Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nabudený Federer oznámil termín návratu. Djokoviča hnali fanúšikovia

Je to už rok, čo sa Roger Federer zatiaľ naposledy predstavil na tenisovom dvorci. V semifinále Australian Open podľahol Novakovi Djokovičovi 0:3 na sety a odvtedy aj vinou pandémie koronavírusu a dvoch operácií kolena neodohral súťažný zápas.

02.02.2021 12:32
37. Foto: ,
Roger Federer.
debata

Zmeniť sa to má v marci, keď sa predstaví na turnaji ATP 250 v katarskej Dauhe (8. – 13. 3.), ktorý v minulosti trikrát vyhral.

Tridsaťdeväťročný veterán, ktorý má na konte rekordných 20 grandslamových titulov, to potvrdil v rozhovore pre SRF. „Bude to pre mňa dobrý test. Teším sa na návrat,“ uviedol Roger Federer aj na webe ORF.

Pôvodne si mal zahrať už na úvodnom grandslamovom turnaji roka v Melbourne, ale aj vzhľadom na prísne koronavírusové opatrenia do Austrálie napokon neodcestoval.

V hre bol aj halový turnaj v holandskom Rotterdame začiatkom marca, ale aj táto alternatíva napokon padla. Federer celkovo v roku 2021 krátko pred štyridsiatkou neplánuje odohrať veľa turnajov.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

Sústredí sa na grandslamové vrcholy, najmä Wimbledon a US Open, a tiež olympijské hry v Tokiu. Každopádne potvrdil, že tenis ho stále baví a otcom na plný úväzok ešte byť natrvalo nechce.

„Tenis hrám celý život a mám ho veľmi rád. V uplynulých mesiacoch som veľa investoval do rehabilitácie a kondičnej prípravy. Musel som mnohé prekonať, ale stále ma baví naháňať loptičku po dvorci,“ dodal bazilejský rodák.

Djokovič prispel k srbskému triumfu

Djokovič sa zo zahrievacej exhibície v Adelaide presunul do Melbourne a hneď to bolo aj cítiť. Svetový tenista číslo 1 vyhral svoju dvojhru a bol aj súčasťou víťaznej štvorhry a obhajcovia titulu v ATP Cupe Srbi vo svojom úvodnom vystúpení zdolali Kanaďanov 2:1.

V Aréne Roda Lavera vládla atmosféra pripomínajúca zápasy 8-násobného miestneho šampióna na Australian Open. Jeho fanúšikovia spievali a mávali srbskými vlajkami až priviedli Djokoviča k triumfu nad Denisom Shapovalovom 7:5, 7:5.

Neskôr Djokovič po boku Filipa Krajinoviča vyhrali nad Shapovalovom a Milosom Raonicom 7:5, 7:6 (4).

"Filip bol fenomenálny. Výborne returnoval a našiel aj rytmus na servise. Klobúk dolu pred ním! A čo sa týka fanúšikov, vlani som na ATP Cupe zažil zrejme najväčšiu podporu od divákov vo svojej kariéry mimo Belehradu.

Teší ma, že ste tu znova a v takom veľkom počte. Potrebujeme vás, najmä v tejto špecifickej súťaži," komentoval zverenec Mariána Vajdu a Gorana Ivaniševiča.

Zatiaľ čo tenisti dva týždne v Melbourne podstupovali povinnú karanténu, naokolo bežal život ako keby žiadny koronavírus nebol.

Austrálčania ho majú už niekoľko mesiacov pod kontrolou a striktné pravidlá sa vzťahujú len na cudzincov, ktorí sa rozhodli navštíviť ich krajinu.

Na prípravné turnaje pred Australian Open povolili zaplniť hľadiská štadiónov do 25 % kapacity, počas Australian Open by to malo byť až 50 %.

„Také čosi sme ako hráči nezažili od vlaňajšieho začiatku pandémie a veľmi si to vážime,“ dodal srbský líder.

Zatiaľ čo Djokovič má za sebou víťazný vstup do ATP Cupu, Dominic Thiem neuspel. Svetová trojka prehrala s Talianom Matteom Berrettinim 2:6, 4:6 a celkovo Taliani zdolali Rakúšanov 2:1. Rozhodujúcu štvorhru vyhrali Fabio Fognini a Berrettini nad Dennisom Nowakom a Thiemom 6:1, 6:4.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

„Som veľmi rád, že som zvíťazil. O to väčšmi ma to teší, že v tejto súťaži nehráme za seba, ale za svoju krajinu,“ komentoval Berrettini.

Pôvodne mal byť v utorok v hre aj Rafael Nadal, ale svetová dvojka na svoj zápas proti Austrálčanovi Aleovi de Minaurovi nenastúpila. Oficiálny dôvod boli bolesti v chrbte.

„Mám stuhnutú krížovú časť chrbta, ale verím, že vo štvrtok už budem môcť hrať,“ napísal Nadal na twitteri. Na španielskej strane nastúpili Roberto Bautista-Agut a Pablo Carren-Busta a Austrálčanov zdolali 2:0.

V prvej dvojhre si Carreno-Busta poradil s Johnom Millmanom 6:2, 6:4 a rozhodujúci druhý bod pridal Bautisa-Agut triumfom nad Alexom de Minaurom 4:6, 6:4, 6:4.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič