serena smer?

Pristavme sa však pri najväčšej hviezde WTA – Američanke Serene Williamsovej.

Serena Williamsová počas prípravného turnaja... Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Serena Williamsová Serena Williamsová počas prípravného turnaja pred Australian Open.

Zdá sa, že túto čoskoro štyridsiatničku nezastaví nič. Pred sebou má vážnu métu – aktuálne je majiteľkou 23 grandslamových titulov, ak chce dorovnať rekordérku Margaret Courtovú, potrebuje ešte jeden. Proti nej však začína hrať čas – už nie je taká rýchla ako kedysi a ak sa jej mladšie súperky nezľaknú, dokážu mať navrch.

Keď sa jej presne pred dekádou, keď mala 13 trofejí z turnajov veľkej štvorky, opýtali novinári, kde by sa chcela vidieť o desať rokov, odpovedala rozhodne: „Hádam budem relaxovať. Alebo dávať na zadok nejakým deťom. Ktovie?“ odpovedala s úsmevom.

Serena síce má dcérku Olympiu, ale relax? „Hrám kvôli grandslamom. Lebo keď vyhrám, znamená to pre mňa celý svet,“ vraví.

„Stále verí, že to môže dokázať. V uplynulých troch rokoch však zažila niekoľko sklamaní, štyrikrát bola vo finále a ani raz neuspela,“ pripomína jej kouč Patrick Mouratoglou.

Williamsovej okolie však pripomína, že aj v jej prípade sa veci začínajú uberať správnym smerom. A to aj napriek tomu, že jej roky neubúdajú, ale naopak.

Najlepšie platené športovkyne uplynulého roka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Naomi Osaková (Jap., tenis) - 37,4 mil....

"Bolo pre ňu ťažké nájsť rovnováhu – byť matkou aj profesionálnou športovkyňou zároveň. Mám pocit, že ju nachádza.

Chápe, čo potrebuje, aby vyhrala jeden alebo niekoľko ďalších grandslamov. Je pripravená za to zaplatiť vysokú cenu. Teším sa na rok 2021. Neviem sa dočkať," takto optimisticky vyznel rozhovor s Mouratoglouom vlani v novembri.

Mladšia zo sesterského dua čo-to v Melbourne už naznačila. V prípravnom turnaji elegantne zvládla dve náročné prekážky a na semifinále pre bolesti v ramene nenastúpila. Všetci však tušia, že veteránka sa iba chce čo najlepšie pripraviť na najbližšie dva týždne.

Výzva pre Kužmovú

Pochopiteľne, do bojov zasiahnu aj Slováci. Do Austrálie ich prišlo päť.

V singlových zápasoch sa predstavia Norbert Gombos, Andrej Martin, Viktória Kužmová a Anna Karolína Schmiedlová. Nikto z nich nie je v Melbourne v pozícii favorita – môžu skôr príjemne prekvapiť.

Oveľa väčšie očakávania má slovenský tenis od deblistu Poláška. Spolu s Chorvátom Ivanom Dodigom obhajujú minuloročné semifinále.

„Každý turnaj, na ktorý cestujeme, chceme vyhrať. Aj teraz pre to urobíme všetko. Zároveň však platí, že ak nám to nevyjde, nepôjdeme do kolien. Chceme predviesť dobrý tenis, ak ukážeme to, čo v nás je, dopadne to dobre,“ myslí si 35-ročný tenista.

V 1. kole čaká najťažší súper na slovenskú ženskú jednotku Viktóriu Kužmovú. Ak túži 22-ročná Košičanka aspoň zopakovať účasť v 2. kole z roku 2019, musí si poradiť s turnajovou sedmičkou – Bieloruskou Arynou Sobolenkovou. Schmiedlová vyzve japonskú kvalifikantku Maju Hibiovú.

Andrej Martin počas tréningu v Melbourne Parku... Foto: SITA/AP, Hamish Blair
Andrej Martin Andrej Martin počas tréningu v Melbourne Parku pred Australian Open.

Z mužov má náročnejšieho súpera 31-ročný Martin. Pri austrálskej premiére si zahrá s Brazílčanom Thiagom Monteirom. Na Gombosa čaká nevyspytateľná domáca prekážka Alex Bolt – 183. hráč sveta.

Tenisti sú v Austrálii už od polovice januára. Medzitým si preskákali kadečím. Udalosti, ktoré predchádzali začiatku podujatia, môžu mať obrovský vplyv na výkony hráčov. Podľa kondičného trénera Davida Olasza, ktorý je tiež v Melbourne, ich môžu poznačiť predovšetkým mentálne.

„Psychická pohoda sa prejaví zvlášť počas zápasov. Ak hráč nemá pokoj a nevydarené údery spája s tým, že si ich dva týždne nemohol poriadne precvičiť, tak mu to nepomôže,“ vraví.

Kto sa ako vyrovnal s náročnými podmienkami, naznačia už prvé dni. V každom prípade platí, že po namáhavej tortúre bude rýchly knokaut bolieť dvojnásobne.

Nech sa páči, Australian Open sa začína…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open #Serena Williams #koronavírus