Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Nabudený Federer oznámil termín návratu. Djokoviča hnali fanúšikovia

Je to už rok, čo sa Roger Federer zatiaľ naposledy predstavil na tenisovom dvorci. V semifinále Australian Open podľahol Novakovi Djokovičovi 0:3 na sety a odvtedy aj vinou pandémie koronavírusu a dvoch operácií kolena neodohral súťažný zápas.

02.02.2021 12:32
37. Foto: ,
Roger Federer.
debata

Zmeniť sa to má v marci, keď sa predstaví na turnaji ATP 250 v katarskej Dauhe (8. – 13. 3.), ktorý v minulosti trikrát vyhral.

Tridsaťdeväťročný veterán, ktorý má na konte rekordných 20 grandslamových titulov, to potvrdil v rozhovore pre SRF. „Bude to pre mňa dobrý test. Teším sa na návrat,“ uviedol Roger Federer aj na webe ORF.

Pôvodne si mal zahrať už na úvodnom grandslamovom turnaji roka v Melbourne, ale aj vzhľadom na prísne koronavírusové opatrenia do Austrálie napokon neodcestoval.

V hre bol aj halový turnaj v holandskom Rotterdame začiatkom marca, ale aj táto alternatíva napokon padla. Federer celkovo v roku 2021 krátko pred štyridsiatkou neplánuje odohrať veľa turnajov.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

Sústredí sa na grandslamové vrcholy, najmä Wimbledon a US Open, a tiež olympijské hry v Tokiu. Každopádne potvrdil, že tenis ho stále baví a otcom na plný úväzok ešte byť natrvalo nechce.

„Tenis hrám celý život a mám ho veľmi rád. V uplynulých mesiacoch som veľa investoval do rehabilitácie a kondičnej prípravy. Musel som mnohé prekonať, ale stále ma baví naháňať loptičku po dvorci,“ dodal bazilejský rodák.

Djokovič prispel k srbskému triumfu

Djokovič sa zo zahrievacej exhibície v Adelaide presunul do Melbourne a hneď to bolo aj cítiť. Svetový tenista číslo 1 vyhral svoju dvojhru a bol aj súčasťou víťaznej štvorhry a obhajcovia titulu v ATP Cupe Srbi vo svojom úvodnom vystúpení zdolali Kanaďanov 2:1.

V Aréne Roda Lavera vládla atmosféra pripomínajúca zápasy 8-násobného miestneho šampióna na Australian Open. Jeho fanúšikovia spievali a mávali srbskými vlajkami až priviedli Djokoviča k triumfu nad Denisom Shapovalovom 7:5, 7:5.

Neskôr Djokovič po boku Filipa Krajinoviča vyhrali nad Shapovalovom a Milosom Raonicom 7:5, 7:6 (4).

"Filip bol fenomenálny. Výborne returnoval a našiel aj rytmus na servise. Klobúk dolu pred ním! A čo sa týka fanúšikov, vlani som na ATP Cupe zažil zrejme najväčšiu podporu od divákov vo svojej kariéry mimo Belehradu.

Teší ma, že ste tu znova a v takom veľkom počte. Potrebujeme vás, najmä v tejto špecifickej súťaži," komentoval zverenec Mariána Vajdu a Gorana Ivaniševiča.

Zatiaľ čo tenisti dva týždne v Melbourne podstupovali povinnú karanténu, naokolo bežal život ako keby žiadny koronavírus nebol.

Austrálčania ho majú už niekoľko mesiacov pod kontrolou a striktné pravidlá sa vzťahujú len na cudzincov, ktorí sa rozhodli navštíviť ich krajinu.

Na prípravné turnaje pred Australian Open povolili zaplniť hľadiská štadiónov do 25 % kapacity, počas Australian Open by to malo byť až 50 %.

„Také čosi sme ako hráči nezažili od vlaňajšieho začiatku pandémie a veľmi si to vážime,“ dodal srbský líder.

Zatiaľ čo Djokovič má za sebou víťazný vstup do ATP Cupu, Dominic Thiem neuspel. Svetová trojka prehrala s Talianom Matteom Berrettinim 2:6, 4:6 a celkovo Taliani zdolali Rakúšanov 2:1. Rozhodujúcu štvorhru vyhrali Fabio Fognini a Berrettini nad Dennisom Nowakom a Thiemom 6:1, 6:4.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

„Som veľmi rád, že som zvíťazil. O to väčšmi ma to teší, že v tejto súťaži nehráme za seba, ale za svoju krajinu,“ komentoval Berrettini.

Pôvodne mal byť v utorok v hre aj Rafael Nadal, ale svetová dvojka na svoj zápas proti Austrálčanovi Aleovi de Minaurovi nenastúpila. Oficiálny dôvod boli bolesti v chrbte.

„Mám stuhnutú krížovú časť chrbta, ale verím, že vo štvrtok už budem môcť hrať,“ napísal Nadal na twitteri. Na španielskej strane nastúpili Roberto Bautista-Agut a Pablo Carren-Busta a Austrálčanov zdolali 2:0.

V prvej dvojhre si Carreno-Busta poradil s Johnom Millmanom 6:2, 6:4 a rozhodujúci druhý bod pridal Bautisa-Agut triumfom nad Alexom de Minaurom 4:6, 6:4, 6:4.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič