Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťažký život Novaka Djokoviča. Aj dobré úmysly sa obrátia proti nemu

Novak Djokovič je súčasťou veľkej trojky, ale akoby ňou ani nebol. Lebo zatiaľ čo Roger Federer s Rafaelom Nadalom si starostlivo budujú povesť športových gentlemanov, u emotívnejšieho Srba sa často prejavuje balkánska krv.

25.11.2020 08:58
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič so srbskou vlajkou na archívnej snímke.
debata (8)

Raz nahnevane rozmláti raketu, inokedy sa poháda s rozhodcom, konflikt s novinármi tiež nie je výnimkou. A tak nečudo, že mediálny obraz šampióna vyzerá všelijako.

„Už som na to zvyknutý,“ vyhlásil pred pár dňami, keď ho naštvala nedostatočne vysvetlená kauza jeho zamietnutého návratu do hráčskej rady ATP.

Djokovič v auguste založil novú organizáciu PTPA, obhajujúcu záujmy tenistov a odstúpil z rady, v ktorej bol predsedom. Alternatívna ponuka ale nepriniesla želaný efekt, proti existencii nového orgánu sa postavili okrem iného práve Federer s Nadalom.

Teraz sa mal Djokovič vrátiť do ATP, no samotná tenisová asociácia to ale zamietla s tým, že hráč nemôže figurovať v dvoch hráčskych organizáciách zároveň.

Srbovi prekážalo, ako novinári o udalostiach informujú. Niektoré správy vraj vôbec nezmienili dôležitý fakt: Djokovič so svojou kandidatúrou neprišiel sám, odhlasovali ju ostatní tenisti.

„Úplne to pozmenili. Napísali, že som vypočítavý, že by odo mňa bolo pokrytecké, keby som bol zakladateľ PTPA a zároveň sa vrátil do hráčskej rady ATP,“ vyhlásil rodák z Belehradu, bez toho, aby menoval konkrétne médiá.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

„Takýto útok proti mne nevedú prvýkrát,“ dodal a hovoril o dlhodobej kampani. „Som zvyknutý. Posilňuje to môj odpor aj schopnosť sa proti tomu obrniť. Ešte viac ma to motivuje, aby som robil to, čo je správne pre náš šport a pre ostatných hráčov.“

„Bol som ochotný sa do rady zapojiť, potom ale vedenie odhlasovalo, že žiadny aktívny hráč nemôže kumulovať funkcie. Sklamalo ma to, pretože ma o tom nikto z ATP neinformoval. Osobne som v tom nevidel žiadny konflikt,“ vysvetlil.

Djokovič založil PTPA spoločne s Kanaďanom Pospisilom kvôli lepšej reprezentácii práv hráčov. Pod ATP podľa nich nebolo možné presadiť dôležité zmeny.

Snaha o to, aby sa do novej organizácie pripojila väčšina hráčov, ale vyšla navnivoč. Proti Djokovičovi sa postavili najväčšie osobnosti a namiesto novej jednoty sa tenisové hnutie ešte viac rozdelilo.

8 debata chyba