Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič sa zbavil Samprasa a naháňa Federera

Večne sa opakujúca, no stále nezodpovedaná. Je lepší Roger Federer, Rafael Nadal alebo Novak Djokovič? Otázka, na ktorú hádam ani nie je odpoveď...

12.11.2020 16:22
Djokovič, Federer Foto: ,
Novak Djokovič a Roger Federer.
debata

Alebo inak: rozhodnite sa podľa sympatií. Zle si vybrať nemôžete, lebo každý z nich je veľký šampión.

Ak by ste predsa len chceli svoje argumenty podoprieť číslami, vedzte, že úspech tenistu sa meria predovšetkým počtom grandslamových trofejí a časom stráveným na poste svetovej jednotky. V oboch prípadoch je stále jednotkou Roger Federer. O grandslamový trón sa delí s Rafaelom Nadalom (majú po 20 titulov) a na čele svetového rebríčka strávil 310 týždňov. Najviac v histórii.

Ale keďže sme povedali A, treba dodať aj B. Obe tieto významné štatistiky môže prekonať Novak Djokovič.

Na to, aby nazbieral toľko grandslamov ako Federer s Nadalom, ich ešte potrebuje zopár vyhrať – aktuálne ich má sedemnásť, ale v týždňoch strávených na pozícii svetovej jednotky sa rýchlo blíži k vedúcemu Švajčiarovi. Ak sa nič neočakávané nestane, 8. marca ho dostihne. Srb v pondelok započal na tróne 294. týždeň. Pred mesiacom vystriedal na druhom mieste legendárneho Američana Peta Samprasa.

Už teraz je isté, že aj pandemický ročník zakončí ako tenisový kráľ. Šiestykrát v kariére. Sampras to dokázal bez prerušenia v rokoch 1993 až 1998, Djokovič na to potreboval celú dekádu.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Rodák z Belehradu sa navyše stane najstaršou koncoročnou jednotkou v histórii – v 33 rokoch a siedmich mesiacoch nikto pred ním nesilvestroval ako tenisový kráľ. Jeho pozíciu mohol tento týždeň ohroziť Nadal, no ten odmietol ponuku štartovať na podujatí v Sofii. Podľa očakávania dal prednosť odpočinku a príprave na budúcotýždňový Turnaj majstrov.

Mimochodom, Federer mal v sezóne 2018 už 36 rokov a 195 dní, keď sa opäť prebojoval na vrchol, no vydržal tam len týždeň a rok zakončil ako svetová trojka.

„V našom športe sú grandslamy a pozícia svetového lídra najvyššími métami. Verím, že Roger i Rafa budú so mnou súhlasiť. Každý ideme svojou cestou, máme vlastnú kariéru a každá je svojim spôsobom výnimočná. Stretli sme sa však v jednej ére a som za to vďačný. Ale debata o najlepšom hráčovi všetkých čias nie je nič pre mňa. Rád ju prenechám iným,“ vraví Srb, ktorý bude o pár dní v Londýne útočiť na šiestu vzácnu trofej v tomto roku.

A potom bude chcieť ďalší rekord. Napokon, 8. marec nie je ďaleko.

Svetová jednotka v číslach
Meno Počet týždňov Týždne v rade
1. Roger Federer 310 237
2. Novak Djokovič 294 122
3. Pete Sampras 286 102
4. Ivan Lendl 270 157
5. Jimmy Connors 268 160

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič