Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z generála iba dôstojník. Nadal si s halou nikdy netykal

Keď sa jeho teniska zaborí do červenej antuky, v momente nemá páru. Tie zápasy akoby poznali víťaza už pred začiatkom.

18.11.2020 15:03
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal počas zápasu s Dominicom Thiemom v Londýne.
debata

Chcete však vedieť, ako na Rafaela Nadala? Nechajte ho hrať pod strechou.

Španielsky velikán v utorok prehral na turnaji majstrov v Londýne s Rakúšanom Dominicom Thiemom dvakrát 6:7. Opäť potvrdil, že tenis na otvorenej antuke a v zatvorenej hale sú dva odlišné športy.

Rečou čísel: Španiel síce dominuje na okruhu ATP už pätnásť rokov, ale pod strechou dvíhal trofej iba dvakrát. Z toho raz na svojom obľúbenom povrchu. Pre úplnosť, pod holým nebom získal až 84 titulov. Jeho jediný triumf na krytom tvrdom povrchu pochádza z Madridu 2005!

Bolo to dávno, všakže?

Dvadsaťnásobný grandslamový šampión túži zakončiť sezónu veľkým víťazstvom. Lenže záverečné podujatie roka ešte nikdy nevyhral. Nie možno, ale určite kvôli podmienkam, ktoré mu nevyhovujú.

„Môžem si vymýšľať výhovorky a hľadať rozličné dôvody, ale čísla neoklamete. Jedna vec je, že v hale hrám oveľa menej, druhá, že mi to tam nejde. Povrch, na ktorom sa zvyčajne hrá, mi od začiatku kariéry nevyhovuje. Síce sa zlepšujem, ale stále platí, že čísla hovoria za všetko,“ vyhlásil ešte pred štartom štedro dotovaného turnaja.

„Hádam sa to tento týždeň zmení,“ zamyslel sa.

Stále aj môže. Nadal síce s Thiemom prehral, ale ak vo štvrtok zdolá Gréka Stefanosa Tsitsipasa, sobotňajšie semifinále mu neunikne.

Prečo sa Nadalovi za dverami haly nedarí sa pokúsil vysvetliť kouč Patrick Mouratoglu, ktorý roky vedie Serenu Williamsovú.

Podľa Francúza robí 34-ročnému Malorčanovi najväčší problém nízky odskok loptičky – bráni mu v tom, aby si prichystal pozíciu na smrtiaci topspin, s ktorým si jeho súperi kdekoľvek inde nevedia rady.

Vonku, vo vnútri – okrem antuky sa tomu všade hovorí tvrdý povrch. Avšak s malým detailom, ktorý vytvára výrazný rozdiel. Zatiaľ čo v exteriéri je to spravidla betónový podklad, v halách sa používa drevo s akýmsi kobercom na báze syntetických živíc.

„Je skvelý aj na ňom, ale sú tu aj lepší,“ pripomenul Mouratoglu, podľa ktorého je Novak Djokovič lepšie stavaný na tento povrch.

Či je to naozaj tak, sa možno čoskoro dozvieme v priamej konfrontácii. Nadala predtým čaká ešte jedna ťažká prekážka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Turnaj majstrov #Dominic Thiem