Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská puška už mieri na legendy. Medvedev prezradil, prečo sa neradoval

Jediný vyhral všetky zápasy v skupine... Zdolal svetovú jednotku, dvojku i trojku. Počas uplynulého týždňa zároveň zostali na jeho štíte víťazi všetkých troch tohtoročných grandslamov - Novak Djokovič, Dominic Thiem i Rafael Nadal. Niečo podobné sa na Turnaji majstrov ešte nestalo.

23.11.2020 17:40
Daniil Medvedev Foto: ,
Daniil Medvedev s víťaznou trofejou z Turnaja majstrov.
debata (11)

Triumf Daniila Medvedeva na záverečnom podujatí sezóny v Londýne je zaslúžený ako v tenise máločo.

Keď počítal doláre

Vlani pricestoval do metropoly Británie ako nováčik, ktorý sa prišiel medzi smotánku iba rozpozerať. Hoci mal Nadala prakticky na lopate – v rozhodujúcom sete viedol 5:1 na gemy a mal mečbal – neuspel. Napokon prehral všetky tri duely.

Tentoraz to bol pre mladého Rusa iný turnaj šampiónov. So všetkým, čo k tomu patrí. Famóznymi obratmi i veľkolepou semifinálovou pomstou Španielovi.

V nedeľňajšom finále si Medvedev po ďalšom fantastickom výkone poradil s Rakúšanom Thiemom 4:6, 7:6 (7:2), 6:4.

„Je to úžasné. V skupine som zdolal Novaka, v semifinále Rafu a vo finále Dominica, znamená to pre mňa veľa. Ukazuje to, čoho som schopný, keď hrám dobre, keď sa cítim dobre psychicky i fyzicky. Potrebujem to však predvádzať častejšie,“ zamyslel sa 24-ročný Moskovčan.

„Keď máte takúto sebadôveru, stačí vám už len vedieť, ako si ju udržať. A ja si myslím, že už viem, ako na to. Zvlášť, keď sa pozriete na minulý rok, keď som odohral šesť finále v rade. Mojou úlohou teraz je nájsť toto sebavedomie skôr, ako na konci sezóny,“ pousmial sa.

O Medvedevovi sa už rok hovorí, ako o veľkej nádeji. Na začiatku kariéry mal problémy so životosprávou, údajne viac trénoval na Playstation ako na tenisovom kurte. Ani finančne na tom nebol spočiatku dobre, boli vraj zápasy, keď postup do ďalšej fázy turnaja preňho znamenal sto eur a nie športový úspech.

Tenisový dlháň sa odvtedy zmenil. Vlani sa prebojoval do elitnej desiatky, zarobil prvé milióny a dnes má tie najvyššie ciele.

Prelomil kód Nadal

Po víťaznom finále nestrácal hlavu. Emócie krotil, akoby to bol jeho dvadsiaty, či tridsiaty veľký úspech na okruhu. Po premenenom mečbale nepadol na zem, nedržal sa za hlavu, zdalo sa, že šetrí známkami radosti.

„Domnievam sa, že každý hráč chce byť v niečom špeciálny. Počas ceremoniálu ukazovali všetkých dvanásť víťazov londýnskeho podujatia a všetci ležali na zemi, plakali a kričali. Ja som si so súperom len potriasol rukou. Svojím spôsobom je to špeciálne. Nesnažím sa byť nafúkaný alebo niečo také. Je to len môj štýl, ktorý si uchovám po zvyšok kariéry,“ prezradil.

Triumf nad Djokovičom, či Nadalom a žiadny úsmev. Ale neopísateľná vnútorná radosť, lebo zdolať kohokoľvek z veľkej trojky je počas uplynulej dekády tenisový Mt. Everest.

„Rád hrám proti nim. Keď som začal sledovať grandslamové turnaje, Roger tam už bol. Kde prišiel, tam víťazil. Potom vstúpil do diania Rafa a na záver Novak, ktorý ich neustále vyrušoval. Teším sa, až na nich narazím opäť,“ pripustil.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Medvedev Daniil (@medwed33)

Už sa nemá čoho báť. So Srbom má vzácne vyrovnanú bilanciu, hoci prehráva 3:4 na vzájomné zápasy. V sobotu prvýkrát prelomil kód menom Nadal. Na Švajčiara dosiaľ nevyzrel, ale ak by na poslednom turnaji 39-ročný Bazilejčan štartoval, zrejme by nedopadol lepšie.

„Medvedevov triumf naznačil veľmi zaujímavú tenisovú budúcnosť,“ napísal portál tennis.com.

Bude grandslam?

Pandémiou poznačený tenisový rok toho veľa nepovedal, ale niečo možno naznačil. Thiem po dlhom čase detronizoval veľkú trojku na grandslamovom turnaji, Medvedev vzal teraz hrajúcim legendám ďalší vietor z plachiet.

Bude nasledujúca sezóna prelomová? Bude aj o iných menách ako Federer, Nadal a Djokovič?

„Pokojne sa môže stať, že na niektorom z turnajov veľkej štvorky zasvieti iné priezvisko. Thiem s Medvedevom k tomu majú najbližšie,“ zamyslel sa nedávno pre Pravdu nový daviscupový tréner Slovenska Tibor Tóth.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

„Ak má niekto prelomiť ich hegemóniu, potom Medvedev je ten správny tip,“ pridal sa Karol Kučera.

Rus akoby objavil svoje nové možnosti a pred krátkou pauzou, po ktorej bude nasledovať presun do Austrálie, hlási veľké plány. „Mám neskutočne veľa sebavedomia. Hádam budem takto pokračovať aj ďalej,“ dodal.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Turnaj majstrov #Dominic Thiem #Daniil Medvedev