Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Nadalom sa nestretne. Gombos vzdoroval favoritovi len v prvom sete

Slovenský tenista Norbert Gombos neuspel v osemfinále dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Paríži. V pozícii kvalifikanta podľahol deviatemu nasadenému Španielovi Pablovi Careenovi-Bustovi 5:7, 2:6.

05.11.2020 17:36 , aktualizované: 22:49
Norbert Gombos Foto: ,
Norbert Gombos.
debata

Napriek prehre sa v pondelok 9. novembra vráti do elitnej svetovej stovky a na poste slovenskej jednotky vystrieda Andreja Martina.

Gombos si z francúzskej metropoly odnáša prémiu 56 000 eur pred zdanením a 115 bodov do rebríčka ATP Entry. V onlajn vydaní figuruje zverenec trénera Tibora Tótha na 88. mieste.

Výrazne sa tak priblížil k svojmu kariérnemu maximu, ktorým je 80. priečka z októbra 2017. Gombos zdolal v Paríži štyroch hráčov z Top 100.

Najcennejší skalp získal v 2. kole, v ktorom vyradil svetovú štrnástku Belgičana Davida Goffina. Na budúci týždeň sa predstaví na bratislavskom challengeri Peugeot Slovak Open v NTC.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

V prvom sete štvrtkového osemfinálového duelu mali Gombos i Carreno-Busta veľké problémy s udržaním vlastného podania. Slovenský daviscupový reprezentant stratil servis až štyrikrát.

Španielovi sa podaril rozhodujúci brejk za stavu 5:5. V dvanástom geme síce viedol Gombos pri podaní súpera 30:0, no Carreno-Busta následne získal štyri fiftíny za sebou.

Druhé dejstvo bolo už jasne v réžii španielskeho tenistu. Semifinalista US Open si po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0 a v ôsmom geme premenil v poradí druhý mečbal.

Najlepší tenisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Andre Agassi

"Dnes mi to bohužiaľ nešlo podľa predstáv, aj keď som dal do toho všetko. V prvom sete som si hneď prehral podanie, no dokázal som sa do hry ešte vrátiť.

Problémy na servise však pokračovali a hoci som dokázal stratené podanie vždy získať späť, nepodarilo sa mi ho následne potvrdiť pri vlastnom servise a dostať sa do vedenia.

Dnes mi to tam skrátka moc nepadalo. Po druhom podaní súper dobre returnoval a počas celých výmen som bol potom pod tlakom. Škoda, lebo v niektorých gemoch som mal aj navrch, len sa nezišli všetky okolnosti, zahral som pár tesných lôpt, ktoré keby mi padli do kurtu, mohlo to dopadnú ináč," uviedol Gombos v rozhovore pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu.

Druhé dejstvo malo už jednoznačnejší charakter. "Nemal som žiadnu šancu, súper hral bezchybne, tlačil ma v každej výmene. Cítil som už troška aj únavu z predošlých dní, čo mi postupne uberalo aj sebavedomie. Nedá sa nič robiť, Pablo má tiež vynikajúcu formu a hrá dobre, dnes som ťahal za kratší koniec.

S turnajom som však celkovo veľmi spokojný. Keby mi niekto pred odchodom sem povedal, že sa kvalifikujem a budem v treťom kole na takomto veľkom turnaji, tak by som to bral všetkými desiatimi.

Odnášam si odtiaľto veľa pozitív, ukázalo mi to, že viem hrať vyrovnané partie s najlepšími hráčmi. Rovnako tak mi to naznačilo, v čom všetkom sa ešte môžem zlepšovať. Do budúcej sezóny viem, na čom mám pracovať, aby som postupoval na rebríčku ešte vyššie. Naozaj som za túto skúsenosť veľmi vďačný."

Norbert Gombos. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Norbert Gombos Norbert Gombos.

Na budúci týždeň by mal Gombos štartovať na challengerovom turnaji v bratislavskom NTC.

"O účasti na Peugeot Slovak Open sa rozhodnem v piatok po prílete domov. Všetko bude závisieť od toho, ako sa budem cítiť.

Pomaly sa ozýva únava, telo si pýta svoje. Počas turnaja som troška cítil ľavé koleno aj členok. Na Bratislavu sa rozhodne musím cítiť stopercentne fit, aby som mohol štartovať a uhrať nejaký dobrý výsledok."

Dvojhra – osemfinále:

Pablo Carreno-Busta (Šp.-9) – Norbert GOMBOS (SR) 7:5, 6:2

Nadal si poradil s Austrálčanom

Súperom Carrenu-Bustu bude jeho krajan Rafael Nadal, ktorý zdolal Austrálčana Jordana Thompsona 6:1, 7:6 (3). V druhom dejstve odvrátil za stavu 5:6 pri vlastnom podaní setbal.

Aj Argentínčan Diego Schwartzman sa prebojoval do štvrťfinále, šiesty nasadený hráč deklasoval Španiela Alejandra Davidovicha Fokinu 6:1 a 6:1.

Schwartzman sa v prípade postupu do semifinále s určitosťou kvalifikuje na koncoročný turnaj majstrov v Londýne (15.-22. novembra).

Dvojhra – osemfinále:

Alexander Zverev (Nem.-4) – Adrian Mannarino (Fr.) 7:6 (11), 6:7 (7), 6:4, Rafael Nadal (Šp.-1) – Jordan Thompson (Austr.) 6:1, 7:6 (3), Ugo Humbert (Fr.) – Marin Čilič (Chor.) 6:3, 6:7 (4), 6:3, Daniil Medvedev (Rus.-3) – Alex de Minaur (Austr.-16) 5:7, 6:2, 6:2, Diego Schwartzman (Arg.-6) – Alejandro Davidovich Fokina (Šp.) 6:1, 6:1, Miloš Raonič (Kan.-10) – Marcos Giron (USA) 7:6 (1), 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Gombos #Pablo Carreno-Busta