Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenis na 1. mieste? Skvelá Iga si dala podmienku

Ešte pred týždňom si Iga Swiateková nebola istá, či sa bude tenisu venovať dlhodobo, alebo pôjde študovať na univerzitu.

11.10.2020 12:02
Iga Swiateková Foto: ,
Iga Swiateková s trofejou z Roland Garros.
debata

Dnes je 19-ročná Poľka grandslamová šampiónka. Stala sa rebríčkovo najnižšie postavenou hráčkou, ktorá vyhrala Roland Garros, a tiež najmladšou od roku 1992, keď sa tešila osmenásťročná Monica Selešová. Senzačným triumfom na parížskej antuke na seba strhla veľkú pozornosť a svetové médiá rozoberajú jej fantastickú jazdu pod Eiffelovou vežou.

„Je to skúsenosť, ktorá vám zmení život. Absolútne som to nečakala, je to neskutočné, bláznivé,“ povedala Swiateková po dominantnom finálovom triumfe 6:4, 6:1 nad turnajovou štvorkou, Američankou Sofiou Keninovou. Historicky prvá poľská grandslamová šampiónka v Open ére neprehrala na celom turnaji ani jeden set, čo sa naposledy podarilo Belgičanke Justine Heninovej v roku 2007.

Swiateková po osemfinálovom víťazstve nad bývalou víťazkou Roland Garros a jednou z favoritiek turnaja Rumunkou Simonou Halepovou pred médiami priznala, že sa rozhoduje o svojej ďalšej budúcnosti.

„Keď sa prebojujem v rebríčku do top 10 a budem hrať o prvenstvá na Grand Slamoch, tak bude mať tenis prednosť. Ak by som sa dlhšie hýbala okolo stovky, tak by som išla radšej študovať na univerzitu,“ povedala podľa BBC pred týždňom. Po triumfe na parížskej antuke má už o budúcnosti asi jasno, tenisové osobnosti jej predpovedajú veľkú budúcnosť. Niektorí jej krajania vtipne premenovali turnaj v Paríži na „Poland Garros.“

Swiateková je zo športovej rodiny, jej otec Tomasz je bývalý veslár a v roku 1988 reprezentoval Poľsko na olympijských hrách v Soule. „Dal mi všetko. Naučil ma, ako byť dobrou profesionálkou. Neustále mi prízvukoval, aby som si verila,“ ďakovala otcovi po finále.

Sympatická poľská tenistka ako jedna z mála hráčok na okruhu WTA zamestnáva v tíme aj svojho vlastného psychológa. Má rada matematiku a miluje rockovú hudbu. Medzi jej obľúbené kapely patrí Guns N' Roses. Pred zápasmi sa tradične naštartuje hitom tejto kapely „Welcome to the jungle.“

Areál Roland Garros zíva prázdnotou Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Kurt Philippa-Chatriera v prázdnom areáli...

Ako mladá začínala s plávaním, ale postupne presedlala po vzore staršej sestry na tenis. Raketu chytila do ruky prvýkrát ako štvorročná a od začiatku bolo vidieť, že je talentovaná. „Má dar od Boha a navyše je obklopená správnymi ľuďmi,“ povedal pre denník Przeglad Sportowy jej bývalý tréner Artur Szostaczko.

Debut na Roland Garros absolvovala Swiateková minulý rok, vtedy sa ešte pasovala s domácimi úlohami, štúdium ukončila až tento rok.

„Fungovala na poloprofesionálnej báze, pretože chodila do školy. Nemala žiadny špeciálny program, fungovala ako bežný žiak,“ povedal pre BBC jej tréner Piotr Sierzputowski: „Tenis nebol jej najdôležitejšou vecou v živote. Tréningy som musel plánovať na siedmu ráno, pretože potom išla do školy.“ Jej život sa po triumfe na Grand Slame asi zmení. Už počas jej skvelej jazdy na turnaji priznala, že si musela vypnúť telefón.

Swiateková zinkasovala za parížsky triumf prémiu 1,6 milióna eur a do svetového rebríčka WTA si pripísala 2000 bodov. V jeho pondelňajšom vydaní poskočí z 54. na 17. miesto.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roland Garros 2020 #Iga Swiateková